Centrul de vaccinare al Orașului Otopeni își așteaptă cetățenii pentru imunizare, inclusiv pentru etapa a treia, în cele mai bune condiții, începând cu data de 15 martie. Centrul de vaccinare a fost amenajat în sala de sport Otopeni, din str. Garofițelor nr. 8,  și poate dispune de cinci fluxuri de vaccinare, în funcție de cantitatea de vaccin disponibilă.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 541

Dr. Adriana Bărbat, medic primar de medicină de familie, medic coordonator la centrul de vaccinare nr. 3 de la sala de sport Otopeni, ne-a declarat că, în prezent, în cadrul centrului funcționează un singur flux pentru vaccinarea cu vaccinul Moderna. Un flux înseamnă, 60 de vaccinări pe zi, 2 medici, 2 asistente, 2 registratori. ”Vaccinarea pentru etapa a treia se face cu vaccinul Moderna, despre care pot menționa, de când am început, că acest vaccin este extraordinar de bun, nu am avut probleme nici în primele 15 minute după vaccinare și nu am auzit de la pacienții noștri să fie probleme nici mai târziu. Doar reacții adverse minime, la locul înțepăturii, o mică durere și atât. Poate cineva a avut un mic frison, a luat paracetamol conform instructajului pe care îl facem noi. Absolut totul ne-a fost asigurat de primărie. Circuitul este astfel organizat încât pacientul care vine nu se întâlnește cu cel care pleacă. Avem un singur flux de 60 de persoane pe zi, care sunt anunțate prin platformă să se prezinte, iar după ce s-au vaccinat, se eliberează și adeverința de vaccinare. În cazul în care unii pacienți nu se prezintă, există o listă de așteptare cu persoane peste 65 de ani sau persoane tinere cu boli cronice la care apelăm”, a declarat dr. Adriana Bărbat.

Vârstnicii dau exemplu tinerilor la vaccinare

Centrul de vaccinare a fost deschis pe 26 februarie, timp de trei zile, pentru vaccinarea profesorilor cu AstraZeneca. Adevărata activitate a început pe 15 martie, dată de la care pacienții sunt vaccinați cu vaccinul Moderna pentru toate etapele. Prioritari rămân cetățenii din etapele anterioare și în special persoanele în vârstă și cu boli cronice.

”Pot să remarc faptul că zilele acestea au venit foarte multe persoane vârstnice, cel mai vârstnic pacient avea aproape 90 de ani. Pacienții au fost încrezători că o să scăpăm de pandemia aceasta. I-am felicitat. Persoanele în vârstă chiar dau un exemplu celor tineri care sunt mai circumspecți. Nu am avut probleme majore nici cu AstraZeneca, doar reacții ușoare”, ne-a declarat medicul. Dr. Adriana Bărbat a mai spus că este un efort  foarte mare  din partea personalului, deoarece activitatea de bază a fiecărui cadru medical nu poate fi oprită, dar este făcută cu entuziasm și emoție pentru această campanie.

”Avem noroc de o echipă frumoasă și ne înțelegem foarte bine. Tot acest centru utilat frumos și ordonat este în primul rând creația domnului primar, care s-a consultat cu noi. Lucrul a pornit cu vreo două-trei luni înainte. Dumnealui s-a implicat și în toate celelalte activități, inclusiv legătura cu autoritățile, pentru că e o muncă grea. Nu se face imediat. În spatele acestui centru este o muncă asiduă a primăriei și a noastră. Pentru mai multe linii trebuie să avem și vaccinuri și personal. Încă un flux ar fi posibil, dar ne mai trebuie asistente. Echipa a fost cu greu constituită. Din data de 15 martie s-au vaccinat  60 de persoane pe zi. Nu s-au pierdut doze, totul a mers perfect”, a mai spus medicul.

