Mâncărurile tradiţionale de sărbători sunt delicioase dar, uneori, parcă te mai mult te „storc” de energie decât să te învioreze. E posibil să simţi cum forţa, vigoarea, capacitatea ta de a acţiona scad semnificativ după o porţie consistentă de sarmale, cârnaţi, caltaboşi, tobă şi piftie. Nu şi dacă respecţi întocmai următorii cinci paşi:

 Mănâncă citrice, roşii şi spanac 

Fructele şi legumele cu un conţinut mare de fier nu trebuie să-ţi lipsească din farfurie în aceste zile. Fasolea vrede, lintea, năutul, seminţele de floarea soarelui, broccoli, spanacul, roşiile, ardeiul gras, portocalele, mandarinele şi clementinele sunt doar câteva dintre  alimentele care te revigorează după mesele copioase de Revelion şi Anul Nou.  

Nu bea cafea înainte să consumi alimente bogate în fier 

Cu cel puţin trei ore înainte de a consuma fructe şi legume cu un conţinut mare de fier, abţine-te să mai savurezi o cafea bună sau un ceai negru. Cofeina influenţează absorbţia fierului, fiind de preferat să o eviţi. 

Prepară-ţi un „cocktail” din seminţe şi banane 

Seminţele de floarea soarelui şi bananele sunt mană cerească în aceste zile. Ele au în compoziţia chimică fibre, fosfor, fier, calciu, mangan, zinc, magneziu, vitamina E, A, D şi complexul de vitamine B, substanţe de care organismul are mare nevoie în aceste zile în care este suprasolicitat. Ia trei linguri de seminţe crude de floarea soarelui, pune-le într-un blender cu puţină apă şi mixează-le până când obţii o pastă cremoasă. Adaugă o banană sau puţină miere de albine cu scorţişoară şi consumă din „cocktail” obţinut câte o linguriţă între mesele principale ale zilei. 

Bea suc de cătină 

Amestecă în blender o mână de cătină crudă sau congelată cu miere de albine, foarte puţin piper şi puţină apă plată sau lapte de soia. Sucul obţinut constituie o sursă excelentă de vitamina C şi nutrienţi care îţi purifică sângele şi îi oferă organismului tău un plus de energie.    

Dansează pe melodiile preferate  

Dacă nu ţi-ai făcut un program de exerciţii fizice, e bine să te delectezi ascultând muzică şi dansând după bunul tău plac. Închide-te în camera ta, ascultă melodiile preferate şi dansează după pofta inimii, fără să stai cu teama că te-ar putea întrerupe cineva.