Voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului au revenit, recent, în Ilfov. Asistenți și medici de specialitate au realizat, sâmbătă, 29 septembrie, consultații medicale gratuite localnicilor din orașul Pantelimon. Beneficiarii au fost, în general, cazuri sociale. Majoritatea au fost persoane în vârstă, cu venituri modeste, unii dintre ei cu diverse dizabilități, boli cronice sau neasigurate, după cum susține Dănuț Prună, coordonatorul grupului de voluntari.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 423, ediția print

Voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) au desfășurat ediția de sâmbătă în această localitate, la solicitarea Direcției de Asistență Socială a orașului Pantelimon de a acorda suport medical categoriilor sociale defavorizate. O echipă alcătuită din 25 voluntari, dintre care medici specializați în cardiologie, medicină internă, medicină de familie, diabetologie, gastroenterologie, ORL, psihiatrie, psihologie, recuperare medicală, ecografie au examinat pacienții și le-au oferit cele mai bune sfaturi cu privire la starea lor de sănătate. Pacienții care au necesitat investigații medicale suplimentare au fost îndrumați către unitățile medicale de profil pentru a putea urma indicațiile cu privire la schemele de tratament care să le aducă îmbunătățirea calității vieții. Fiecare pacient consultat în cadrul campaniei a făcut cel puțin o ecografie și un EKG. „Pacienții evaluați au avut o mare dorință de a fi consultați, chiar dacă ei sunt aproape de București. Campania a avut ca scop educarea și îmbunătățirea atitudinii cetățenilor față de propria sănătate”, a spus dr. Camelia Sărăteanu, medic gastroenterolog, voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Localnicii au venit în număr mare la controale, în special datorită părintelui Constantin Iulian Paraschivoiu, de la parohia Pantelimon II, care i-a anunțat în biserică de acțiunea cadrelor medicale și le-a vorbit despre efectele benefice pe care le va avea programul asupra stării lor de sănătate. De altfel, părintele Paraschivoiu e de părere că această campanie este „binevenită în viața parohiilor și în viața credincioșilor”.

 

Datorită eficienței, programul a fost extins și în alte județe

Programul „Sănăta­te pentru sate” a fost ini­țiat de Patriarhia Română, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Acesta se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Sănătății, în baza unui protocol încheiat între cele două instituții. „Activitățile se desfășoară pe bază de voluntariat și urmăresc creșterea gradului de conștientizare și implicare în acțiuni de prevenire și combatere a practicilor care dăunează sănătății. Grupul de voluntari este constituit din medici, asistenți medicali și personal auxiliar care frecventează slujbele de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Toate resursele umane, financiare și logistice necesare executării  prezentului proiect sunt puse la dispoziție de grupul medicilor voluntari și nu afectează bugetul Ministerului Sănătății”, anunța Ministerul Sănătății, la lansarea proiectului. O vreme programul „Sănă­tate pentru sate” a funcționat, ca proiect pilot în zonele care aparțin administrativ Arhiepisco­piei Bucureștilor, respec­tiv, județul Prahova, ju­dețul Ilfov și Municipiul București. Ulterior, în func­ție de rezultatele ob­ți­nute, a fost extins și în alte județe.

Aproximativ 7.500 de români, investigați gratuit în trei ani

Din septembrie 2015 de când a fost lansată și până în prezent, campania „Sănătate pentru sate” a avut aproximativ 7.500 de beneficiari. În tot acest timp, programul s-a dovedit a fi, pentru multe persoane de la sate, cam singura șansă de a-și controla sănătatea. În multe cazuri, investigațiile oferite gratuit de voluntari au făcut diferența dintre viață și moarte. Sâmbătă, pe 29 septembrie, la Pantelimon s-a desfășurat ediția cu nr. 54. a campaniei.

Foto: Basilica.ro