În coasta vechii vetre a orașului Popești-Leordeni a apărut, în ultimii 20 de ani, un mare cartier de locuințe. Așa cum spune primarul Petre Iacob, acest cartier ar putea fi considerat o nouă localitate. Toate bune și frumoase, dar, mulți dintre cei care și-au ridicat locuințe aici au făcut-o haotic. Aceștia n-au dat doi bani pe reglementările din construcții. Ce a rezultat? O harababură de toată frumusețea.

În loc să se ocupe de proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii orașului, primarul din Popești-Leordeni trebuie să facă pe dracu’-n patru să rezolve situația celor trei străzi „surori-siameze” cu belele: Amurgului, Oituz și Eclipsei. Spun „siameze”, pentru că toate se confruntă cu aceeași situație. Mai exact, cu mici excepții, cei care au construit, în zonă nu au respectat reglementarea conform căreia trebuie să cedeze 2 metri din suprafața pe care o dețin pentru amenajarea străzii. Prin urmare, străzile respective sunt când mai late, când mai înguste. Dacă îți întinzi mâinile, aproape că reușești să atingi gardurile de pe o parte și alta. Când privești de-a lungul lor ai senzația vizuală de zig-zag. În ciuda apelurilor făcute de primărie, mulți refuză să se retragă. Mai mult, cer despăgubiri pentru terenul cedat comunității. Să nu mai vorbim de faptul că mulți nu au autorizații de construcție pentru garduri… 

Ca să nu mai amintim și de cadastrul dezastruos. Întrebată de primar ce soluție întrevede pentru rezolvarea acestei situații Ruxandra Ghiba, șeful OCPI Ilfov, a răspuns sec : „expropriați-i!” Haida-de! Dar locuitorii din zonă vor asfalt. Dar cum să toarne primăria asfaltul pe niște străzi care se află acolo unde n-ar trebui? Pe de altă parte, cum să asfaltezi, când nu ai tras rețelele de apă și canalizare? Ce faci, torni asfaltul și apoi vii să-l spargi? Absurd. 

Petre Iacob hotărât să rezolve situația

Oricum, primarul a făcut primul pas. Strada Amurgului a fost „bugetată”. Aici vor începe lucrările pentru introducerea rețelei de apă și canalizare. Va urma, apoi asfaltarea. Mai sunt unele piedici. Doi dintre proprietarii de aici nu vor, în ruptul capului să-și retragă gardurile. Dar primarul Iacob este optimist. Crede că aceștia vor reveni la sentimente mai bune și vor renunța la interesele proprii, în beneficiul comunității. În caz contrar, primarul va fi obligat să recurgă la sancțiuni. În ceea ce privește celelalte două străzi, Oituz și Eclipsei, proprietarii din zonă vor trebui să dea dovadă de răbdare și înțelegere. În curând, aceste străzi vor intra în programul de introducere a rețelelor de utilități, iar apoi vor fi asfaltate. Spre binele și confortul lor, încăpățânații care țin cu dinții de cei 2 metri pe care ar trebui să-i cedeze în beneficiul comunității poate se vor lumina, în ceasul al doisprezecelea și vor înțelege că pentru a cere ceva, trebuie și ei, la rândul lor, să dăruiască ceva.

Primarul n-a stat cu mâinile în sân

Și pentru a-i lămuri pe cârcotașii care cred că Petre Iacob este răuvoitor, iată bilanțul activităților derulate de primărie în perioada iulie 2012-martie 2013. Așadar, în tot acest timp, au fost introduse rețelele de canal și apă pe Drumul Fermei (1.598 m). La fel a „pățit” și strada Sf. Agnes pe distanța de 557 m. Totodată, pe Drumul Fermei s-a turnat asfalt pe o porțiune de 1915 m.  Strada Alexandru Conduratu a fost asfaltată pe o lungime de 848 m. Strada Timpului a beneficiat de modernizarea sistemului rutier și introducerea canalizării pe 550 m.

Au mai fost asfaltați și 392 m de pe străzile Popești Romani și Intrarea Viilor. Rețele de canal-apă au mai fost introduse și pe strada Orizontului (410 m). Chiar și pe Eclipsei s-au mai turnat 200 de metri de asfalt. Pe strada Popești Vest s-au finalizat lucrările de asfaltare pe o lungime de 460 m. Aceeași soartă au avut-o și străzile Bateriei (160 m), Afinelor (120 m), Zalău (120 m), Roșiori (90 m), Sabarului, strada care duce către Confort City (598 m). Totodată, a fost reabilitat iluminatul public și s-a amenajat o parcare cu o suprafață de 855 mp. Anul acesta, lista de investiții prevede finalizarea rețelelor de canal-apă și modernizarea sistemului rutier pe străzile Garoafelor, Libertății, Porumbacului, Vânători, Timpului, Răsăritului și Ion Scorțaru. Fără comentarii!