Marian Oancea, despre proiectele de viitor

Primăria Snagov pregătește strategia de dezvoltare a comunei

@ Documentul va fi supus ­dezbaterii publice, inclus în PUG și aprobat de Consiliul Local

Primarul Marian Oancea consideră că Snagovul este una dintre localitățile reprezentative ale României și este convins că, prin investiții coerente și cu o infrastructură foarte bine pusă la punct, această zonă ar putea rivaliza cu locuri renumite din lume, precum Monte Carlo sau Como, din Italia, datorită potențialului turistic susținut de un context natural de excepție, dar și de accesul la drumuri europene și la Aeroportul Internațional.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 514

”Avem și resursa umană, oamenii din localitate sunt deosebiți, dar dispunem și de multe alte lucruri care ne fac să credem că putem face din Snagov un punct de atracție pe harta lumii. Suntem la o distanță foarte mică de Aeroportul Internațional Otopeni, iar prin interiorul comunei Snagov trece autostrada A3, din nou o legătură foarte ușoară cu București și Ploiești. Practic, suntem la jumătatea distanței dintre două orașe mari și în 20 de minute le putem accesa pe oricare dintre acestea”, a punctat Marian Oancea, într-o discuție despre proiectele sale de viitor la cârma Primăriei Snagov.

Edilul spune că Snagovul încă este catalogat ca o zonă virgină. De ce? Pentru că sunt foarte multe hectare de pământ, aproximativ 1.000, pe care nu este nimic construit. ”Cunoscând foarte bine contextul comunei noastre, am bătut la ușile guvernanților, cât și la cele ale oamenilor cu potență financiară, dar  cum vorbele zboară și trebuie să te faci înțeles pentru a fi ajutat, am decis că se impune realizarea unei strategii coerente de dezvoltare a Snagovului, pe perioadă imediată, medie și lungă”, a spus primarul.

Strategia de dezvoltare a comunei Snagov va fi supusă dezbaterii publice la începutul lunii septembrie, la îmbunătățirea acestui plan fiind invitați să contribuie și cetățenii pentru a putea aduce plusvaloare acestui proiect. ”Vreau ca această comună să rămână o zonă rezidențială, preponderent cu case de locuit și case de vacanță. Avem tot ce ne trebuie pentru a rămâne în echilibru cu natura. Avem lacul Snagov și pădurea Snagov. Suntem între cele două arii naturale deosebite care ne pot ajuta să ne dezvoltăm. Vom ieși, așadar, public cu acest proiect, iar cei care se vor încadra în temele noastre principale, cum ar fi de exemplu rezidență cu nu mai mult de două etaje mansardate, sunt așteptați lângă noi, să participe la proiect. Ne dorim să avem stabilitate guvernamentală și să încercăm să preluăm terenul fostei ferme a Vlăsiei, unde să dezvoltăm o zonă de servicii, cu școli, grădinițe, teatre, farmacii etc. Sunt peste 5 hectare acolo, care se pretează unui astfel de proiect, în condițiile în care numai în Vlăsia sunt peste 500 de hectare. Avem aproape 1.000 de hectare care pot fi valorificate cu cap și nu aducând prejudicii Snagovului. Faptul că m-am angrenat la această muncă, pot să spun că este și un garant că Snagovul va merge pe un drum corect. Nu vrem să ne trezim cu blocuri în mijlocul caselor sau alte dezvoltări nechibzuite”, a precizat primarul Marian Oancea.

Edilul a mai declarat că este în curs de elaborare PUG-ul Snagovului, astfel că strategia de dezvoltare a Snagovului va fi implementată în PUG-ul localității și va fi aprobată de consiliul local, devenind documentul cheie după care va funcționa localitatea. Urmarea va fi un regulament de urbanism, care va însemna că vor fi exista reguli stricte ce vor privi nu doar forma locuințelor și culoarea acoperișurilor, ci chiar și materialele din care vor putea fi construite casele.

