Începând cu luna iunie 2018, echipa Curții de Arbitraj Ilfov din București (CAIB) s-a îmbogățit cu noi specialiști în arbitrajul comercial. În data de 6 iunie, președintele CAIB, Alin Pop, le-a înmânat celor 18 arbitri care au intrat în echipa de arbitraj a Curții deciziile de învestire în această funcție. Ei se vor alătura echipei de 56 de arbitri care există în prezent la CAIB.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.407
Candidații au fost foarte atent și riguros selecționați din peste 60 de candidați, ne-a informat președintele Alin Pop, procedură care se desfășoară doar o dată pe an. Aceștia sunt specialiști în Drept cu o înaltă pregătire și ținută academică și sunt avizați de președintele Camerei de Comerț Ilfov, Dan Dumitru, la propunerea președintelui CAIB.
Calitatea profesională a arbitrului, esențială în arbitrajul comercial
Despre acest eveniment, ne-a vorbit președintele CAIB, Alin Pop. „Într-un perimetru atât de restrâns – Curtea Internațională de Arbitraj a României, proaspăt înființata Curte de Arbitraj București și Curtea de Arbitraj Ilfov – toate cu sediul în Capitală, apare o concurență acerbă. De aceea, noi dorim să le oferim potențialilor noștri clienți tot ce este mai bun în acest domeniu. Iată rațiunea pentru care încercăm să cooptăm cei mai bine pregătiți experți în arbitrajul comercial. Pentru că, în arbitraj elementul principal este încrederea. Dacă am încredere în cel care va arbitra litigiul meu, deja am convingerea că decizia acestuia va fi cea corectă. Un astfel de expert care a venit în rândurile noastre este, de exemplu, doamna Elena Mihaela Fodor, decan al Facultății de Drept din cadrul Universității „Dimitrie Cantemir”, din Cluj-Napoca, care este considerat cel mai bun specialist în drept penal din toată Europa. Domnia sa are dublă pregătire, de inginer și de jurist, a descoperit cu bucurie zona arbitrajului și a venit către noi. Alte somități din domeniu sunt și dna. prof. univ. dr. Raluca Miga Beșteliu, gen. Constantin Sava, fost secretar al Camerei Deputaților și profesor universitar de Drept sau dr. Ayman Aly, specialist în comerț internațional din Egipt care vor face parte din echipa noastră, iar exemplele pot continua”, ne-a spus președintele CAIB, Alin Pop.
Curtea de Arbitraj, un organism viu
La ceremonia de înmânare a deciziilor de numire în funcția de arbitru al Curții de Arbitraj Ilfov au participat doar 8 dintre cei selecționați, ceilalți zece fiind în imposibilitatea de a onora acest eveniment. Deciziile au fost înmânate celor prezenți de președintele CAIB, Alin Pop, și secretarul general al Curții, Dan Brebeanu. Cu această ocazie, președintele CAIB le-a adresat celor prezenți un mesaj de întâmpinare.
„Curtea de Arbitraj este un organism viu. Selecția noastră a fost una interactivă, pentru că, uitându-ne la dvs., am apreciat în ce măsură aveți capacitatea să duceți mai departe mesajul arbitral. Am folosit toate criteriile legale, dar
ne-am uitat și la background-ul fiecărui candidat. Vă rog să aveți în vedere că o Curte de Arbitraj din în Europa se adresează întregului continent. Ea poate avea sediul oriunde în România, dar dacă este în piața europeană, se adresează Europei. Chiar dacă în denumirea noastră scrie Ilfov, noi avem un statut european, din start. Iar dacă vorbim de Europa, acest statut este și internațional. Astfel că vom concura cu curți de la Paris, Stockholm, de la Viena sau Milano. Important este ca aceasta să aibă o credibilitate care să-i atragă pe cei care au nevoie de noi. În acest sens îi avem în vedere, în primul rând, pe membrii Camerei de Comerț și Industrie Ilfov, în al doilea rând pe comercianții din regiunea București-Ilfov, în al treilea rând țara, în al patrulea, Europa ș.a.m.d.”, a arătat Alin Pop.
Cursuri de arbitraj, la Institutul Arbitral din București
Președintele CAIB a mai vorbit și despre faptul că cei care doresc să se specializeze în domeniul arbitrajului comercial au ocazia să o facă urmând cursurile Institutului Arbitral, cu sediul în str. Toamnei nr. 127, sect. 2 București, în aceeași clădire în care se află și CAIB.
„Institutul a fost înființat pentru că am constatat faptul că practica și cunoștințele arbitrale în România sunt foarte reduse, atât de reduse încât există doar un singur master, în engleză, susținut la Universitatea București de dna. Crenguța Leaua, dar ineficient pentru cei care vor să practice. Iată motivul pentru care, împreună cu un număr de profesori, am înființat, cu mai mult de un an și ceva în urmă, ceea ce se numește Institutul Arbitral Român. Acesta furnizează, în primul rând, cursuri, în mai multe cicluri, de la începători la avansați, pentru cei care doresc să cunoască domeniul arbitrajului.
Totodată, institutul mai are ca obiective și cercetări în domeniul arbitral, își propune să colaboreze cu toate curțile de arbitraj din țară, cu societăți de specialitate de drept internațional, într-un cuvânt să dezvolte această activitate a arbitrajului comercial, într-un context juridic legal”, a mai precizat președintele CAIB.
Cum poți alege un arbitru
Lista arbitrilor CAIB și CV-ul se află pe site-ul organizației, la adresa http://caib-biac.ro. Orice solicitant poate alege un nume de pe această listă, în funcție de informațiile oferite de aceste CV-uri. „În ultima vreme, în lumea arbitrală s-au înființat mici societăți care efectuează o măsurare a competențelor. Când nu ai date cu privire la competența arbitrilor, te poți adresa unor astfel de societăți, care îți vor oferi informații ample despre persoana pe care ai selectat-o sau intenționezi s-o faci. Deocamdată, în România nu există o astfel de societate, dar ne așteptăm ca ea să apară în cel mai scurt timp”, ne-a explicat președintele CAIB.
În cazul în care fiecare dintre părțile aflate în litigiu aleg doi arbitri diferiți, se înființează un complet format din trei membri, cel de-al treilea arbitru fiind numit de președintele Curții. În caz de contestare a acestuia de către una dintre părți, el poate fi înlocuit.