Un român din patru, respectiv 24,9% din populația țării, va deține un autoturism în anul 2020, față de 19,3% în 2011, potrivit estimărilor privind gradul de motorizare al României, incluse în Master Planul General de Transport. 

„Gradul de motorizare din România se află încă la niveluri relativ inferioare, ceea ce înseamnă că este de așteptat ca acesta să crească sem­nificativ în viitor. În anul 2011, 19,3% din populație deținea un autoturism, procent ce crește la 24,9% în anul 2020”, se arată în Raportul asupra definirii problemelor, care face parte din Master Planul General de Transport, lansat spre dezbatere publică. Potrivit unui grafic inserat în document, gradul de motorizare va continua să crească până la peste 35% în anul 2030. 

Odată cu creșterea gra­dului de motorizare, se va reduce dependența populației de transportul public, menționează autorii studiului. 

Scenariul de referință pentru anul 2020 conține și estimarea potrivit căreia numărul de călătorii cu trenul se va reduce cu 20,8%. 

Master Planul a fost publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor, unde va fi supus dezbaterii publice până la data de 15 mai. „Facem men­țiunea că Master Planul General de Transport este un document strategic complex al României care stabilește direcțiile de acțiune strategice pe toate modurile de transport: rutier, feroviar, naval și aerian, care trebuie să aibă în vedere problemele identificate pentru fiecare sector de transport, obiectivele specifice, viziunea strategică a Ministerului Transporturilor pentru implementarea politicilor de transport, precum și lista de proiecte sustenabile finală aferentă Master Planului”, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.