Vești bune de la Bruxelles! Miercuri, 20 noiembrie, în Parlamentul European s-a votat extinderea perioadei în care putem cheltui fondurile europene alocate pentru anii 2011 și 2012. Se va aplica regula “N+3” pentru România și Slovacia. 

Asta înseamnă că putem cheltui fondurile europene alocate pentru 2011 până la finele anului viitor. Pe cele primite pentru anul 2012, le putem epuiza la 31 decembrie 2015. Potrivit Ministerului de resort, termenul final pentru cheltuirea fondurilor europene alocate în actuala perioadă de programare rămâne neschimbat: până la data de 31 decembrie 2015. “Votul exprimat de Parlamentul European este extrem de important pentru România și îi oferă țării noastre șansa de a remedia o parte din greșelile din trecut. Datorită acestei decizii a Parlamentului European, România nu va pierde în acest an peste două miliarde de euro ca urmare a dezangajării automate a acestor fonduri. Extinderea perioadei pe care țara noastră o are la dispoziție pentru a cheltui sumele alocate pentru anii 2011 și 2012 va compensa incapacitatea autorităţilor române din perioada 2009-2011 în absorbția fondurilor europene”, spune ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. 

În plus, românii care au solicitat fonduri europene își vor primi banii. Tot miercuri, Guvernul României a aprobat un nou împrumut de la Trezoreria Statului. Banii vor ajunge la cei care au depus cereri de rambursare și solicitări de plată în vederea obținerii fondurilor europene pentru implementarea proiectelor.  “Valoarea noului împrumut aprobat de Guvernul României este de aproximativ 550 milioane de lei. Fondurile alocate în acest an pentru plata beneficiarilor au ajuns astfel la circa opt miliarde de lei,  sumă care demonstrează angajamentul de a susține implementarea proiectelor şi accelerarea absorbţiei fondurilor europene”, explică ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Mai exact, 276 de milioane de lei vor ajunge la cei care au solicitat fonduri prin Programul Operațional Regional. 

Alți 200 milioane de lei vor fi dați pentru achitarea sumelor eligibile celor care au accesat Programul Operațional Sectorial Mediu. Cu încă 65 de milioane de lei vor fi efectuate plățile către cei incluși în Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative.