Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat că, în martie și prima săptămână din aprilie, vor fi plătite subvenţiile pe suprafaţă şi cele din zootehnie. Pentru aceasta, din bugetul național a fost alocată sumă de 1,3 miliarde de lei, prima tranşă de 600 de milioane urmând să fie plătită în luna martie, iar cea de a doua în prima săptămână din aprilie. 

„Vom face deschideri pentru APIA, încă de vineri, pentru efectuarea plăţilor pe suprafaţă pentru fermieri din fonduri europene, iar res­tul sumei aprobate de Guvern în acest scop va fi alocată începând de săptămâna viitoare. Este vorba de plăţile suplimentare pe suprafaţă şi de plăţile din zootehnie acordate pe cap de animal din bugetul naţional“, a spus şeful MADR.

Potrivit unei Hotărâri de Guvern aprobată în data de 6 martie, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va aloca suma de 2,7 miliarde lei pentru Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în vederea decontării contravalorii schemelor de plăţi unice pe suprafaţă (SAPS) aferente anului agricol 2012-2013, precum şi a măsurilor de piaţă şi intervenţie în piaţă derulate. De schemele pentru plăți unice vor beneficia, anul acesta, 1.072.289 fermieri pentru care s-a efectuat verificarea condiţiilor de eligibilitate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 73/2009.