Cu oameni …”despre oameni”

Trei evenimente într-o singură sărbătoare, emoții cât pentru 100 de ani!

Un eveniment de excepție a avut loc, săptămâna trecută, la Teatrul Elisabeta din București, unde Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Ilfov a organizat petrecerea aniversară a instituției, care a împlinit 21 de ani de existență, Centenarul Marii Uniri și omagierea a doi, de acum, foști colegi, deoarece au ieșit la pensie – inspectori școlari ai județului, oameni de o adevărată valoare, profesioniști dăruiți cu adevărat meseriei, apreciați și îndrăgiți de colegi.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 428

Sub sloganul ”…despre oameni”, totul a fost pregătit cu mare atenție la detalii, de la alegerea locației, ținutelor invitaților (inspectori școlari, directori de unități de învățământ de stat și private din județ, reprezentanți ai sindicatelor din domeniu și ai Ministerului Educației Naționale), totul s-a îmbinat plăcut și interesant, sub forma unor lecții interactive încărcate de emoție, pentru ca, la final, toți cei prezenți să se declare cu adevărat încântați. Contravaloarea biletului de acces a fost reprezentată de obiecte necesare școlarilor, donate de către invitați și depuse în locul special amenajat la intrarea în sală, pentru ca, ulterior, să fie trimise către cinci familii numeroase din Ilfov, demersul având ca scop încurajarea participării școlare a copiilor.

Debutul activității a fost unul muzical, apar­ținând Orchestrei ­”Mezzo Forte Soul Music” a Liceului Teoretic ”Ioan Petruș”, din Otopeni, condusă de prof. Marian Alexandru. ”Lecțiile” au fost moderate de către doamna Daniela Barbu, inspector școlar pentru proiecte europene, fiind structurate sub forma unor scurte prezentări a 21 de personalități, români care au participat la Marea Unire sau la crearea spiritului acesteia, români care au inspirat în decursul ultimilor 100 de ani. Prima a fost lecția de Arte Vizuale și Abilități Practice, iar Ecaterina Grigore și Bianca David i-au ales pentru prezentare pe Nicolae Tonitza și Constantin Brâncuși. Momentul a fost dublat de apariția micuților artiști ai Cercului de pictură de la Palatul Copiilor Ilfov, coordonați de prof. Laura Flore, care au anunțat că, în foaier, își vor exersa talentul ”în direct”, lucrările fiind dăruite apoi, invitaților.

Au urmat, pe rând, lecțiile de Matematică și TIC, iar Cornel Gănescu și Mariana Grasu au vorbit despre Grigore Moisil și Solomon Marcus. Pe mese, invitații au găsit plicuri cu ”teste”, iar pentru cel de matematică întrebările au fost legate de educația din județ – în cifre și date, precum anul reînființării ISJ Ilfov, numărul rotunjit al elevilor școlarizați într-un an în Ilfov sau numărul de posturi dintr-un an școlar etc.

Lecția de Limbă și Comunicare a fost prezentată de Mirela Filip, care a vorbit despre Mircea Eliade, dar și despre Mihai Eminescu, fără de care nu se poate face referire la ”România 100”, chiar dacă poetul-nepereche a murit înainte de 1 Decembrie 1918. Cei din sală au fost invitați să citească scurte fragmente din poeziile ”Lacul” și ”Fiind băiet păduri cutreieram” și să identifice un laitmotiv pentru cele două opere, construit sub forma unui biverb. Au urmat lecțiile de Științele Educației, personalitatea reprezentativă fiind Spiru Haret, și de Muzică, în care Nicoleta Stănică l-a prezentat pe George Enescu. A fost momentul în care pe scenă a urcat Grupul vocal-instrumental al Școlii Gimnazile ”Prof. Ion Vișoiu”, Chitila, condus de Alexandru Bunghez, care a reamintit celor din sală ”Sunetul anilor de școală”.

Conducerea ISJ Ilfov, ”la lecție”!

Lecția de economie a aparținut inspectorului școlar general al județului, Florentina Ecaterina Costea, care a vorbit despre Virgil ­Madgearu, iar Cristina Petre Ghiță, inspector școlar general adjunct, ”a predat ”valențele geografice pentru educația viitorului”, alegând pentru prezentare personalitatea lui Simion Mehedinți. Înainte de ”pauză”, când invitații au fost îndemnați să intre pe aplicația online ”kahoot.it”, pentru un ”concurs pe echipe”, cu întrebări stabilite de organizatori legate de activitatea ISJ Ilfov, a fost prezentat, în cadrul lecției de Istorie, Alexandru Ioan Cuza care afirma: ”Unirea e singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru și să ne permită a da țării organizarea ce o aștepta de atât de mult timp”.

”Educația în Ilfov: trecut și prezent” a fost tema concursului online, iar învingător ”la puncte” a fost Ramona Mangu, președintele Sindicatului Învățământ Ilfov, din cadrul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

”21ISJIF”

A urmat lecția de Educație fizică și sport, în care Leana Pantelimon și Maria Iorga au ales să prezinte trei sportivi români de talie mondială, care ne inspiră: Nadia Comăneci, Simona Halep și Ivan ­Patzaichin. Pe ecranul sălii a fost proiectat un moment de tip ”flashmob”, o ”urare în mișcare” pregătită pentru sărbătoriți de către elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Voluntari, care au scris din cartoane colorate ”21ISJIF”. Copiii de la Grădinița ”Rază de soare”, Buftea, și cei de la Grădinița Nr. 2 Măgurele, laureați ai Festivalului ”Zâmbetul Copilăriei – Anișoara Ciobanu” au pregătit două dansuri tradiționale românești. Lecția despre ”Drepturile omului” a fost ținută de Teodora Miclea, iar personalitatea aleasă a fost Elie Wiesel.

