Povețele părintelui au vărsat picuri din iubirea Divină, în sufletele localnicilor de toate vârstele

Joi, 28 martie, ora 18.00. La invitația primarului Ștefan Condu, îndrăgitul preot Constantin Necula, de la Sibiu, supranumit și “părintele tinerilor”, și-a rupt din prețiosul său timp pentru a petrece câteva ceasuri duhovnicești alături de prietenii săi, de acum, din Dobroești. Deși s-a aflat pentru prima dată în mijlocul marii familii creștine a acestei comunități, părintele Necula a și cucerit inimile localnicilor prin cuvântările sale pline de har, care le-au fost hrană pentru suflet.  

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 446

Sala Sporturilor Unirea Dobroești a fost, joi seară, plină de credincioși ai locului care au venit să asculte povețele părintelui și să-i ceară ajutorul într-un moment greu. Cu o dragoste creștină de neclintit, părintele Constantin Necula le-a oferit cele mai utile sfaturi și cele mai bune lecții de viață liberă, frumoasă și măreață. «Paștele Crucii», așa cum s-a intitulat evenimentul pe care l-a susținut, a fost și pentru noi, echipa Jurnalului de Ilfov, un bun prilej de a poposi pe acest tărâm al bucuriei și iubirii spirituale, în minunata seară duhovnicească de la Dobroești. Picuri din frumusețea Ortodoxiei noastre, care ne înnobilează sufletul și ne înnoiește viața, s-au scurs în inimile noastre încă din clipa în care părintele a început să ne dezvăluie, cu iubire și talent, acest tezaur al umanității și dumnezeirii și să ni-l prezinte ca pe o comoară neprețuită. Daruri de suflet, de apreciere și respect față de Dumnezeu, Cel  care ­ne-a creat și nu ne lipsește de dragostea Lui, s-au revărsat peste noi, parcă de undeva de Sus, îmbrăcându-ne într-o haină de lumină.

Întâlnirea sa cu localnicii din Dobroești, nu a fost aleasă întâmplător de edilul comunei, Postul Paștelui fiind postul sufletului și perioada în care trebuie să ne mărturisim păcatele, să fim mai buni și mai smeriți. Venit parcă special ca să așeze suferința aproapelui în inima sa, părintele Constantin Necula ne-a învățat cum să trăim cu bucurie, plini de speranță și curaj, în aceste vremuri tulburi. Despre Postul Paștelui și postire, viața de familie, sănătatea, iubirea și credința în Dumnezeu, căci Lui îi datorăm totul, prin El trăim, ne mișcăm și suntem, părintele ne-a vorbit ca despre un tezaur al vindecărilor și binecuvântărilor. “Vă mulțumesc! Vă mulțumesc că existați! Îi mulțumesc domnului primar pentru invitație și pentru primirea frumoasă! Îi mulțumesc că astăzi s-a dovedit a-mi fi un prieten foarte apropiat! (…) De ce «Paștele Crucii», tema aleasă de noi în această seară? Pentru că Paștele Crucii este, de fapt, Săptămâna Patimilor, care începe cu Floriile, îndrăznesc chiar să spun că începe cu Învierea lui Lazăr, în Betania, crește, crește, pare că este distrusă în Vinerea Mare, când Hristos este absolut șters de pe fața Pământului, dar renaște începând cu ziua cea dintâi a săptămânii, dis-de-dimineață. Pentru noi, astăzi, este foarte greu să mai înțelegem Crucea, pentru că, în general, numim Cruce toate chichițele. Prea am pus Crucea pe toate, când Ea nu e acolo. Doar Iisus pe Cruce, prin Răstignire, face ca, în sine, Crucea să fie valoroasă și atunci orice suferință a noastră, dacă nu are rădăcina în Cruce, nu este suferința Crucii, este suferința neputinței, neatenției sau grabei noastre. Sigur că e o cruce grea boala, dar când la boală te aduce nepăsarea din tinerețe… Sigur că e greu să fii medic, inginer, preot sau profesor. În fond e greu să fii orice, dar dacă rădăcina greului tău nu e în Crucea lui Hristos, acesta nu e legat de Crucea lui Hristos. Aș încerca să vă spun, în câteva cuvinte, gândul meu legat de postire și de Cruce, în așa fel încât să construim o părere nouă, pozitivă și de conținut. Trăim într-o lume în care ni se propun de toate și aproape nimic. Ținem foarte mult la lucruri mai puțin importante, uneori chiar mai mult decât la oamenii de lângă noi, dar trebuie să fim atenți ca acesta să nu devină la un moment dat idolul nostru, la care ne închinăm cu obstinație, ci să învățăm să trăim împreună cu bunurile pe care le avem la îndemână. (…) Aici este taina postirii. Lăsați-vă scufundați în mirul iertării! ­Dăruiți-vă unii altora șansa unei vieți mai pline de sens, mai vii, mai pline de miresme! Luați-vă mirul lui Hristos și parfumați-vă viețile! Mergeți cu Hristos mai departe! Postul asta înseamnă. Noi postim, plângem, ne pocăim, dar știm că Hristos a Înviat. Nimic din ce trăim nu seamănă cu dramele acelea din viața Mântuitorului Iisus Hristos, când toți se temeau, toți s-au dat deoparte. Nu mai e nevoie să fim lași. N-avem nicio scuză să fim lași. Noi știm că Hristos a Înviat”, a spus părintele Constantin Necula.

Considerând această seară duhovnicească un adevărat moment istoric pentru comuna Dobroești, părintele Felix Radu, șeful Serviciului de Asistență Religioasă din cadrul M.A.I., părintele Daniel Frujină, parohul Parohiei Adormirea Maicii Domnului, din Dobroești, și părintele George Cazacu, de la Parohia Fundenii Doamnei, tot din Dobroești, au ținut ­să-i mulțumească invitatului lor special și să-i adreseze gânduri frumoase, de iubire și recunoștință. “Este un moment unic, un moment istoric cel pe care îl vom derula de aici înainte și care, de fapt, a și început. Părintele Necula este expresia adevărului pe care îl căutăm cu toții. Sper ca povețele sale să vă fie de folos tuturor și să mergeți pe drumul acesta al Postului Paștelui frumos și demn, așa cum ne învață dânsul”, a spus pr. Daniel Frujină. La rândul său, pr. George Cazacu le-a mărturisit  credincioșilor prezenți că-și dorește ca „învățăturile părintelui Necula să fie niște semințe bune care să rodească în fiecare dintre noi, iar la plecare, cuvintele sale să le facem vii și lucrătoare în inimile, în sufletele, în viața și în familiile noastre”.

“Am ținut în mod deosebit să vină părintele Constantin Necula în rândul comunității noastre deoarece, fiind Postul Paștelui, am vrut să aduc o mângâiere și o bucurie sufletească cetățenilor mei. Eu îl urmăresc de foarte mult timp în conferințele pe care le susține în țară și am vrut ca și localnicii Dobroeștiului să se bucure de cuvintele sale calde și binefăcătoare. Pentru mine a fost o adevărată plăcere să fie cu noi în seara aceasta minunată, drept pentru care îi mulțumesc că ­mi-a acceptat invitația. Deși a fost pentru prima dată în comunitatea noastră, pot spune că este părintele sufletului meu. Îl aștept cu drag, oricând!”, ne-a spus Ștefan Condu, primarul comunei Dobroești, cel care a făcut posibilă întâlnirea credincioșilor de aici cu părintele Necula, preotul iubit de toți românii. (Va urma)