Primarul Silviu Constantin  Gheorghe ne-a explicat cu exactitate cum este organizat centrul de vaccinare din Otopeni. ”Centrul funcționează foarte bine, în schimb, marea problemă este cea a dozelor și a faptului că există un sigur flux. Acest centru de vaccinare care a fost gândit de mine cu specialiști are la dispoziție în momentul acesta cinci fluxuri de vaccinare. El funcționează acum cu un singur flux cu vaccinul Moderna. Am mai cerut și am făcut diligențe către toate instituțiile să mai deschidem măcar un flux cu care să fie eficient, dar se pare că numărul de doze de vaccinuri este mic la scară națională. Centrul de vaccinare a fost terminat acum o lună, apoi am făcut demersuri pentru a fi activat și pus în funcțiune. Important este ca cetățenii să fie înregistrați în platformă atât direct, cât și prin medicii de familie”, a precizat primarul.

Orașul, în carantină timp de 14 zile, din 17 martie

Potrivit ultimelor date legate de evoluția pandemiei în orașul Otopeni, situație dată de Direcția de Sănătate Publică Ilfov, la data de 17 martie 2021 reiese că au fost testate 2.867 persoane, confirmate 1.763 persoane, în carantină se află 11 persoane, iar persoane ieșite din carantină – 934. În izolare sunt 36 persoane și nicio persoană internată. Rata incidenței cumulative pe localități, la 1.000 de locuitori în Otopeni, pentru perioada 3-16 martie 2021,  care are 19.887 populație rezidentă la 15 octombrie 2020, cazuri noi Covid-19 – 140, cazuri pentru calculul ratei incidenței – 140, rata incidenței la 1.000 de locuitori este 7,04. Pe fondul creșterii ratei de incidență, analiza ratei de risc efectuată de DSP Ilfov cu avizul INSP, în Comitetul Județean de Situații de Urgență s-a luat hotărârea de transmitere a propunerii de carantinare zonală pentru orașul Otopeni, către șeful DSU, care a emis ordinul de carantină zonală, de la orele 22.00, începând cu data de 17 martie, pe o perioadă de 14 zile.

Eforturi foarte mari, pentru un rezultat desăvârșit

S-au făcut foarte multe eforturi pentru ca acest centru de vaccinare să fie pus în funcțiune, astfel încât oamenii să aibă acces la vaccin.

”Este o măsură de siguranță necesară pentru noi toți, indiferent unde ne aflăm, indiferent ce vârstă avem și indiferent de profesie. Eu cred că trebuie să ne protejăm pe noi, trebuie să ne protejăm familiile și, bineînțeles, și pe cei de lângă noi”, a menționat edilul.

De altfel, încă de la începutul lunii februarie, primarul Silviu Constantin Gheorghe a anunțat finalizarea centrului de vaccinare, fluxuri de vaccinare și cu toate dotările. Centrul este foarte bine organizat, modern și perfect funcțional. Încă de la intrare, prima operațiune pentru o persoană care vine să se vaccineze este deplasarea către punctul de măsurare a temperaturii cu un termo­scaner. Pacientul găsește apoi pe o masă, aflată în stânga intrării, botoși pentru încălțăminte, mănuși și bonete pentru păr și, bineînțeles, măști de protecție și dezinfectant. Pacientul merge apoi la registratură, unde se află 2 calculatoare cu imprimantă, cu 2 registratori care cer cartea de identitate, datele fiind introduse într-un program special. Mai departe, se merge pe un traseu verde, marcat cu săgeți, ce indică fluxul persoanei care vine la vaccinare. Se intră în centrul de vaccinare propriu-zis. În stânga este zona de triaj medical și așteptare, unde sunt dispuse 10 scaune care respectă distanțele fizice de 1,5-2 metri. Pe o masă, pacienții pot găsi din nou materiale de protecție. În acest compartiment, persoana se așează și primește 2 chestionare, unul de triaj vaccinare adulți și un acord pacient pentru efectuarea actului medical, adică vaccinarea. Mai există și o fișă de raportare a cazului de reacții adverse post vaccinal. Dar această fișă nu este luată în calcul decât în caz de reacție adversă.

