Brăneşti

Ceea ce m-a impresionat, în ultimii 2 ani, la Brănești, a fost ritmul rapid al schimbărilor petrecute. Primarul Niculae Cismaru este cel care a imprimat acest ritm, prin amploarea și diversitatea investițiilor. Eu aș plasa această localitate pe primul loc într-un ipotetic top al ritmului de dezvoltare.

Nu am de gând să fac o înșiruire a proiectelor care au prins viață în Brănești, pentru că mi-ar ocupa un spațiu editorial apreciabil. Mai ales că tu, cititorule, le poți găsi în numeroasele articole publicate până acum. Îți voi vorbi, însă, de câteva investiții aflate în curs de desfășurare, acum.

Se schimbă înfățișarea comunei

„Până pe data de 1 mai, vrem să terminăm toate lucrările pe bulevardu I.C.Brătianu. Vom planta aproape 300 de frasini și vom monta rulouri de gazon. Acum se lucrează la instalarea sistemului de irigare a viitoarelor spații verzi. Rețeaua va avea aspersoare comandate, automat, de un senzor. Acesta, în caz de ploaie, oprește funcționarea aspersoarelor. Bineînțeles, irigarea va fi temporizată și se va face doar pe timpul nopții”, ne-a spus primarul.

Dar lucrările de modernizare nu se opresc aici. De-a lungul bulevardului, care măsoară aproximativ un kilometru, vor fi amenajate parcări și intrările în proprietăți. Va fi introdus și un sistem de canalizare pentru apele pluviale, care dădeau multe bătăi de cap riveranilor. Peste 80% din gospodăriile din zonă erau inundate la fiecare ploaie mai puternică. Pentru a se evita astfel de situații, se vor amenaja guri de canale de scurgere din 50 în 50 de metri. Totodată se va construi și o bordură mai înaltă, care să stăvilească eventualele scurgeri.

Stadionul are un gazon la standarde internaționale

O altă investiție aflată în curs de finalizare este cea care privește reabilitarea vechiului teren de fotbal, lăsat în paragină. Lucrările sunt în toi și fostul „maidan” va deveni un stadion cochet, cu toate dotările necesare. Viceprimarul, Cornel Stancu, ne-a dat toate lămuririle necesare: „Toate lucrările au fost făcute cu societatea primăriei. În primul rând am fost nevoiți să îndreptăm terenul. În colțul din dreapta a trebuit să scoatem pământul pe o adâncime de 40 de centimetri, ca să nivelăm. Am adus nisip, am adus pământ. La început, am amenajat noi gazonul, dar nu ne-a reușit. Am apelat la o firmă specializată, iar acum avem un gazon care poate rivaliza cu oricare altul de pe marile stadioane ale țării. Terenul este dotat și cu un sistem de irigare cu aspersoare, construit tot de societatea de gospodărie comunală a primăriei”. Noul stadion va fi folosit de cele trei echipe de copii, înscrise deja în campionat și de echipa de seniori, Gloria Islaz, care joacă în Liga a IV-a și are șanse să promoveze în Liga a III-a. 

Ajunși la fața locului, am rămas impresionat de calitatea gazonului. Un grup de muncitori lucrau la amenajarea parcării din fața vestiarelor, renovate și ele, la rândul lor. Pe laturile terenului se pregătea amenajarea tribunelor. „Într-o săptămână vor fi gata”, ne asigură viceprimarul.

Deocamdată, vă prezentăm doar două proiecte. Ele sunt mult mai multe, drept pentru care vom reveni. Sunt sigur că, după o vreme, îmi veți da dreptate. Brăneștiul este comuna cu cea mai vizibilă dezvoltare din Ilfov. Garantez.