Ziua de 8 iulie a fost o zi de aleasă bucurie în satul Dimieni din comuna Tunari. Mica biserică, cea a prieteniei, a reunirii oamenilor cu suflet cald și frumos, s-a îmbogățit cu un dar special și înălțător. Veșmântul care a îmbrăcat sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, grabnic ajutător, și ocrotitor al bisericii din sat, a fost dăruit lăcașului de cult. Racla cu cinstitul veșmânt a fost adusă de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, care-i poartă numele, și rămâne pentru totdeauna în mijlocul credincioșilor de la Dimieni. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 558, ediția print

Prin închinarea și rugăciunile rostite cu inima deschisă, la racla ce adăpostește de acum odorul cel mai de preț al bisericii din Dimieni, credincioșii locului, precum și cei din alte locuri, vor fi ocrotiți și vor primi ajutor în toate. Căci Sfântul Ioan cel Nou ascultă fiecare rugător și le răspunde tuturor celor ce-și pun nădejdea în el. Prin el vor găsi alinare în suferințele care le îngreunează traiul, vor fi mai sănătoși și se vor bucura de mai multe împliniri. Nenumărate și însemnate sunt minunile acestui mare sfânt al creștinătății. De la liniștea și împlinirea sufletului îndurerat până la vindecări miraculoase ale unor boli considerate fără leac. Reuniți ca într-o frumoasă familie duhovnicească, fiii satului au întâmpinat racla cu sfântul veșmânt și l-au cinstit cum se cuvine pe ocrotitorul lor spiritual, având în mâini ramuri și flori. Primirea veșmântului unuia dintre cei mai iubiți sfinți, considerat și un mare făcător de minuni, a fost un eveniment unic în viața lăcașului de cult de la Dimieni. Părintele paroh Cristian Bolea și-a întâmpinat credincioșii cu multă dragoste și le-a oferit o mulțime de daruri duhovnicești, cu acest prilej! O slujbă impresionantă, pentru binecuvântarea tuturor credincioșilor! Sfințirea raclei și momentul așezării veșmântului au fost înfrumusețate de slujitorii care au făcut parte din delegația Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care au venit cu Înalta Binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților, om plin de bunătate și curățenie sufletească și foarte nobil, după cum îl descrie însuși părintele paroh Cristian Bolea, alături de Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord. Din delegație au făcut parte: Părintele Arhimandrit Serafim Grigoraș – Starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou“, Părintele Consilier Adrian Popa și Părintele Arhidiacon Vasile Plămadă, slujitori plini de demnitate și bucurie! Totul a culminat cu un Cerc Pastoral, adică o împreună-slujire a preoților din zonă, și nu numai, cu învățături de folos sufletesc! 

Sfântul din inimile localnicilor, un mare făcător de minuni 

“Ne aflăm astăzi în fața unui moment istoric, pentru că, de când moaștele Sfântului Ioan cel Nou sălășluiesc în Cetatea Sucevei, nu s-a oferit la nicio biserică ­ce-i poartă hramul, vreun veșmânt de-al lui! S-a mai oferit în Cetatea Albă o icoană cu o părticică mică din sfintele moaște; și, așa cum s-a auzit în Acatistul sfântului, părticele din moaștele sfântului s-au folosit la sfințirea de biserici. Sfântul Ioan cel Nou s-a născut în Trapezunt (n.r. – oraș port la Marea Neagră, întemeiat de coloniștii greci), în jurul anului 1300. Ocupația sa era negustoria. Ducea cu corabia pe mare: mărfuri de proveniență bizantină, mătăsuri pentru veșminte bisericești, smirnă, tămâie, mirodenii, aducea grâne și animale. Într-una din călătoriile sale pe mare, cu corabia, a intrat într-o dispută cu un credincios de altă confesiune, care nu voia să recunoască faptul că Ortodoxia este credința cea adevărată. Plin de răutate, acest negustor l-a denunțat eparhului Cetății Albe pe Sfântul Ioan, cum că ar vrea să treacă la credința tătarilor de acolo. Evident că Sfântul Ioan nu a recunoscut nicio clipă această falsă afirmație, și, deși știa că va fi supus unor chinuri mari și în cele din urmă ucis, nu a trecut la credința păgână. În cele din urmă: bătut, chinuit, tras de un cal pe străzile Cetății Albe, a fost decapitat. Minunile, ce s-au înfăptuit încă din prima noapte, au făcut ca trupul sfântului, să fie dus în biserica Cetății, și apoi, mai târziu, peste 70 de ani, în vremea domnitorului Alexandru cel Bun, să fie așezat în prima catedrală din Suceava, la Mirăuți. În anul 1589  sfintele sale moaște au fost aduse în Biserica Sfântul ­Gheorghe a Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, fostă catedrală mitropolitană, astăzi catedrală arhiepiscopală. La cererea părintelui paroh, cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic – Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților veșmântul sfântului a fost schimbat, și, astăzi, este adus la dvs.! Veșmântul a acoperit sfintele moaște de la praznicul Nașterii Domnului din anul 2020, până în luna februarie 2021, când a fost cerut de părintele paroh! Rugân­du-l pe Sfântul Ioan să vă binecuvânteze viața, activitatea; să vă asculte ruga în necazuri, îl rugăm să ne fie alături în fiecare moment și să vă scrie: încercările vieții, greutățile și suferințele pe un nor; iar: bucuriile, împlinirile, să le scrie pe o stea! Odată cu adierea vântului, norul să risipească toate cele rele; iar steaua să vă călăuzească mereu viața și calea care duce spre măreția lui Dumnezeu!”, a spus Părintele Stareț, Arhimandritul Serafim Grigoraș. 

