Din seria reîntregirilor
Reîntregirea salariilor bugetarilor va avea loc în două tranșe egale: prima majorare va avea loc pe 1 iulie, cea de-a doua urmând să se facă în cursul anului viitor, conform anunțului FMI, sau în decembrie 2012, dacă ar fi să ne luăm după declarația lui Victor Ponta.
„Se va realiza o creștere a salariilor bugetarilor cu 8%, dar nu va fi posibilă revenirea integrală decât anul viitor”, a declarat Jeffrey Franks cu ocazia ultimei sale misiuni de evaluare din România. Acordul dintre ţara noastră cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană presupune ca România să primească 3,5 miliarde de euro, cea de-a cincea tranşă fiind de 375 de milioane de euro. „Ne așteptăm la o creștere economică de 1,5% în 2012. Sunt uimit de progresele făcute de România în ultimii trei ani în cadrul acordului… Au fost întreprinse o serie de măsuri de combatere a crizei care au permis reducerea costurilor cu dobânzile la 5-6%, mai bine decât în alte țări europene”, a mai spus ­Franks. Mai mult, specialiştii au decis să permită o relaxare a deficitului bugetar pe cash cu 0,3% (de la 1,9% la 2,2%). În cadrul negocierilor cu FMI s-a convenit și ca banii reţinuţi ilegal pensionarilor drept contribuţii de asigurări sociale de sănătate să le fie restituiţi în 16 tranşe, începând cu luna iunie corespunzător celor 16 luni anterioare, din perioada 2011-aprilie 2012.
Cum primesc ­pensionarii banii înapoi
În total, în funcție de cuantumul pensiei un pensionar poate să recupereze cel mult 650 lei. Astfel pensionarii vor beneficia de sume de până la 40 de lei în plus pe lună. În baza unei ordonanţe de urgenţă adoptate în 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 de lei li s-a reţinut, de la 1 ianuarie 2011, o cotă de 5,5% drept contribuţii de sănătate, aplicată la întreaga pensie și nu doar diferenței ce depășește pragul de 740 de lei. Datorită acestei rectificări, bugetul asigurărilor de sănătate își majorează de­ficitul cu 500 de milioane de euro.