Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Centrul Judeţean Ilfov informează că până la data de 27.03.2014 s-au primit 929 de cereri unice de plată pe suprafaţă, din totalul de 3.160 de cereri câte s-au înregistrat în campania 2013, ceea ce reprezintă aproximativ 30%. APIA Ilfov anunță că a mai rămas o lună şi jumătate până la încheierea campaniei de primire a cererilor de subvenţie pe suprafaţă, fără penalizări.           

Totodată, specialiștii Centrului Județean APIA Ilfov au finalizat, în această săptămână, controalele administrative pentru Plățile Naționale Directe Complementare (PNDC) în zootehnie, pentru specia bovine 2013, introducând în baza de date numărul de animale eligibile la plată în vederea stabilirii cuantumului de plată pe cap de animal, fiind stabilit următorul bilanț:

 286, număr cereri depuse;

 286, număr beneficiari;

 274, număr beneficiari eligibili;

 4340, număr animale solicitate;

 3936, număr animale eligibile;

 9493,891 tone cantitate lapte solicitat;

 9288,859 tone cantitate lapte eligibile.

Fermierii inactivi nu vor mai primi subvenții

MADR va întocmi o „listă neagră” cu fermierii care nu fac parte din categoria celor activi, iar aceștia nu vor mai beneficia de plăţi directe. 

Măsura va fi luată deoarece până acum existau proprietari de teren care primeau subvenții doar dacă îngrijeau suprafețele, dar nu cultivau nimic. Printre acești proprietari se numărau companii de imobiliare, consilii locale, sau alte instituții. Conform ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, se va introduce conceptul de fermier activ, astfel încât să beneficieze de plăți directe doar acei fermieri care se înregistrează și lucrează, efectiv, în agricultură. El a dat ca exemplu un aeroport care, pentru administrarea unor pajiști în bune condiții agricole și de mediu, primea subvenții. Constantin a precizat că se va întocmi o listă de astfel de instituții și categorii de așa-ziși fermieri fără activitate agricolă, care nu vor mai putea primi plățile pe suprafață. Ministrul este de părere că această decizie va aduce avantaje celor care lucrează în agricultură.

Deocamdată, conceptul de fermier activ nu a fost, încă, definit cu exactitate și nici lista nu a fost întocmită. Șeful MADR a propus celor implicați în agricultură să propună o listă cu categoriile care ar trebui excluse de la plată. În felul acesta, a spus el, se va defini „prin negație” ce înseamnă un fermier activ. În acest moment, la APIA sunt înscrişi peste 1,1 milioane de fermieri, pentru care au fost efectuate plăţi comunitare în anul financiar 2012 – 2013.