Izvor de bucurie și binecuvântare 

“Ne aflăm în această parohie mică, dar locuită de oameni binecredincioși și iubitori de Dumnezeu, nu la mult timp de la resfințirea acestei biserici, care a avut loc în anul 2017, an în care, a rânduit Bunul Dumnezeu ca bisericuța aceasta să primească ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava! Întrucât îndemnul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost ca preoții și credincioșii să caute și spre sfinții bisericii noastre, spre sfinții români, l-am îndemnat, la vremea aceea, pe părintele paroh Cristian Bolea să se gândească la un sfânt român care să devină ocrotitor al acestei biserici. Și iată, a rânduit Bunul Dumnezeu și Sfântul Ioan cel Nou ca această biserică să fie pusă sub ocrotirea sa! Aș asemui cumva viața satului acestuia cu mucenicia pe care a îndurat-o Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, din viața căruia dvs., iubiți credincioși, întrucât îi purtați multă cinstire și evlavie, știți că a suferit mult, a fost târât pe străzi, umilit foarte tare de păgâni. Așa cum satul acesta, care număra doar câteva zeci de case, a fost ras de pe fața pământului înainte de Revoluția din 1989. Aici era un câmp la Revoluție! A fost strămutat și cimitirul. Strămoșii credincioșilor din Dimieni au fost cu toții mutați în parohia vecină, din Otopeni. A fost o durere mare pentru acești credincioși! Și iată că a rânduit Bunul Dumnezeu ca, după Revoluție, să renască din propria cenușă! Părintele Radu-Ionescu Traian, trecut de curând la Domnul, este ctitorul acestei biserici, pentru că, fiind fiu al satului, a înțeles că acest sat nu poate să renască decât având în mijloc bisericuța care să-i adune pe credincioși în jurul Mântuitorului nostru Iisus Hristos! A pus piatra de temelie a acestei biserici, pe aceeași fundație a bisericii ce fusese demolată, a ridicat-o cu multă dragoste și, iată, acum este un reper, o stea pe care o privesc credincioșii acestei parohii în fiecare duminică și la sărbători! A refăcut și cimitirul și, mare parte dintre oameni și-au adus credincioșii adormiți în Domnul, aici, în curtea cimitirului. Și, iată, prin bunăvoința lui Dumnezeu și prin harul Său, Duhul Sfânt, Cel Care a rodit sfinți între oameni, rânduiește să călăuzească și credincioșii acestei parohii! Și, iată, prin purtarea de grijă a părintelui Cristian Bolea, avem acum un odor de mare preț pe care l-am primit cu Înalta Binecuvântare a Părintelui Patriarh Daniel – și-i mulțumim pe această cale -, și a Înaltpreasfințitului Calinic, dar și a Sfințiilor Voastre!”, a spus Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord. 

Mulțumiri pentru un dar atât de frumos și de prețios! 

“Îmi revine și mie să spun un cuvânt de mulțumire! Mulțumim în primul rând Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, care a binevoit să ocrotească și acest sat, această biserică, și pe fiecare în parte; să fie cu noi zi de zi, clipă de clipă! Le mulțumim credincioșilor parohiei, și celor care, deși nu sunt din parohia noastră, ne ajută cu ce pot, fiind binefăcători ai bisericii! Biserica noastră este o biserică a prieteniei! Le mulțumim părinților din Cercul Pastoral, care au fost astăzi alături de noi; Părintelui Protoiereu, pentru susținerea pe care ne-a acordat-o mereu; și invitaților noștri speciali, de la Suceava, care ne-au oferit un dar atât de frumos și de prețios! Mulțumim frumos Părintelui Patriarh Daniel și Părintelui Arhiepiscop Calinic, precum și Obștii Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“! Vă doresc tuturor să fiți sănătoși și, dacă vreodată aveți greutăți în viață, să plecați genunchii în fața raclei Sfântului Ioan cel Nou și a icoanei cu chipul Sfântului, care este sfințită la Muntele Athos! Să vă rugați să vă ajute, să ne ajute pe toți, să ne izbăvească de dureri, de chinuri, de necazuri, de greutăți, și, mai ales, să îl cinstim și când suntem fericiți, când este ziua noastră, o onomastică, sau când este un moment de fericire în viața noastră! Să fim alături de Sfântul, care este zâmbitor, după cum puteți observa și în icoana sa; pentru că a știut să zâmbească chiar dacă a suferit foarte mult! Și noi trebuie să zâmbim chiar dacă suferim în viață! Să învățăm să trecem cu fruntea sus peste necazuri, pentru că și Domnul nostru Iisus Hristos a suferit, dar a și Înviat din morți și ne-a adus nouă bucuria Învierii, a Împărăției Cerurilor pe care o pregustăm încă din această viață! ”, a spus părintele Vasile-Cristian Bolea, parohul Parohiei Dimieni.