Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov și-a prezentat rezultatele obținute în activitatea din anul 2018, concluziile evaluării fiind expuse de cms. șef Doru Marius Iacobuș – Inspector şef al IJP Ilfov. La eveniment au participat subprefectul județului Ilfov Laurenția Tortora, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov (CJI) și președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Ilfov, Rizia Tudorachea, inspector gen. adj. al IGP Wili Apreutesei, Răzvan Tomoiu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, Alexandra Vărzaru, prim procuror adjunct la Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, cât și șefii serviciilor orășenești, șefii serviciilor operative, șefii birourilor și ai compartimentelor din IPJ Ilfov.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 348, ediția print
Potrivit cms. șef Doru Marius Iacobuș, anul 2018 a reprezentat o perioadă importantă pentru IPJ Ilfov, pentru contracararea manifestărilor antisociale caracteristice, fiind stabilite principalele obiective instituționale. Obiectivul general l-a reprezentat asigurarea unui nivel optim de siguranță publică în județ, acesta având ca obiective specifice dezvoltarea managementului instituțional, combaterea criminalității generate de grupările infracționale, combaterea evaziunii fiscale, combaterea criminalității stradale, creșterea fluenței circulației și a siguranței rutiere, implementarea strategiei de prevenire și promovarea marketului de imagine.
Rezultate mai bune, față de media ultimilor ani
Din punct de vedere al managementului resurselor umane, a fost prioritară asigurarea capacității de reacție a structurilor operative. Astfel, la începutul anului 2018, procentul de ocupare a funcțiilor era de 87,47%, iar deficitul de personal s-a redus cu 7%. Au fost încadrați 99 de polițiști, din care 17 ofițeri și 82 agenți. În schimb, 62 de angajați au fost pensionați sau plecați la alte structuri, iar din școlile de poliție au fost repartizați la IPJ Ilfov 7 ofițeri și 67 de agenți.
Combaterea criminalității este un domeniu care a făcut obiectul principalei preocupări la nivelul IPJ Ifov. Se relevă o scădere a infracțiunilor sesizate în 2018, cu 4,6%, 72,2% fiind infracțiuni judiciare, 17,8% infracțiuni de altă natură, 9,92% economico-financiare. 52% din aceste infracțiuni au fost săvârșite în mediul rural, respectiv 6.882 de fapte. Dintre infracțiunile judiciare, infracțiunile contra persoanei se mențin peste media criminalității din ultimii șase ani, cu o creștere de 14%. În privința infracțiunilor de omor, s-a înregistrat un trend ascendent, peste media ultimilor 6 ani, deși ca număr vorbim de 6 infracțiuni față de 3 în 2017. În privința infracționalității de tâlhărie sesizate, acestea au scăzut sub media criminalității din ultimii 4 ani, cu 8 fapte, astfel că în 2018 s-a înregistrat cel mai scăzut număr de tâlhării din ultimii patru ani. Vorbind despre furturi, au scăzut sub media ultimilor 7 ani, cu 23,53%, dar au înregistrat o creștere față de 2017, cu 7,4%.
Creșteri s-au înregistrat și în cazul infracțiunilor cu autor necunoscut, cu 12,46%, din totalul infracțiunilor de furt. 17,6% au fost furturi din locuințe, 11,2% furturi din autovehicule, 0,9% furturi din buzunare sau genți.
În unitățile de învățământ, dinamica criminalității, reprezentată prin cele 31 de infracțiuni înregistrate în interior sau în zonele limitrofe, este în trend descrescător față de 2017, când au fost înregistrate 59 de cazuri. 21 de elevi au fost victime ale infracțiunilor, iar 10 elevi au fost autori. Nu au fost înregistrate infracțiuni grave, dar faptul că autorii provin din afara unităților școlare demonstrează necesitatea intensificării pazei și controlului.
Criminalitatea stradală în 2018 a scăzut cu 16,28% sub media din ultimii 4 ani, cu 442 infracțiuni de tâlhărie și ultraj, iar raportând la nivel național se situează sub media națională.
Criminalitatea economico-financiară sesizată reprezintă 9,92% din totalul infracțiunilor sesizate, 1.265 de fapte, adică cu 12,69% mai puțin decât în 2017. Infracțiunile de evaziune fiscală reprezintă 12,52% din totalul celor economico-financiare sesizate, situându-se pe trend descendent față de 2017, sub media ultimilor patru ani. Dosarele instrumentate în 2018, sunt sub media ultimilor patru ani cu 15,5% și față de 2017 cu 33,21% mai multe. Prejudiciul recuperat din dosarele instrumentate a fost de 10.074.720 lei.
