Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dezbătut proiectul de respingere a Ordonanţei 55 privind migraţia aleşilor, adoptând un amendament al PSD care prevede că „toate efectele juridice, politice sau de altă natură produse ca urmare a exprimării opţiunii de către primari și consilieri, ca urmare a Ordonanţei 55, se păstrează în integralitate”.

Comisia a respins, în schimb, toate amendamentele PNL, care prevedeau ca aleşii locali care au trecut la alt partid să-şi piardă mandatele, iar sumele privind indemnizaţiile încasate de aceştia să fie recuperate. Vicepreşedintele Comisiei, Teodor Nicolescu (PNL) a declarat, după şedinţă, că PNL va sesiza Curtea Constituţională, dacă acest amendament va fi adoptat de plenul Camerei şi al Senatului.

„S-a ajuns la concluzia că, chiar dacă efectele sunt neconstituţionale, ele trebuie să-şi producă efectele în ciuda deciziei Curţii Constituţionale şi în ciuda oricăror principii elementare de drept. Eu vă garantez că vom sesiza CC cu privire la legea de respingere a ordonanţei, când ea va fi adoptată şi de către Senat, dacă nu cumva Senatul nu va ajunge la concluzia că decizia CC trebuie respectată”, a spus Nicolescu.

PSD nu vrea „instabilitate politică”

Replica nu a a întârziat să apară. Vicepreşedintele Comisiei, Ciprian Nica (PSD), a precizat că aleşii locali nu-şi pierd mandatele, pentru că nu are rost să se creeze o instabilitate juridică. „Primarii, consilierii nu-şi pierd mandatele, pentru că nu are rost să creăm acum o instabilitate juridică, când vor unii sau când vor alţii”, a spus Nica. Plenul Camerei urmează să se pronunţe asupra raportului Comisiei juridice privind respingerea Ordonanţei 55, care a fost emisă înaintea alegerilor prezidenţiale şi prevedea ca pe o perioadă 45 de zile aleşii locali pot opta să treacă la alt partid fără a-şi pierde mandatul.

 

Decizia Curții Constituționale, ignorată

 

Curtea Constituţională a decis, însă, că această ordonanţă este neconstituţională. Atunci CC arăta că guvernul a încălcat norme de tehnică legislativă şi, implicit, prevederile din Constituţie, conform cărora respectarea acesteia, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie, şi a cerut Parlamentului să ia măsuri privind efectele juridice ale aplicării actului normativ. Totodată, Curtea arăta că ordonanţa de urgenţă vizează crearea cadrului necesar coagulării unor majorităţi politice în cadrul autorităţilor publice locale, altele decât cele rezultate din alegeri. În decizia sa, CC preciza că, „un astfel de motiv, indiferent cum este exprimat, nu se poate constitui într‑o situaţie extraordinară care să necesite adoptarea unei ordonanţe de urgenţă. Constituirea sau ruperea alianţelor politice intră în exerciţiul democratic firesc, iar ele nu pot justifica în sine măsuri care, în mod direct şi brutal, schimbă configuraţia politică a autorităţilor administraţiei publice locale şi alterează voinţa electoratului”, se arată în decizia Curţii. În acest sens, Curtea a constatat încălcarea art. 115 alin 4 din Constituţie.