Unică prin frumusețea și puterea ei spirituală, Mănăstirea Țigănești este, de secole întregi, o adevărată cetate a credinței și mântuirii sufletelor creștinilor din Ciolpani și din toate colțurile țării. Marți, pe 15 august, sărbătoarea închinată Adormirii Maicii Domnului ne-a readus și pe noi, reporterii Jurnalului de Ilfov, în minunatul colț de Rai, de la Țigănești, la marele praznic Împărătesc.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 666, ediția print
Aici, într-o atmosferă de înaltă trăire duhovnicească, un ales sobor de preoți, condus de Părintele Arhimandrit Dionisie Constantin, consilier Patriarhal pentru Atelierele Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă al Patriarhiei Române, ne-a mângâiat sufletele și ne-a încântat inimile cu o slujbă impresionantă, solemnă și înălțătoare, care ne-a îndemnat să ne îmbogățim în Dumnezeu pentru a ne încununa viața cu iubire și frumos. 15 august, ziua închinată Adormirii Maicii Domnului a fost ziua în care Mănăstirea Țigănești și-a sărbătorit hramul istoric. Ca de fiecare dată, am regăsit biserica împodobită cu numeroase flori înmiresmate și obiecte de cult prețioase care aveau să o transforme într-o scară ce făcea legătura dintre Cer și Pământ, dintre rugător și Duhul Sfințitor. Printr-o slujbă de înnobilare a sufletului, preoții slujitori și maicile care au dat răspunsurile la strană ne-au făcut să simțim căldura ce ne aducea tot mai aproape de frumusețea și măreția legăturii autentice cu Divinitatea, amintindu-ne că toate sunt în mâna lui Dumnezeu și numai prin El ajungem la o stare sufletească permanentă de bucurie și de pace. Cuvântările Părintelui Arhimandrit Dionisie Constantin, delegat din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au fost pentru noi toți, o bogată comoară de învățăminte. Să ne rugăm neîncetat ca Maica Domnului să sălășluiască în noi, pentru că Ea ne adâncește iubirea față de Hristos și prin Ea primim curățirea sufletească, luminarea minții și ajutor în toate faptele noastre bune. Aceasta este concluzia cuvântului de învățătură al Părintelui Arhimandrit care se înscrie cu cinste în seria predicărilor ce ne inspiră viața, ajutându-ne să trăim în pace, armonie și frumos. O mare de credincioși printre care și viceprimarul Ioniță Ilie și reprezentanți ai altor autorități locale s-au împărtășit cu harul Maicii Domnului și cu bucuria marii sărbători.
Cu vocea-i caldă și cristalină care ne-a pătruns până în adâncul sufletului, Părintele Arhimandrit Dionisie Constantin ne-a îndemnat să ne întărim în credință și să transmitem valorile creștine din generație în generație, cu multă dăruire și jertfă. ”Iubiți credincioși, avem acolo Sus în Cer, o inimă de mamă, inima Maicii Domnului care bate pentru fiecare dintre noi, cei ce am fost încredințați de către Mântuitorul Iisus Hristos purtării de grijă a Maicii Sale. Ne rugăm Maicii Domnului să păzească țara și poporul, turma și păstorul. Să ne ajute Bunul Dumnezeu și Maica Domnului atunci când o chemăm în rugăciune, să simțim ajutorul Ei atunci când îi cântăm cântări de laudă, când îi citim Acatistul, când îi citim Paraclisele și toate rugăciunile pe care Biserica i le adresează. Sunt bucuros iubiți credincioși, ca la acest praznic al Mănăstirii Țigănești să împărtășesc Maicii Starețe Eufimia, maicilor din această obște monahală și dumneavoastră tuturor cuvântul de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române care m-a delegat să slujesc la această sfântă mănăstire, la hramul ei închinat Adormirii Maicii Domnului. Preafericirea Sa poartă și obștea acestei sfinte mănăstiri în rugăciunile sale și, tuturor celor care alegeți ca în zilele de duminici și sărbători să însoțiți monahiile din această mănăstire în rugăciunilor