Construcția liceului începe în curând

Tot în contextul planurilor de viitor, în care Educația primește o atenție aparte, primarul Marian Oancea ­ne-a spus că speră că până la sfârșitul acestui mandat sau cel mai târziu la începutul mandatului viitor, va începe construcția liceului din Snagov, cu o investiție totală de peste de 9,3 milioane de euro. ”Am reușit și am trecut de toate fazele de aprobare. În prezent Compania Națională de Investiții se ocupă de caietul de sarcini și de licitație. Primăria are doar o cotă de cofinanțare ca obligații și predarea amplasamentului. Va fi o locație extrem de frumoasă, de primitoare, o locație care ne va ajuta să ridicăm nivelul de învățământ din comuna Snagov. Dacă creăm un spațiu european în care se va învăța în condiții de ultimă generație, cu dotări pe măsură, vom cere și profesorilor să se comporte ca atare. Vom avea și cămin pentru profesori, pentru că liceul este prevăzut cu mansardă și va avea statut de campus preuniversitar, conform celor mai riguroase standarde”, spune primarul.

Tot în zona de învățământ, primarul este preocupat de realizarea unei creșe, instituție care nu există în comună. În Ghermănești, se desfășoară licitație publică pentru construirea unei grădinițe noi, care va avea patru săli de clasă. În aceste condiții, grădinița veche va fi transformată în creșă, astfel că din anul viitor cetățenii comunei vor avea unde să își ducă piticii în Snagov.

De asemenea, la Ciofliceni, unde învață o parte dintre elevii de liceu în prezent, după finalizarea liceului din Snagov, clădirea va fi transformată într-un afterschool, un alt obiectiv extrem de necesar. Părinții din Snagov nu vor mai fi nevoiți să își ducă copiii departe de casă și vor beneficia de serviciile de ”școală după școală”, spre confortul lor și al copiilor.

Să nu uităm și de școala on-line, despre care primarul ne-a spus că se iau măsuri pentru a fi pregătiți. Edilul a precizat că nu a mai așteptat tabletele de la Guvern și a oferit din partea Primăriei aceste dispozitive, ­într-o primă etapă, copiilor care chiar nu au posibilități. ”Vom da tablete tuturor elevilor din comună, astfel că la începutul anului școlar 2020-2021, toți vor avea tablete date de primărie. Și profesorii vor fi dotați cu laptopuri, pentru că ne dorim ca toți elevii să aibă acces la lecții online și să se simtă ca la școală, ca într-o clasă normală, să nu mai avem scuze și probleme că a venit pandemia și nu suntem pregătiți. Copiii mei vor fi sănătoși și deștepți, mai ales că avem și dispensare  de mare valoare, cu medici pregătiți să ofere servicii de sănătate de calitate”, promite primarul.

Apă de calitate, la prețuri decente

O altă componentă a unei vieți normale este alimentarea cu apă. Iar primarul are planuri precise și în privința acestei probleme. Marian Oancea ne-a precizat că așa cum a anunțat că în comună asfaltarea va fi extinsă pe 70 km de drumuri, există preocupare în privința extinderii rețelei de apă și canalizare pe o lungime de 60 de km. ”Am mai spus că sistemul de apă și canal va fi preluat de primărie. În primul rând, prin această reorganizare vom veni cu apă de calitate, iar prețurile vor fi decente. Nimeni să nu își imagineze că vom încerca să facem un beneficiu din prețurile practicate la consumatori. De aceea preluăm sistemul de apă și canal, pentru a crea calitate și prețuri decente, care să corespundă apei furnizate. Să asigurăm apoi și  salarii decente, cât și cheltuieli decente etc.”, a subliniat edilul.

Casa de cultură din Ghermănești, modernă și frumoasă

În privința zonei culturale, primarul ne-a spus că există un proiect, derulat tot prin Compania Națională de Investiții, care va permite amenajarea casei de cultură din Ghermănești într-o formulă modernă, de invidiat. ”Vom avea încă o mansardă cu săli unde se vor putea organiza ateliere de limbi străine, calculatoare sau pentru cei care au înclinații spre artă, pictură și muzică. Alina Floreșteanu este o profesoară de muzică deosebită și știm că ne putem baza pe ajutorul său. La fel, avem un preot în Tâncăbești, care a cântat la bisericile din București și îl vom ”exploata”, fiind unul dintre cetățenii comunei Snagov. Nu am uitat că avem nevoie de o piață centrală, cu toate că avem magazine noi, moderne. Dar toate aceste lucruri înseamnă bani, iar comuna Snagov dispune de circa 2 milioane de euro pe an, contribuții din taxe și impozite, bani cu care nu pot fi achitate nici măcar utilitățile din comună și nu  ajung nici pentru salarii și alte cheltuieli ale comunei. Îmi doresc foarte mult să ajungem o comună care să aibă o independență financiară prin atragerea unor investiții precum Lidl, ori căminul de seniori ce va fi funcțional cu peste 500 de paturi și unde vor lucra peste 200 de cetățeni care poate se vor muta aici. Dacă atragem investitori, atragem  implicit și bani în comună”, a menționat Marian Oancea.

