Atenție, pacienți!

Chiar dacă primiți cardul național de sănătate acasă, prin poștă, utilizarea lui devine obligatorie abia din 2015. Până atunci, va exista o perioadă de probă în care specialiștii vor consulta și vor indica tratamente folosind ambele sisteme, în paralel. 

Amânat timp de șapte ani, cardul național de sănătate nu este obligatoriu nici acum când îl primiți acasă. Vechiul sistem de monitorizare a stării de sănătate va fi funcțional și în următoarele luni. Cartela electronică va funcționa în paralel cu fișa medicală pe hârtie.  Conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) apreciază că se va recurge la obligativitatea acesteia abia din martie 2015. Până atunci, puteți solicita activarea cardului primit la prima vizită la medic. 

“Estimăm ca distribuirea cardului național de sănătate să se încheie în noiembrie. După distribuirea cardului național, va urma o perioadă în care vor rula în paralel cele două sisteme, pentru ca atât asigurații, cât și furnizorii de servicii medicale să se acomodeze cu această soluție informatică și pentru a depista și a remedia eventualele probleme depistate în funcționarea acestei soluții informatice. Această perioadă de probă am estimat-o la trei luni, poate fi mai mare sau mai mică. Vom vedea”, explică Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Până când va deveni obligatoriu, medicii trebuie să-și achiziționeze cititoarele de carduri.