Avansări în grad, înainte de termen

Ca în fiecare an, Ziua Națională a României constituie un prilej pentru Inspectoratul Județean de Jandarmi Ilfov să-și recompenseze angajații care s-au remarcat printr-o activitate deosebită de-a lungul anului 2014. Cu această ocazie, ofițeri și subofițeri ai IJJ Ilfov au fost avansați în grad, înainte de de termenul prevăzut de lege.

Cu câteva zile înainte de 1 Decembrie, sala de festivități a Inspectoratului de Jandarmi Ilfov era arhiplină. O rumoare încărcată de emoție și nerăbdare plutea deasupra celor strânși cu prilejul acestei ceremonii. La prezidiu, pe lângă inspectorul șef al jandarmilor ilfoveni, col. Bogdan Enescu și unul din adjuncții săi, col. Ștefan Rădulică, oaspeți din partea Prefecturii Ilfov: subprefectul Cătălin Pantazi și directorul Cristian Lixandru. Rumoarea amuțește. Încăperea se umple cu acordurile imnului României și parcă zecile de piepturi tresaltă în ritmurile cântecului național. Sute de ochi privesc țintă stema României, aflată în spatele prezidiului. O stâncă de nesfărâmat. Toate acestea au fost impresii care m-au învăluit în acele clipe solemne.

O festivitate plină de semnificații

Colonelul Bogdan Enes­cu, comandantul jandarmilor ilfoveni, a fost cel care a deschis festivitatea. „Ziua de 1 Decembrie are semnificații profunde pentru toți românii. Unirea cea Mare este rodul a nenumărate jertfe petrecute de-a lungul vremurilor, datorită cărora ne aflăm noi, astăzi, aici. Evenimentul din 1918 a fost încununarea unui vis de veacuri al românilor: acela ca ei să trăiască uniți în cuget și simțiri, cum spune poetul, în țara lor. Jandarmii sunt mândri de uniforma militară pe care o poartă și de faptul că sunt cetățenii acestei țări, clădită prin sacrificiile înaintașilor”, a spus colonelul Enescu în cuvântul de deschidere.

În continuare, cei pre­zenți au vizionat două filme documentare. Unul care oglindește activitatea jandarmilor din județul Ilfov, iar celălalt cu privire la mărețul eveniment petrecut la 1 Decembrie 1918.

104 avansări în grad

Momentul final a fost cel mai așteptat de cei prezenți în sală. El a fost prilejuit de avansarea în grad, înainte de termen, pentru rezultatele deosebite obținute în actvitate, a 3 ofițeri și 101 subofițeri din cadrul IJJ Ilfov. La finalul ceremoniei, oaspeții de la Prefectură au fost invitați să adreseze câteva cuvinte celor recompensați cu această ocazie. „Sunt onorat că mă aflu în mijlocul dumneavoastră, simt aceeași emoție pe care o simțiți și dumneavoastră. Pentru câteva momente m-am întors în scurta mea carieră militară și știu cât de mult înseamnă o avansare în grad. Astăzi, patria vă recunoaște meritele, pentru modul în care ați servit-o. Vă doresc să dați dovadă de același profesionalism, să faceți cinste acestei uniforme și să slujiți patria, așa cum ați făcut-o până acum!”, le-a spus subprefectul Cătălin Pantazi celor prezenți.