Chinezii sunt interesaţi de noi investiţii de amploare, la un pas de Bucureşti

⬤ Oficialii din Nantong sunt preocupați de intensificarea colaborării cu comuna Dobroești și  de dezvoltarea unor investiții de amploare ⬤ Un nou segment vizat de chinezi ar putea fi sectorul farmaceutic ⬤ Primarul Ștefan Condu a anunțat că noul drum menit să faciliteze accesul mărfurilor în Dragonul Roșu este în faza de licitație, iar în primăvara lui 2019 se va putea trece la asfaltare

Primăria comunei Dobroești, în frunte cu primarul Ștefan Condu, a primit marți, 6 noiembrie, o nouă vizită a unei delegații chineze formate din oficialități ale orașului Nantong, condusă de Zhuang Zhongqiu, directorul executiv al Comitetului Permanent al Congresului Poporului Nantong. Așa cum a precizat de altfel și primarul  Ștefan Condu, vizita din acest an a oficialilor chinezi a căpătat un caracter administrativ, după ce anul trecut, Dobroeștiul a fost gazda Secretarului General al Partidului Comunist Chinez din Nantong, Zhu Jin.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, nr. 428, ediția print

Comuna Dobroeşti, în care se găseşte cea mai mare comunitate de chinezi din România, a semnat în anul 2014 declaraţia de înfrăţire cu oraşul Nantong, având drept scop principal schimburile comerciale şi culturale. În 2016, a fost încheiat un al doilea memorandum, între Poliția din Dobroești și Poliția orașului Nantong, prin care oficialii chinezi au promis că vor sprijini partea română în privința îmbunătățirii logisticii, pentru instruire, dotare, supraveghere și intervenție mai bună în cazuri de crimă organizată, dar și în ceea ce privește condițiile de repatriere a celor care intră în conflict cu legea.

Intensificarea relațiilor de colaborare

Vizita de săptămâna trecută este a patra dintr-un șir de întâlniri de lucru, având drept scop principal întărirea și continuarea relației de înfrățire cu Nantongul, dar și analizarea unor posibilităţi de colaborare ulterioară şi schimburi de experienţă, în scopul îmbunătăţirii activităţii instituţiilor celor două localităţi. Oaspeții chinezi au fost primiți mai întâi la sediul Primăriei din Do­broești, conform tra­di­ției românești, cu pâine și sare. A urmat o sesiune  discuții ce s-au axat în mod special pe intensificarea relațiilor de colaborare pe domenii de interes ale ambelor părți, prioritare fiind activitățile Economia, Comerțul, Cultura, Serviciile Sociale și Educația.

Primarul Ștefan Condu a făcut la începutul întâlnirii o  scurtă prezentare a localității: ”Comuna Doborești este foarte aproape de Capitală. Avem 10.200 de locuitori, din care 2,25% reprezintă populație chineză. Până în 1989, cetățenii localității se ocupau cu agricultura și creșterea animalelor. Apoi, a luat o foarte mare amploare dezvoltarea imobiliară, iar cetățenii, pentru o viață mai ușoară s-au orientat către acest domeniu al construcțiilor, un lucru foarte bun pentru bugetul local. Doresc să scot în evidență faptul că datorită dumneavoastră, al cetățenilor din Nantong, avem Dragonul Roșu care, în privința taxelor și impozitelor, ne ușurează cumva viața, vorbind sub aspectul financiar. Este a doua oară când primesc delegația din Nantong”, a spus primarul. Având în vedere că la întâlnirea de anul trecut un subiect foarte important a fost cel al infrastructurii rutiere, Ștefan Condu a ținut să vorbească despre proiectul reprezentând un nou drum ce va fi realizat pentru a facilita circulația mărfurilor spre și dinspre Dragonul Roșu. ”Anul trecut, am promis și ne-am ținut de cuvânt  în privința faptului că vom dezvolta un drum către societatea Dragonul Roșu. Proiectul este în fază de licitație, iar cel mai probabil în primăvară drumul va fi asfaltat. Se va crea astfel un flux mult mai ușor al transportului de mărfuri către stațiile comerciale”. Primarul comunei Dobroești a insistat că există un respect deosebit al părții române pentru cetățenii chinezi, pentru corectitudinea și întreaga activitatea pe care o desfășoară pe teritoriul comunei. ”În aceste condiții, atât cât putem noi ca administrație le stăm la dispoziție pentru a-i ajuta în ceea ce fac dânșii aici”, a subliniat edilul.

La rândul său, oficialul chinez, Zhuang ­Zhongqiu și-a exprimat bucuria și onoarea de a veni în vizită în Dobroești, mulțumind pentru faptul că această localitate găzduiește populația din Nantong. ”Este datoria noastră să respectăm legile naționale, având în vedere că în 2014, am semnat  memorandumul de prietenie și colaborare dintre cele două orașe. Ne dorim prin vizita noastră să promovăm dezvoltarea relațiilor dintre cele două orașe, să explorăm și să promovăm oportunitatea de colaborare în domeniul economic, al comerțului, culturii, educației și al serviciilor sociale. Ajutorul acordat de partea română este foarte important”, a declarat oficialul chinez, făcând cu această ocazie și o invitație fermă părții române, de a efectua o vizită în Nantong, un oraș foarte important al Chinei, poziționat pe locul 17 între orașele acestei țări, cu o amplasare foarte bună, la doar o oră de Shanghai.  ”Dezvoltarea Nantong este foarte avansată și rapidă. Sperăm prin comunicările noastre să avem succes reciproc”, a mai precizat Zhuang Zhongqiu.