Pe linia armelor, explozivi, substanțe periculoase, au fost înregistrate 147 de infracțiuni, fiind ridicate în vederea confiscării 528 de arme și 1.565 elemente de muniție. Au fost anulate 58 de autorizații și a fost suspendat dreptul de deținere și folosire într-un caz.
O altă activitate deosebit de importantă pentru polițiștii ilfoveni a fost gestionarea traficul rutier. S-a reușit în mare măsură estomparea dinamicii accidentelor rutiere. Accidentele rutiere grave au fost în trend descendent, cu 58 de accidente mai puțin decât în 2017, deși numărul persoanelor rănite grav în aceste accidente a crescut de la 184, la 200. IPJ Ilfov s-a situat în anul 2018 pe primul loc la nivel național, la numărul sancțiunilor contravenționale aplicate la regimul rutier, fiind aplicate 24.208 sancțiuni pentru viteză, 8.398 pentru indisciplină pietoni, 2.578 pentru neacodare prioritate pietoni și 1.194 pentru neacordare prioritate auto. Au fost ridicate 4.530 de permise de conducere.
Prin Dispeceratul 112, la sediul IPJ Ilfov s-au primit 27.910 solicitări de intervenție la eveniment, în perioada verii înregistrându-se o creștere a apelurilor de urgență cu 28% față de celelalte perioade ale anului.
În privința Resurselor financiare alocate, IPJ Ilfov i-au fost repartizate credite bugetare în valoare de 73.147.744 lei, peste 92% fiind destinate cheltuielor de personal. Din perspectiva mobilității structurilor operative, aceasta a fost influențată negativ de gradul de înzestrare, care este la 67% din necesar. 21% din parcul auto are o vechime de peste 10 ani, 35% având rulaje de peste 250.000 km.
Siguranța cetățeanului, prioritară în 2019
Ca priorități pentru 2019, obiectivul general rămâne creșterea continuă a gradului de siguranță a cetățeanului. În urma evaluărilor efectuate s-au identificat însă numeroși factori de risc, cei generali însemnând compentențele sporite ale polițiștilor, în condițiile unei scheme organizatorice subdimensionate.
Prim procurorul adj. Alexandra Vărzaru i-a felicitat pe polițiștii ilfoveni subliniind că a constatat că s-au înregistrat mai puține dosare, ceea ce denotă că modul de abordare în sensul prioritizării prevenției a dat rezultate bune. ”Colaborarea a fost bună și sper să continue în același mod. Așteptăm cu discuții constructive, propuneri și o mai mare atenție în întocmirea lucrărilor”.
Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, Răzvan Tomoiu, a menționat că anul 2018 a fost cel mai bun pe care l-a înregistrat atât Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, cât și Parchetul de pe lângă judecătoria Buftea și Cornetu. ”Este prima oară când rezultatele noastre, referindu-ne nu doar la unitatea de parchet, ci și la dvs în special, au fost comparate cu Parchetul Capitalei. Cred că am reușit, dar acest lucru ne obligă mai mult ca în 2019 să menținem acest standard. Au fost întocmite cele mai multe rechizitorii de la înființarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, cei mai mulți inculpați trimiși în judecată, cele mai mari prejudicii recuperate”.
Subprefectul de Ilfov, Laurenția Tortora a felicitat IJP Ilfov mai ales pentru buna colaborare instituțională, cât și pentru viteza de reacție în susținerea și sprijinul avut cu instituțiile și autoritățile publice din județ.
Președintele ATOP Rizia Tudorache a evidențiat rezultatele obținute în 2018 reiterând, ca și la bilanțul de anul trecut, că atunci când se face analiza Ilfovului trebuie luați în calcul coeficienții dinamicii creșterii pe care o are județul. ”Un județ care se spune că este bogat, dar foarte sărac în privința bugetului. Multe societăți își desfășoară activitatea pe raza județului, dar sediul social îl au la București, unde se duc taxele și impozitele”.
Inspectorul general al Poliției Române, chestor general de Poliție Ioan Buda, i-a felicitat, prin intermediul unui mesaj, citit de inspector gen. adj. Wili Apreutesei, pe polițiștii din Ilfov, arătând că anul 2018 a reprezentat pentru Poliția Română un an al provocărilor, în care reducerea deficitului de personal, asigurarea mijloacelor de intervenție și atragerea de fonduri pentru modernizarea spațiilor de lucru au reprezentat direcții de acțiune pentru îndeplinirea obiectivului principal, protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor cetățenilor și garantarea siguranței lor. ”Schimbările legislative adoptate, cum ar fi recentul ordin de protecție provizoriu, au venit în sprijinul nostru, iar cele care sunt în curs de adoptare cu privire la întărirea autorității polițistului vor aduce o contribuție însemnată la derularea activității în deplină siguranță și în mod eficient”, se arată în mesaj.