Pentru lecția de Științe s-au pregătit Rădița Mincu, Aurora Parfeni și Victor Udrescu, iar personalitățile evocate au fost George Emil Palade, Petru Poni și deținătorul premiului Nobel pentru Chimie, din anul 2014, germanul născut la Arad într-o familie de șvabi bănățeni – Ștefan Walter Hell.

Spre finalul primei părți a evenimentului a avut loc un nou concurs online, după care, elevii ilfoveni au transmis mesaje video de felicitare și au vorbit despre cum cred ei că ”arăta” educația acum 100 de ani sau despre cum își imaginează că va arăta peste încă 21 sau 100 de ani…

Lecția de Limbi clasice și moderne a aparținut Ioanei Ionescu, care l-a ales pentru omagiere pe Emmanuel de Martonne, cu vorbele căruia s-au încheiat ”lecțiile” ISJ Ilfov: ”Eu trebuie să fiu recunoscător României, munților românești, pentru toate rezultatele științifice pe care mi ­le-au dat… Aș fi găsit în altă parte un subiect care să «producă» atât?” Au urmat urări de ”La mulți ani!” în 21 de limbi europene, moment de bucurie pentru participanții care și-au evidențiat calitățile multilingvistice.

 

Doi oameni valoroși

Rori Gheorghișor și Constantin Simion au fost invitații de onoare ai evenimentului. ”Rorișor” și ”Simi”, foști inspectori școlari pentru Limba Română, respectiv Managementul Resurselor Umane, sunt de acum proaspăt pensionari, iar pentru toată cariera lor și pentru că sunt niște oameni cu adevărat deosebiți colegii au dorit să-i felicite și să-i îmbrățișeze. Le-au fost alături familiile, iar aprecierile au fost primite prin viu grai și prin video, cu extrem de multă emoție. Foștii colegi din ISJ Ilfov le-au dăruit flori, ”două povești frumoase, fără valoare materială, dar cu valoare sentimentală” – o revistă Rebus din anul 1957 (chiar din luna și anul în care s-a născut Rori Gheorghișor) și o bancnotă emisă pe 15.06.1950 (chiar din ziua nașterii fostului lor coleg, Constantin Simion).”Pensionari cu decizie” – cei doi au mul­țumit cu lacrimi în ochi pentru marcarea într-un mod atât de frumos și emoționant a retragerii din activitate.

Teatru independent în fostul Senat

La final, a avut loc un scurt moment, de asemenea, educativ,  când în sală și-au făcut prezența domnii Petre Paraschiv și Șerban Puiu. Primul dintre cei doi, proprietar al unei părți din clădire, a vorbit despre trecutul și valoarea istorică a clădirii din Bd. Regina Elisabeta – fost sediu al Senatului României în perioada interbelică, iar regizorul Șerban Puiu a prezentat proiectul ”Teatrul Elisabeta”, un teatru privat, independent, care pe lângă producțiile puse în scenă, găzduiește producții ale tinerilor actori absolvenți UNATC, spectacole ale altor renumiți producători, concerte, lansări de carte și proiecții de film, seminarii, congrese și o mulțime de alte evenimente, poziționând frumoasa clădire din Bd. Regina Elisabeta în topul locurilor de referință pentru activități cultural-artistice.

Inspector şcolar general, Florentina Ecaterina Costea (stg.) şi inspector general adjunct, Cristina Petre – Ghiţă
Efort comun pentru răspunsuri corecte
Grupul vocal-instrumental al Şc. „Ion Vişoiu” Chitila
„Orchestra Mezzo Forte Soul Music”, condusă de prof. Marian Alexandru
Câteva informaţii despre românii care…ne inspiră!
Sindicatul Învăţământ Ilfov, reprezentat de Ramona Mangu şi Nicu Genunche
De la stg. la dr. – Ştefan Militaru, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, conducerea ISJ Ilfov, reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale – Mina Rusu, inspector general, şi Adrian Bărbulescu, director
Daniela Barbu, inspector şcolar pentru proiecte europene
Foştii inspectori şcolari, proaspăt pensionari – Constantin Simion şi Rori Gheorghişor, omagiaţi de colegii din ISJ Ilfov
Nicoleta Stănică, inspector pentru învăţământul primar
Cristina Petre-Ghiţă, inspector general adjunct ISJ Ilfov
Micii artişti de la Palatul Copiilor Ilfov îşi dăruiesc tablourile
Ştefania Duminică, director Şc. Gim. “Ion Vişoiu” Chitila
Inspector şcolar general Ilfov, Florentina Ecaterina Costea
Teodora Miclea, inspector şcolar pentru Fizică şi minoriţăţi
Victor Udrescu, inspector şcolar pentru Dezvoltarea resursei umane
Un trandafir criogenat pentru Rori Gheorghişor de la Mina Rusu
Constantin Simion felicitat cu lacrimi în ochi de fiica sa, Otilia Simion, prof. de Limba engleză