Persoanele care au completat cele două documente sunt chemate pe rând și sunt duse în zona celor 5 puncte de vaccinare amenajate. Punctul de vaccinare nr. 1, ca de altfel toate celelalte, cuprinde o chiuvetă cu apă caldă, apă rece, dezinfectant, săpun lichid, prosoape, scaunul pe care va sta persoana pentru vaccinare, masa asistentului medical, din nou mănuși, măști, dezinfectant și tăvița în care se pune vaccinul. După vaccinare, se merge pe fluxul verde, adică cel al persoanelor care vin să se vaccineze, persoana intră în zona așteptare post vaccinare. Există trei rânduri cu câte 5 scaune care păstrează distanța de 2 metri. Există și un dozator de apă, ca de altfel și în zona de triaj, dezinfectant, mănuși și măști. După ce au trecut 15 minute, persoanele care nu au nicio reacție adversă după vaccinare ies tot pe traseul săgeată verde și urmează drumul pe culoar, spre ușa de ieșire din centrul de vaccinare.

Dacă sunt persoane care au reacții adverse atunci sunt chemate și introduse în zona de asistență de urgență unde există trei paturi de consultație, care sunt compartimentate între ele. Odată ieșite și din zona de urgență, persoanele urmează fluxul persoanelor pentru vaccin, adică ieșirea din clădire.

Să nu uităm că centrul de vaccinare este dotat și cu un grup sanitar pentru persoanele care vin la vaccinare.

Organizare complexă și eficientă

În centrul de vaccinare poate fi văzut și un fluxul inscripționat cu săgeți de culoare roșie, al personalului medical și auxiliar. La etajul 1 se află vestiarele personalului medical și auxiliar, cu chiuvete și dușuri.  După ce intră în centrul de vaccinare, pe circuitul făcut cu săgeți roșii se ajunge ­într-un compartiment unde personalul medical și auxiliar își pune echipamentele de protecție. Există și o încăpere de evacuare a reziduurilor medicale cu echipamente speciale, iar persoanele neautorizate nu au voie să intre. Traseul roșu include zona de circulație a personalului medical. În fiecare punct de vaccinare este un asistent medical care efectuează vaccinul. Există și un depozit cu toate echipamentele achiziționate pentru buna desfășurare a centrului de vaccinare.

Înainte de punctele de vaccinare, există cabinetul medicului coordonator, dotat cu chiuvetă, frigider pentru păstrarea vaccinurilor, tensiometru, glucometru, pulsoximetru și termometru digital.

Conform reglementărilor legale, autoritatea publică locală reprezentată prin primar a semnat un contract cu DSP, apoi a dat o dispoziție de numire a medicului coordonator al centrului de vaccinare, care pentru a fi ales trebuia să fie medic de specialitate și apoi să semneze o declarație pe propria răspundere că își asumă activitățile care decurg din această funcție. Medicul coordonator al centrului de vaccinare a fost ales dr. Adriana Bărbat, medic cu experiență, care cunoaște comunitatea orașului Otopeni și este respectat și iubit. Activitatea în centrul de vaccinare se desfășoară în intervalul 8.00-20.00, în două schimburi de șase ore. Pe fiecare schimb lucrează 2 medici, 5 asistente și 2 registratori medicali. ­S-au semnat evident contracte cu fiecare persoană în parte, persoană juridică sau fizică, după caz.

”Vaccinarea nu este obligatorie, fiecare își alege propria variantă pentru propria sănătate, propria familie și există și opțiunea între vaccinuri. La centrul de vaccinare al orașului Otopeni se vede complexitatea organizării. Era singura locație care putea asigura condițiile cele mai bune cerute de legislație, astfel încât să poată fi obținut avizul DSP. Sala de sport s-a transformat în centru de vaccinare, drept pentru care orele de sport și de gimnastică au fost mutate într-o altă sală corespunzătoare pentru elevii liceului, astfel încât copiii să se bucure de cele mai bune condiții”, a mai spus primarul Silviu Gheorghe Constantin.