Premieră în Ilfov, la Liceul „Ioan Petruş”, din Otopeni

Asta e realitatea, aici am ajuns. Corupţia? O murdărie cronică, desfrânată. Stricăciunea ei umple ştirile. Zilnic. Ne descompune viaţa. Suntem de ocara lumii. Cu ochii în altă parte, târziu, am văzut că nu mai avem nici chifla de sub nas. „Corupţia este ca gunoiul. Trebuie dată afară, în fiecare zi”, afirma un avocat – om politic contemporan, din America Latină. La noi, șpaga? Şperţul? Mita? Mari sau uriașe – ne cotropesc existenţa. Putem trăi între mizeriile lor? Coșmarul sfidării s-a multiplicat în modele. Și ce ne facem cu tinerii?

Ofensiva sistemului nostru judicar împotriva corupției e aprigă. Cel puțin, așa se vede până acum. Batjocura ei, care pervertește moralitatea, a devenit materie de studiu, pentru adolescenți. Îi lăsăm pradă uşoară modelelor ei ticăloase? Ce văd tinerii? Apoi, ce şi cât înţeleg, din ceea ce văd?

Azi, vom vorbi despre copiii noștri. Ei participă acum la lecții deschise, despre pericolele și capcanele corupției, despre cum își pot păstra moralitatea, educația și perspectiva curată ale unui destin necontaminat. Ca și ei, să o pornim cu începutul. 

„Ana are mere?”

Asta era una dintre primele propoziții simple ale abecedarului. Așadar, la Liceul teoretic „Ioan Petruș”, din Otopeni, au sosit specialiști ai Direcției Generale Anticorupție (DGA). Un fapt neobișnuit, pentru că s-a petrecut în afara oricărei bănuieli de fapte necurate, ilegale sau reclamații.

Ce s-a întâmplat? Iată: pur și simplu, Kiriță Monica, profesoara de limbă engleză – responsabilul  Comisiei de Etică și Anticorupție din liceu – făcuse o solicitare, prin februarie, adresată DGA. Demersul ei era inedit, în premieră pentru școala lor. A cerut ca profesioniști ai acestei instituții judiciare să vină și să poarte  un dialog cu elevii ultimelor clase de liceu, pe această temă, extem de actuală: lupta împotriva corupției. E clar. La Otopeni, „Ana avea mere”.   

Premiera de vineri, 27 martie

Comisarii poliției judiciare, din cadrul temutei instituții DGA, au apărut în sălile de curs. S-au adunat în bănci două clase a XI-a (profil uman și real) și alte două – de a XII-a (profil uman și de științe ale naturii). Pedagogi? Aurel Vişan – comisar șef al serviciului prevenire, din cadrul DGA, a municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov, împreună cu Hoştinar Costela – comisar de poliție al aceleiași instituții. Amândoi, însoțiți de Cristian Coman –director de zonă la “Flanco”, importatorul și distribuitorul de produse electronice și electrocasnice.

“Noi, împreună cu societatea civilă, în special cu Asociaţia “Pro Democraţia”, facem diverse acţiuni, încă din 2010. Mai avem 10 județe și am acoperit toată țara. Acum, suntem pentru prima oară în Ilfov. Campaniile vor fi permanente”, spune comisarul Costela Hoștinar.

Comisarul șef, de la catedră

După ce i-a lămurit pe elevii adolescenți despre rolul instituțiilor noastre judiciare, schema de organizare și atribuțiile       ce le revin în sistemul de justiție, comisarul șef Aurel Vișan a trecut imediat la informații extrem de utile și interesante pentru auditoriu, în ce privește ofensiva împotriva corupției.

Iată câteva secvențe, din discursul lui. „Prezenţa și rolul nostru de aici sunt legate de nevoia schimbării unor mentalităţi, de educaţie, în acest sens. Vrem să vă îndreptăm atenţia asupra acestui domeniu, foarte sensibil și actual: corupţia. Aşa cum aţi văzut şi auzit pe diverse canale, ea ne afectează pe toţi, indiferent de vârstă, indiferent de domeniul unde activăm. Atitudinea impotriva ei nu e doar un slogan. Dumneavoastră, sunteţi la început de carieră, în viaţă, chiar dacă acum mai sunteţi încă pe băncile şcolii. Dar indiferent de acestea, aveţi contact permanent, direct sau indirect, cu funcţionari publici. De aici şi posibilitatea să vedeţi sau să fiţi implicaţi în împrejurări în care funcţionari publici nu se achită de datoria şi profesia pe care o au. Şi, cu scuzele de rigoare faţă de această instituţie şcolară, ştiţi că şi în unele instituţii de învăţământ se întâmplă unele lucruri mai puţin legale, corecte. Mai pe româneşte, se dă şpagă! Câtă şpagă – direct sau indirect, prin interpuşi – se dă să trecem la o materie, să luăm Bac-ul sau altele? Ideea de a trece astfel de un examen important al vieţii dv. e păguboasă. Școala vă învaţă să deprindeţi disciplina studiului. La fel și familia. Toți fac eforturi  să vă educe.

Atenţie și la anturaj! Unul nepotrivit vă poate deforma destinul, viaţa. Marele nostru apel este la o atitudine responsabilă faţă de toate aceste lucruri“, a spus el, între multe altele.   

Tel verde: 0800.806.806

Acesta e numărul liniei telefonice, pentru sesizarea faptelor de corupţie. Ori de câte ori aveți nevoie, apelați-l! Vă va răspunde un operator care vă va da tot sprijinul necesar. Îi spuneţi unde vă aflaţi, ce s-a întâmplat, la ce oră. Oferiţi toate detaliile care îl pot identifica pe funcţionarul corupt. 

Înscrieți-vă la competiția de scurt-metraje!

      Tot de la oaspeții școlii, elevii au aflat de acest eveniment. În cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), de la Cluj – cu sprijinul Asociaţiei “Pro Democraţia” și a sponsorului „Flanco“ – DGA a constituit o secţiune specială, cu premii, cea de filme de scurt-metraj pe te­ma anticorupției, deschisă cineaștilor amatori și profesioniști. Doritorii pot obține mai multe informații, accesând www.apd.ro.

Despre demersul formativ, etic și moral al celor de la DGA, vom mai vorbi, în edițiile noastre viitoare.