Mai jos prețul la carburanți!

Premierul Ponta le-a cerut miniștrilor Transporturilor și Finanţelor să discute cu companiile petroliere despre preţul carburanţilor, astfel încât acesta să ajungă la un nivel „corect și rezonabil” în România, în contextul scăderii cotaţiei mondiale a petrolului și al nemajorării accizelor și taxelor. Solicitarea a fost adresată în ședinţa de guvern, a cărei deschidere a fost transmisă pentru prima dată pe Youtube.

Preţul petrolului Brent a coborât sub 50 de dolari pe baril, pentru prima oară din mai 2009 până în prezent.

 

Șomaj în scădere

Rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost în noiembrie de 6,5%, în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna anterioară și cu 0,6 puncte comparativ cu nivelul înregistrat în aceeași lună din 2013, numărul șomerilor reducându-se la 617.000. 

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 5,2% pentru luna noiembrie 2014 (5,6% în cazul bărbaţilor și 4,7% în cel al femeilor). 

Datele se referă la șomajul definit de Biroul Internaţional al Muncii. Potrivit acestuia, șomerii sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, respectiv au căutat activ un loc de muncă în decursul ultimelor patru săptămâni.


Invitație în China

Ambasadoarea Chinei la București, Huo Yuzhen, aflată la final de mandat, a declarat, la recepţia de rămas bun, că relaţia sino-română s-a consolidat în timpul mandatului său și a invitat producătorii români să vină cu mai multe produse românești pe piaţa chineză. „În ultima decadă volumul comerţului bilateral a crescut cu 34%. Exporturile României către China s-au majorat de patru ori. Anul trecut, volumul relaţiilor comerciale a depășit 4 miliarde de dolari”, a spus Huo Yuzhen. „Astăzi, cetăţenii chinezi pot gusta la ei acasă vinul românesc Feteasca Neagră și apa Borsec. Acest lucru demonstrează interconexiunile apropiate dintre piaţa românească și cea chineză, la toate nivelurile. Invităm și mai multe produse românești să intre pe piaţa chineză”, a spus ea.


Planuri pentru combaterea sărăciei

Unul din cinci români, adică aproape cinci milioane de persoane, se confruntă cu sărăcia, iar Guvernul vrea să micșoreze cu 400.000, până în 2020, numărul celor din această categorie, potrivit proiectului Strategiei naţionale privind reducerea sărăciei, pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV). De asemenea, o treime din populaţie nu-și poate permite să achiziţioneze articole considerate dezirabile sau chiar necesare pentru a duce un trai decent. Potrivit aceluiași document, încă mai există copii care nu au mers niciodată la școală, iar procentul tinerilor fără o educaţie adecvată este ridicat.