La mina de aur vizibilă, despre care deja am vorbit, se adaugă o altă comoară neexploatată, din adâncuri, cam pe la 3.000 de metri.  ”Așa cum stau arabii pe o pungă de petrol, noi, snagovenii, stăm pe apă termală pe care nu am reușit să o valorificăm, deoarece este o investiție foarte costisitoare, de peste 6 milioane de euro. Sper însă să reușim să aducem fonduri europene pentru valorificarea acestei bogății”, spune edilul.

Totul, pentru oameni

Sunt multe alte proiecte pe care primarul dorește să le pună în practică, pentru a face cât mai multe fapte pentru comunitatea sa.

Pentru că a văzut cât de apreciată este promenada din Tâncăbești, edilul își propune să amenajeze câte o astfel de promenadă în fiecare sat, să existe câte un loc de recreere, de întâlnire a cetățenilor, care astfel să se bucure de lacul lor, de frumusețe și de viață.

Extinderea infrastructurii va continua peste tot în comună, astfel că în satul Tâncăbești, în curând, vor fi finalizate toate trotuarele, așa cum s-a promis. Și o altă veste bună este aceea că se pregătește un al treilea PNDL, care va permite accesarea unor fonduri pentru extinderea rețelelor de gaze.

”Sunt născut, crescut în comuna Snagov, aici ­m-am dezvoltat. Și îmi doresc să se vorbească despre faptele făcute de mine, pentru că tot ceea ce fac este pentru oameni, pentru comunitatea căreia îi aparțin. Mă consider că sunt un om extrem de bogat pentru că aparțin comunei Snagov, dar și pentru că am familia lângă mine, care mă susține necondiționat. Consider că am foarte multe de făcut, meseria de primar este foarte grea, dar poți să o faci când îți dorești cu adevărat și să îți pui astfel amprenta pe dezvoltarea localității, depășind toate piedicile”, a încheiat Marian Oancea.

Situația juridică a lacului Snagov trebuie clarificată

Încă un lucru important pe care și-l dorește primarul Marian Oancea se referă la clarificarea situației juridice a lacului Snagov. Edilul ne-a spus că în prezent sunt în vigoare două hotărâri de guvern care se bat cap în cap. Una este în vigoare din anul 2002, HG 930, și prevede că lacul Snagov intră în proprietatea comunei Snagov, iar a doua, HG 1143 din 2006, stipulează că lacul Snagov trece în proprietatea statului. ”Am încercat timp de opt ani să clarific această situație juridică. Nu am reușit pe calea instanței. Cei de la Ministerul Finanțelor și de la Apele Române s-au prevalat de fel de fel de articole de lege care să nu permită clarificarea. Sunt cetățeni care plătesc pontoanele la primărie, iar alții la Apele Române, care îi somează să plătească deși nu se face nicio investiție pe lacul Snagov, iar acesta arată deplorabil. Din această cauză, nici nu pot să investesc în lac, deși doresc să termin cu dezvoltarea haotică pe lac, pentru că sunt cetățeni care construiesc după bunul plac acolo. Mai mult, sunt numeroase lucrări de făcut, cum ar fi decolmatarea unor zone și stârpirea unui nufăr invaziv”, a spus primarul. El a completat că trebuie clarificată și circulația haotică a bărcilor pe lac, pentru că este o problemă de care nu sunt vinovați riveranii, ci vizitatorii ocazionali care încearcă să condenseze timpul și spațiul și să se bucure cât mai mult de acest lac, dar fără reguli.

”Dacă voi avea în proprietate lacul, voi putea să controlez dezvoltarea haotică și circulația pe lac. De multe ori, cei de la căpitănie sunt depășiți”, mai spune primarul, care își dorește foarte mult să facă din această zonă un reper cu adevărat turistic, având și modelul Deltei Dunării.

”Mi-aș dori să putem organiza excursii pentru turiști. Avem în Ciofliceni o casă care va fi de oaspeți. Avem și transport în comun prin STB. Putem organiza excursii de o zi, cu plimbare pe lac, vizitarea mănăstirii, a palatului Snagov, o plimbare cu căruța prin pădure și, evident, există numeroase locuri unde se poate mânca foate bine la Snagov”, spune Marian Oancea.