După ce, în 2013, în orașul Pantelimon au fost finalizate multe proiecte importante, anul acesta se anunță și mai rodnic în această privință. Cel puțin așa ne-a asigurat primarul Marian Ivan.

„Dovada” o consti­tuie lista investițiilor pe care edilii orașului inten­ționează să le demareze în 2014. O listă cu foarte multe proiecte, din care, primarul Marian Ivan ni le-a prezentat pe cele mai importante. Dar, spune el, prima decizie pe care a ­luat-o în noul an este aceea de a reduce cheltuielile primăriei cu 30%. „Chiar și 1.000 de euro pe lună dacă economisim, tot e ceva. Orice bănuț contează!”, spune primarul. Așadar, să vedem ce și-au propus edilii orașului din „buza” Capitalei.

Grădiniță în zona fostei unități militare

I s-a dus vestea prin județ grădiniței inaugurate acum doi ani, una dintre cele mai moderne din Ilfov. Ei bine, primarul Marian Ivan este hotărât să „recidiveze”. Anul acesta vor începe lucrările la grădinița situată pe terenul fostei unități militare. Proiectul va fi realizat în asociere cu Consiliul Județean. Clădirea, cu o capacitate de 250 de locuri, va avea parter, două etaje și mansardă. Pentru aceasta au fost alocate 3,3 milioane de euro, din care 500 de mii reprezintă contribuția Consiliului Județean Ilfov. „Domnul Petrache mi-a cerut să aleg un proiect la a cărui finanțare să participe și CJI, iar eu l-am ales pe acesta. Până în 2015, lucrările vor fi finalizate. Tot în acea zonă, vom mai construi și o școală”, ne precizează Marian Ivan.

Și, pentru că tot suntem în domeniul educației, trebuie să vă mai spunem că sala de sport de la Școala nr.1 va fi dată în folosință, spune primarul, „de Paști, sau cel mai târziu pe 1 iunie”. O a doua sală de sport se află, deja, în construcție la sediul din centru al aceleiași școli. În ceea ce privește această unitate de învățământ, ea va intra în reabilitare totală în anul 2015, în timpul vacanței de vară. Se va face mansardarea și reabilitarea termică a clădirii, vor fi schimbate geamurile, parchetul și ușile, pentru aceasta fiind alocate 500 de milioane de lei vechi.

Bloc de locuințe sociale și chirii subvenționate de primărie

Despre blocurile care urmează să fie construite tot pe terenul fostei UM am aflat că urmează să se facă studiul de fezabilitate. „Până la sfârșitul anului vrem să scoatem la licitație construirea a cel puțin unui bloc. Avem în proiect 5 asemenea blocuri pentru tineri. Vor fi 250 de spații de locuit, care vor fi date cu chirie. Finanțarea se va face dintr-un împrumut contractat cu BCR”, ne lămurește Marian Ivan. 

Un alt proiect social al primăriei Pantelimon este cel care privește subvenționarea chiriei celor care nu au locuințe. „Până acum avem 5 asemenea cazuri. Beneficiarii acestui program primesc, lunar, 700 de lei. Pentru a primi subvenția, ei trebuie să facă dovadă că și-au plătit toate dările către stat și să prezinte contractul de închiriere de la administrația financiară. Și, pentru că s-au mărit chiriile, în următoarea ședință de consiliu, intenționăm să mărim această sumă la 900 de lei. Noi, neavând locuințe sociale, nu avem unde-i caza. Dar nici în stradă nu pot să-i las…”, ne spune primarul.

Se va extinde rețeaua de apă și canalizare

Anul acesta, primăria și-a propus să continue extinderea rețelelor de apă și canalizare, cu fonduri din bugetul propriu. Vor fi alimentate cu apă străzile Dumitru N. Dumitru, Drumul Gării, Sf. Ecaterina, Vasilescu Vasia și Duzilor. Lor li se vor adăuga și străzile care urmează a fi asfaltate, adică Magnoliei, Avicola, Orhideei, Anton Pann și Avram Iancu. Canalizarea va fi introdusă pe străzile Dumitru N. Dumitru, Prelungirea Drumul Gării, Fericirii, Dimitrie Cantemir și Grigore Ghica.

Pe străzile George Țărnea, Matei Basarab, Mi­hai Viteazu și Anton Pann va fi extinsă rețeaua de iluminat cu alimentare prin subteran, pe Eroilor și Livezilor se vor amenaja parcări iar spațiile ­verzi din jurul blocurilor vor fi reabilitate. Toate aceste investiții vor „ușura” bugetul primăriei de aproximativ 20 de milioane de lei.

Va continua și asfaltarea străzilor din oraș. „Dacă anul acesta vom continua programul de asfaltare, pe care nu l-am încheiat deoarece suntem încă în plină procedură de licitație, și vom începe reabilitarea celor 100 de străzi, eu sunt supermulțumit. Până acum avem orașul asfaltat în proporție de 70%”, ne spune primarul Ivan. 

Nici primăria nu a fost uitată. Clădirea acesteia urmează să se extindă și va crește numărul de angajați. „Vom mai construi o clădire de birouri, în curtea primăriei. De asemenea, am reușit să obținem încă 20 de posturi, pe care le vom scoate la concurs. Ăsta e un lucru bun, deoarece, așa cum știți, aveam o lipsă semnificativă de personal”, adaugă primarul.

Am părăsit primăria pentru a face câteva fotografii. Pe străzi era un du-te-vino de autobasculante încărcate cu zăpadă. Am aflat că angajații Gospodăriei Comunale erau în plină acțiune de evacuare a zăpezii care bloca circulația din oraș. Pe traseul nostru, am văzut, la fața locului, cum se desfășurau „ostilitățile”. Câteva utilaje lucrau de zor la încărcarea zăpezii în basculante pe intrarea Mioriței și Drumul Gării. În acea zonă, orașul începea să-și revină la starea de normalitate.