Franţa a condus jocul autoritar, dar a atacat haotic, lent, fără să pună ­mari probleme Angliei, care a apărat la sacrificiu remiza stabilită încă din prima parte de go-lurile lui Lescott şi Nasri. 

În cea de-a patra zi, Euro a ajuns şi la Doneţk, pe impunătorul Donbass. Din păcate, n-a fost plin cum se întîmplă de obicei la meciurile Angliei. Doar cîteva mii de englezi în tribune, la fel şi francezi, spe­riaţi de un drum pînă la marginea cealaltă a Europei. Milner, pe lîngă poarta goală!

Meciul începe inedit. Cu un count down de la staţia de amplificare, ca la lansarea unei navete în spaţiu. Debutează o nouă bătălie din războiul pe care Franţa şi Anglia îl duc pe gazon de aproape 90 de ani, din ‘23, cînd britanicii au învins cu 4-1. E doar istorie. Acum Franţa e favorită. Şi pe teren se vede asta. Combinaţie Ribery-Nasri şi ultimul trage puţin pe lîngă. Anglia stă în tranşee, gata să se repeadă pe contre. Şi în plină dominare franceză, Ashley Young dă o pasă senzaţională, Milner (’14) explo-dează dintre fundaşii francezi, îl dribleză şi pe Lloris, dar nu găseşte poarta goală! Dacă era Rooney! 

Rooney în tribune!

Omul numărul 1 al Angliei e în tribune, suferă. E suspendat pentru două partide. Lescott deschide balul, Nasri răspunde. Franţa continuă să-şi fixeze adversara în propria jumătate. Mută jocul, Nasri, Benzema, Malouda nu găsesc însă breşa decisivă. Iar Anglia loveşte cum ştie mai bine: lovitură liberă Gerrard, Lescott (’30) îl pierde pe Diarra şi pune fruntea de klingonian pentru 1-0, marcînd cu capul, din apropiere.

”Cocoşii” nu se lamentează, continuă să preseze, la marginea careului nesigurului Hart. Care scoate totuşi “capul” lui Diarra (’35), dar nu mai are replică la şutul lui Nasri (’39), de la 18 metri, după o combinaţie scurtă cu Ribery. Benzema (’45) scapă singur cu Hart, însă e blocat de portarul englez. Pauză, 1-1, mare ratare Anglia, dar e repriza Franţei. 

„Cocoșii” asediază ­Anglia

Posesie 58 la sută pentru “cocoşi”. Tiki-taka de a latul terenului. La reluare, Anglia e ceva mai prezentă în terenul Franţei. Fără mari ocazii, dar măcar obţine primele cornere şi încearcă să ţină jocul departe de propriul careu. După un sfert de oră, avîntul ei ofensiv se stinge însă. Şi elevii lui Blanc domină, caută, şerpuiesc, e un fel de tiki-taka made in France, căreia englezii îi răspund pe două rînduri, cu deposedări şi plonjoane la sacrificiu. Şi reuşesc să reziste, dovadă că doar Benzema (’65) îl pune la treabă pe Hart. În ultimele minute, Anglia se apără aproape numai în careu. 

Luptă sterilă

Şuturile franceze, ca nişte tunuri care asediază o cetate, se izbesc invariabil de englezi. Aceleaşi faze la infinit, aceleaşi încercări, fără efect, de a sparge “zidul” alb. Plictisitor. Cabaye (’81) dă un trasor, mingea zboară spre plasă, Hart pare bătut, dar respinge Welbeck, atacantul englez!

Ripostează şi englezii, pe o contră, dar acelaşi Welbeck (90) nu produce decît un oftat prelung în tribune. Rămîne 1-1, cu “cocoşii” la timonă, dar cu un fotbal plat, fără soluţii în faţa unor englezi procupaţi mai mult să nu piardă. Finalul spune tot: jucătorii ambelor tabere se îmbrăţişează. Pînă data viitoare e armistiţiu. 19-3 a fost raportul şuturilor spre poartă (15-1 cadrate) în favoarea Franţei.