@ Centrul social va deveni casă pentru 32 de tineri @˜ 150 de persoane vor primi o masă caldă, zilnic

Primarul Gheorghe Pistol a inaugurat recent, alături de mai multe oficialități ilfovene, un nou aşezământ social, la Buftea, pe strada 23 August, la nr. 180. ”Centrul rezidențial pentru tineri din centre de plasament și cantină socială” este un proiect realizat de Primăria Buftea, în parteneriat cu Ministerul Muncii. Primul de acest fel din oraș și chiar din județul Ilfov.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 474

”Centrul rezidențial pentru tineri din centre de plasament și cantină socială”, amplasat pe strada 23 August, are o cantină, o sală de internet/bibliotecă, un cabinet de consiliere și 4 dormitoare cu o capacitate totală de 32 de locuri.

Potrivit Mihaelei Bărbulescu, director executiv la Direcția de Asistență Socială din Primăria Buftea, ”Centrul rezidențial pentru tineri din centre de plasament și cantină socială” integrează de fapt două obiective sociale. Primul modul înseamnă un centru rezidențial pentru 32 tineri care au împlinit vârsta de 18 ani și provin din centrele de plasament. ”Centrul rezidențial pentru tineri ieșiți din centre de plasament dispune de patru dormitoare cu 32 locuri disponibile, băi, sală de bibliotecă, sală de curs, birou de consiliere psihologică, pedagog. După vârsta de 18 ani, statul îi dă afară pe tineri din centrele de plasament, și atunci am zis să îi preluăm noi și să încercăm să facem ceva bun cu ei. Să îi ajutăm, să îi trimitem la cursuri de perfecționare, dacă nu au școala terminată, să urmeze programul «A doua șansă». De asemenea, dorim să încercăm să facem cursuri să îi educăm inclusiv social pe acești tineri, având în vedere protocoalele semnate cu Poliția, Poliția Locală, educatori, profesori de la școli. Ulterior, dorim să încercăm să îi încadrăm pe acești tineri pe piața muncii. Legea le permite să stea centru până la 26 de ani, dacă urmează cursuri universitare”, ne-a explicat Mihaela Bărbulescu. Ce-a de a doua funcționalitate a centrului social este aceea de cantină socială, care în curând, se va numi ”Sf. Andrei”. Va fi o cantină pentru persoane defavorizate, vârstnici în special, copii în situații de marginalizare socială. Cantina va permite persoanelor aflate în dificultate să beneficieze de o masă de prânz. Directorul centrului va fi Aurelia Trandafir.

O nouă șansă pentru copiii care părăsesc sistemul de protecție

După slujba de sfinţire a clădirii centrulului social, primarul Gheorghe Pistol a explicat motivaţiile care au stat la baza realizării acestui obiectiv: ”Este o zi importantă pentru orașul nostru, deoarece se inaugurează un centru social pentru copiii care părăsesc sistemul de protecție. Faptul că ne aflăm cu toții aici, într-un număr atât de mare, demonstrează că acordăm o atenție deosebită  acestui obiectiv social și înțelegem  rolul lui în societate”. Primarul a mulțumit Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Ilfov, din cadrul  Ministerului Muncii, pentru încrederea acordată proiectului și pentru faptul că a înțeles că Primăria Buftea poate fi un partener de nădejde în derularea unor astfel de proiecte sociale. ”Întregul colectiv al Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei orașului Buftea, dar și întregul colectiv al centrului social, s-a implicat și a depus eforturi pentru amenajarea fiecărei camere din această  clădire. Găsim aici o clădire bine pusă la punct, cu o bază materială corespunzătoare cerințelor unor standarde de calitate. Dorim să avem și de acum încolo o  colaborare foarte bună cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, dorim să avem o colaborare cu Serviciul social din cadrul CJI și bineînțeles cu Agenția de Plăți și Inspecție Socială Ilfov. Să avem o colaborare bună pentru că tinerii care vor face parte din această familie a centrului vor avea de beneficiat în urma acestei colaborări frumoase. Faptul că reprezentanții acestor instituții s-au deplasat la inaugurare într-un număr mare demonstrează că va exista această colaborare. Acest serviciu social are ca scop prevenirea tuturor cauzelor pe care acești copii le pot avea în situația în care părăsesc centrul de protecție a copilului. Găsim aici 32 de paturi cu sală de curs dotată cu fotolii, calculatoare, televizoare, o spălătorie, o uscătorie și o bucătărie. Suntem alături de tot personalul acestui centru și bineînțeles cu susținerea entităților superioare. Finanțarea acestui centru se face din bugetul local, bugetul de stat, donații și chiar sponsorizări. Prin hotărâre a Consiliului local, s-a înființat și o cantină socială și dorim să prestăm aici servicii de pregătire și servire a mesei  pentru persoanele cu venituri reduse, persoanele fără venituri, pentru cei aflați în probleme economice, sociale și medicale deosebite, dar și pentru acei pensionari cu probleme particulare. Nu ne rămâne decât să le urăm celor care conduc centrul social putere de muncă, un început bun în care provocările să se transforme în experiențe frumoase, bineînțeles cu efort comun, și reușite”, a spus primarul.

Centrul social are standarde calitative înalte

Alina Decuseară, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov (AJPIS), a declarat că așteaptă și alte proiecte din partea orașului Buftea, menite să ajute comunitatea: ”Să ajutăm comunitatea și pe partea familiilor defavorizate, unde sunt mămicile și copiii. Noi vă stăm la dispoziție și mă bucur că am contribuit la realizarea acestui proiect”.

Bogdan Pintea, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov a precizat că, la nivelul județului Ilfov, prin DGASPC, care este  în subordinea Consiliului Județean Ilfov, se desfășoară o strategie de dezvoltare a serviciilor sociale. ”Apariția acestui centru vine  ca o mănușă și se pliază exact pe scopul pe care credem că o să îl atingem la sfârșitul acestui demers. După vizita scurtă făcută în centru, am observat că standardul calitativ al sistemului rezidențial al acestui centru este unul înalt. Aportul nostru o să vedeți că urmează, să vă ”furnizăm” copii care ies din sistemul de protecție și au nevoie de susținere pentru reintegrarea în societate, care este de fapt finalul către care tindem ca instituții furnizoare de servicii sociale”, a precizat Bogdan Pintea.

Un pas important pentru comunitatea din Buftea

Rodica Anton, consilier asistență socială CJ Ilfov, a felicitat comunitatea orașului Buftea și pe primarul Gheorghe Pistol, în numele CJI, pentru lucare, pentru șansa pe care le-o oferă copiilor ieșiți din sistemul de protecție socială, să continue viața în mod decent. ”Noi implementăm startegia de dezvoltare a serviciilor sociale, prin dezvoltare înțelegând în principal implicarea comunităților locale sub forma serviciilor publice și, ca o paranteză, din cunoștiințele mele, este singurul serviciu public din Ilfov pe această nișă. Este extraordinar de important pasul pe care l-a făcut comunitatea din Buftea, de a deschide aceast nou orizont copiilor cu protecție specială.

Nicu Mihalache, director Crucea Roșie Română, Filiala Ilfov, a menționat că acest centru social este un pionierat  și o provocare: ”Este o provocare să încercăm să integrăm acești copii. Cu toții avem această răspundere. Să dezvoltăm acest model la nivel de județ și, de ce nu, să încercăm să fim un model pentru celelalte județe, cu probleme mult mai mari decât le avem noi”.