Pași concreți spre parteneriate de amploare

”Considerăm orașul Nantong, cu o populație de peste șapte milioane de locuitori, fratele mai mare al Dobroeștiului și am fi curioși să venim la dumneavoastră să vedem dezvoltarea din China”, a mai spus primarul Ștefan Condu.

Oficialii celor două părții au căzut de acord că există o prietenie veche între localitatea Dobroești și Nantong, legătură ce va asigura cu siguranță un viitor strălucit prin colaborare profundă în special domeniul economic.

Alături de primarul Ștefan Condu, la întâlnirea de la Primăria Dobroești a participat și Florinel Mocanu, în calitate de consilier onorific al comunei Dobroești pentru relații externe. Acesta este diplomat de carieră, fiind cunoscut și pentru faptul că a fost consul general al României în Australia. Florinel Mocanu a precizat că a fost de multe ori în China, dar motivul pentru care a acceptat invitația primarului Ștefan Condu de a deveni consilier onorific pentru relații externe al Primăriei Dobroești se leagă practic de un eveniment, produs în urmă cu 20 de ani, care privește China. ”Am gestionat aproape 20 de ani relația cu China la Ministerul de Externe și la Senatul României. În 1998, pentru a marca noul  stadiu al relațiilor dintre România, care trecuse printr-o schimbare politică majoră, și China, am gestionat vizita în România a celui de-al patrulea om, ca structură de putere din China, președintele Conferinței Politice Consultative a Poporului Chinez. Oficialul chinez a soclitat să vadă o comună, o zonă rurală a României din jurul Bucureștiului și să vadă o familie de țărani. Am ales Dobroeștiul”, a povestit consulul. ”A venit, a intrat într-o familie de țărani, a vizitat grajdul, a stat de vorbă cu familia, a băut lapte proaspăt muls de la vacile din curte, așa încât s-a creat o mare simpatie locală, nu numai pentru China, ci practic pentru regiunea foarte apropiată de Nantong, din care venea oficialul chinez.  În aceste condiții, am considerat că este important ca în cazul acestei vizite, în mare măsură la un nivel mai mult administrativ decât politic, al delegației dumneavoastră, să facem un pas concret către întărirea colaborăririi dintre cele două localități, în special în domeniul economic și al educației”, a punctat diplomatul.

Și astfel, oficialii au căzut de acord că utilizând experiența existentă în Nantong în domeniul economic, pentru beneficiul reciproc, inclusiv al Bucureștiului, cele două părți pot imagina cooperări în domenii de vârf, fie în Nantong, fie investiții în Dobroești, iar o vizită în China va conduce la preluarea modelelor de succes din această țară.

Discuțiile au fost finalizate cu un schimb de cadouri, iar întâlnirea a continuat cu o vizită la Biserica Fundenii Doamnei, apoi la bijuteria educațională a comunei, campusul școlar Dobroești-Fundeni, inaugurat anul trecut, ce include o școală, grădiniţă, un bazin de înot și un teren acoperit pentru fotbal.

La Campusul școlar Dobroești-Fundeni dele­gația chineză a fost primită din nou conform tradiției românești și a avut ocazia de a vedea un moment artistic oferit de elevii acestei instituții în care învață și opt școlari chinezi.  Nu mai este o noutate faptul că elevii chinezi sunt foarte apreciați de profesori pentru seriozitatea și performanțele deosebite. Acestea fiind zise, oficialii chinezi și-au exprimat dorința de a intensifica colaborarea în domeniul educațional și integrarea în școlile din Dobroești a cât mai multor copii chinezi care doresc să studieze în România.

”Se pare că ospitalitatea noastră a avut efecte. Sperăm că vor exista și efecte pozitive în domeniul economic și al relațiilor de prietenie. Trebuie să dezvoltăm zona și căutăm sprijin financiar tot timpul. Suntem înfrățiți cu Nantongul și cu satul Horești din Republica Moldova. După vizita efectuată anul trecut de delegația din staful politic al Chinei, condusă de un secretar de partid, oficiali la fel de bine intenționați în privința comunității din Doborești, acum au venit oficialii din domeniul administrativ, pentru colaborări, parteneriate. Există chiar intenția unei investiții în domeniul farmaceutic. Acum a fost o discuție de principiu, urmând  ca în vizita noastră în Nantong să dezvoltăm subiectul. Pentru noi este un moment benefic. Ne gândim și la locurile de muncă atât la nivel local, cât și la nivel de țară, pentru ca astfel tineretul să rămână să lucreze alături de noi”, a conchis primarul Ștefan Condu, la sfârșitul evenimentului.