Ca să reușească, o relație de cuplu  are nevoie de parteneri maturi emoţional, îndrăgostiți unul de celălalt. Trebuie să fie o relație bazată pe suport reciproc dat de respect, compatibilitate, încredere, admiraţie, sexualitate activă şi de calitate, activităţi comune. Sinceritatea şi comunicarea eficientă sunt elemente necesare pentru perenitatea relației. Iată câțiva pași mici care te vor ajuta să depășești impedimentele pe parcursul vieții!

Psiholog/ Psihoterapeut Keren Rosner , Clinica Mentarex 

1. Nu face ca părinții tăi!

Dacă ai trăit într-un mediu conflictual, nu aduce modelul de parteneriat care a susținut relația lor! Încearcă să conștientizezi tiparele și să găsești o cale inteligentă și respectuoasă a rezolvării de probleme. 


2. Soluționează problema la timp! 

Nu o duce în timp, că această amânare nu face decât să devină un focar necontrolat de nemul­țumire și frustrări. Dacă problema este la început, ea este mai mică și poate fi tratată blând și la obiect. Indiferent ce se întâmplă rămâi corect în interpretări și intenții! 


3. Transformă negativul în pozitiv! 

Dacă vrei să îndrepți, să înțelegi sau să discuți, nu începe prin plângeri aduse celuilalt. Exprimă-ți mai mult sentimentele le­gate de acele fapte. Nu începe prin “tu nu ești niciodată acasă” ci începe prin a-i mărturisi că te-ai simțit singur/ă. 


4. Nu în fața copiilor! 

În general, copiii se cuvine să fie protejați de certuri și atmosfera respingătoare în familie. Nu uita că acesta va fi modelul pe care ei îl vor prelua. 


5. Toate la timpul lor! 

Dacă s-a declanșat o ceartă, însă problema nu este rezolvată, re­zer­vați-vă o zi sau un timp pentru a rediscuta calm problemele. Între timp gândește-te cum să vorbești despre subiect fără să dai vina pe celălalt, ci scopul să fie găsirea de variante viabile de soluționare. Ascultă-ți partenerul, dă-i șansa să răspundă. 


6. Cere ajutorul! 

În cazul în care crizele se cronicizează aducând acuze și daune rela­ției, ideea salvatoare este intervenția unui specia­list care să privească cu un ochi non-judecător situa­ția. 


7. Nu amenința și nu te umili! 

În special, amenin­ța­rea cu despărțirea, cu părăsirea partenerului, nu fac decât să-l pregătească psihologic pe celălalt și să ajungă să dorească acest lucru. Rugămintea de a rămâne partenerul în relație chiar dacă nu își mai dorește acest lucru, scenele penibile de a impresiona, acceptarea violenței fizice, nu înseamnă rezolvarea problemelor.   


8. Nu folosi dezvăluirile partenerului! 

Confesiunile făcute în momentele de încredere, nu le folosi ca să-l lovești în timpul disputelor! Secretele și punctele slabe dacă sunt folosite în certuri, nu fac decât să distrugă încrederea și respectul între parteneri. 


9. Nu nega când apar probleme! 

Nu nega că unele lucruri s-au întâmplat. Respectul și afecțiunea se păs­trează și prin asumarea greșelilor, atunci când voit, sau fără intenție, se întâmplă să nu alegi varianta cea mai bună. 

10. Pune în balanță ce e mai important pentru tine! 

Să ai o relație de cuplu armonioasă și echilibrată, să faci eforturi să găsești calea corectă, sinceră, eficientă, cu beneficii pentru cei trei (voi doi parteneri de cuplu plus relația), sau să irosești tot efortul și sentimentele investite în relație păstrând un mediu neprietenos, tensionat, presărat cu nenumărate cer­turi, nemulțumiri, acuze, dez­nodământuri urâte? Nu uita! Iubirea și ura sunt despărțite printr-un perete foarte subțire și fragil!