În cadrul conferinței naționale desfășurată la Palatul Copiilor, reprezentanții Partidei Romilor „Pro Europa” au validat în unanimitate un protocol semnat între această formațiune și PSD. Prin acest protocol, cele două partide se angajează să se sprijine reciproc la alegerile din 9 decembrie.

Documentul, semnat pe 28 octombrie, se dorește un pact politic, prin care Partida Romilor promite să susţină proiectele unui eventual guvern USL după legislative, a explicat deputatul social-democrat Mădălin Voicu. El a mai spus că vor urma și  protocoale cu MAI,  cu Ministerul Muncii și MADR. MAI va trebui să rezolve situația do-cumentelor de identitate ale romilor, având în vedere că mulți dintre aceștia nu dețin astfel de acte. Liderul PR, Nicolae Păun a ținut să precizeze că înțelegerea nu privește și PNL, aceasta fiind semnată în exclusivitate cu primul ministru al României. Totodată, el a subliniat că protocolul va fi transmis structurilor USL de la toate ni-velurile, urmând a fi implementat inclusiv de administrațiile locale. Păun le-a mai atras atenția participanților că s-ar putea să întâmpine greutăți din partea reprezentanților opoziției la nivel local.

“Nu ne aflăm pentru prima dată într-o asemenea combinaţie politică de susţinere reciprocă, startul l-am dat în anul 2000 cu PDSR la data respectivă, am continuat cu PDL şi trebuie să recunoaştem că, dacă vrem să facem politică şi vrem bunăstarea comunităţii de romi, nu putem să facem politică din afara cetăţii. Trebuie să avem o relaţie foarte bună cu partidele care sunt la putere, o relaţie cu Legislativul”, a completat liderul Partidei Romilor.