lor către Dumnezeu, vă adresează așadar, cuvânt de binecuvântare și urările de sănătate, la mulți ani și sporire în dreapta credință. Să duceți fiecare la casele dvs. binecuvântarea Maicii Domnului și să fiți încredințați că și aici, în sfânta mănăstire, în fața Icoanei făcătoare de minuni a Maici Domnului, și în alte biserici, rugăciunea dvs. adresată în fața icoanei Maicii Domnului nu rămâne fără răspuns. Și atunci când aveți bucurii să alergați să le împărtășiți cu Maica Domnului, dar și atunci când aveți necazuri, supărări să alergați la Maica Domnului cu nădejde, și Maica Domnului vă va împlini rugăciunile așa cum a făcut-o de-a lungul veacurilor când a ajutat atât de mulți oameni. Minunile Maicii Domnului sunt nenumărate. Acestea toate ne oferă și mai multă nădejde că rugăciunile noastre nu vor rămâne fără rezultat în lumea aceasta, iar după trecerea din această lume, Maica Domnului va fi cea care va mijloci pentru fiecare dintre noi mântuire și bucurie în Împărăția lui Dumnezeu”, ne-a spus Părintele Arhimandrit Dionisie Constantin. Ca în fiecare an, maicile Mănăstirii Țigănești, în frunte cu Maica Stareță Eufimia Popa s-au îngrijit ca toți cei ce au asistat la Sfânta Liturghie și la toate rânduielile bisericești să se bucure pe deplin de această mare sărbătoare a creștinătății. Acestea au pregătit 300 de pachete cu produse tradiționale delicioase pregătite cu multă dragoste și dăruire.
Mănăstirea Țigănești, un tezaur de iubire și fapte bune
Caldă, primitoare, îmbogățită cu o arhitectură splendidă și împodobită frumos cu icoane luminoase care tămăduiesc în mod miraculos, așezarea sacră de pe malul ”Lacului Maicilor”, Mănăstirea Țigănești din comuna Ciolpani trezește admirația iubitorilor de pace, armonie și prețioase învățături creștine. De secole-ntregi, mănăstirea pusă sub ocrotirea Maicii Domnului este locul unde își găsesc alinarea și izbăvirea din necazuri și boli grele, credincioșii din comuna Ciolpani și de pretutindeni. Atrași de icoana făcătoare de minuni și de miracolele înfăptuite aici, de-a lungul timpului, de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, mii de pelerini îi trec pragul anual. Mănăstirea de maici de la Ciolpani a trecut prin multe încercări în cei peste 200 de ani de existență. De fiecare dată însă, Preacurata Fecioară Maria a protejat lăcașul și viețuitoarele de aici. ”Comoara de preț a Mănăstirii este Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. (…) O minune s-a întâmplat la data de 13 august 1949, la un depozit de lemn de la Ocolul Silvic, care aparținea Palatului Scroviștea, aproape de intrarea principală în mănăstire, a luat foc. Vântul bătea și focul se întețea. Au început să se desprindă scânduri cu jar și se îndreptau spre mănăstire. Maicile îngrozite au ieșit cu icoana, au plâns și s-au rugat. Și minune! Lemnele cu jar care se desprindeau au trecut peste mănăstire, în sat, unde din nefericire au ars 42 de case, rămânând neatinse Biserica satului și casa unui creștin”, mărturisesc maicile viețuitoare. În preajma celui de-al Doilea Război Mondial, la Mănăstirea Țigănești, din comuna Ciolpani, a funcționat o Școală de surori de caritate cu eleve recrutate din mănăstire, apoi un orfelinat de fete, până în anul 1947. În prezent, ansamblul mănăstiresc de la Țigănești deține un adevărat tezaur religios – câteva ateliere pentru straie bisericești ale Patriarhiei Române și un interesant muzeu cu valoroase cărți bisericești, icoane, manuscrise și diverse obiecte de cult. Printre altele, aici se regăsește o veritabilă colecție de broderii și țesături liturgice datând din secolele XIX și XX, multe dintre ele realizate chiar în atelierele mănăstirii. Toate acestea sunt deschise spre vizitarea publicului larg.