Ordinul dat de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, privind dimensionarea exploatațiilor de suine, care limitează la 5 numărul porcilor din gospodăriile țărănești, a stârnit controverse în rândul crescătorilor de animale. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial, pe 8 noiembrie 2019.

Noul ministru al Agriculturii, Adrian Oros a explicat că Ordinul privind dimensionarea exploatațiilor de porci face parte dintr-un plan de măsuri, asumat de fosta guvernare în fața Comisiei Europene pe data 4 iunie 2019, iar concomitent cu acest Ordin, Autoritatea Națio­nală Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Ali­mentelor (ANSVSA) tre­buia să emită un ordin privind normele de bio­securitate în ex­ploatațiile de suine. Planul de măsuri a fost întocmit cu scopul da stopa răspândirea pestei porcine africane.

Decizia fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea, a stârnit re­volta fermierilor. Cres­cătorii s-au întrebat ce vor face dacă scroafele fată câte 8-9 purcei când Ordinul lui Daea limitează la 5 numărul porcilor dintr-o gospodărie. Ace­lași Ordin însă prevede fiscalizarea fermierilor care vor să crească mai mult de 5 porci și su­pravegherea atentă sanitar-veterinar a fer­melor, impunerea unor mă­suri stricte de bio­securitate.

La rândul lor, marii producători de carne de porc au salutat această decizie, fiind convinși că prevederile limitează extinderea pestei porcine africane, iar prin acest Ordin, România nu a fost trecută de Uniunea Europeană în zona roșie a pestei porcine africane, cu risc maxim, și că astfel mai există o șansă pentru industria de creștere a porcului și pentru export.

Nu va fi interzisă creșterea porcilor pentru consum propriu!

În ceea ce privește numărul de porci cres­cuți în gospodăriile populației, Adrian Oros a spus: „Cu siguranță, cât voi fi eu ministru, în gospodăriile populației, sigur, în anumite condiții, se vor putea crește porci pentru consum propriu. În aceeași ordine de idei, ministrul Adrian Oros a declarat că riscurile să se interzică exportul de carne de porc din România sunt, în prezent, foarte mari.

Ce dimensiuni ale exploatațiilor stabilește Ordinul

●exploatație de creșterea suinelor de subzistență – exploatație agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete porcine, cu greutatea de minimum 30 kg;

●exploatație mică de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 6-65 capete porcine;

●exploatație medie de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 66-130 capete porcine;

●exploatație mare de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv de peste 130 capete porcine.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.476