Scade prețul la gaze

Prețurile gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici vor scădea, în medie, cu 3,9%. Potrivit ANRE, această reducere se datorează scăderii costurilor pentru achiziția gazelor naturale destinate furnizării în regim reglementat, respectiv eliminării costurilor pentru achiziția gazelor naturale din import și menținerii la același nivel a tarifelor de distribuție pentru SC E.ON Distribuție România SA și scăderii tarifelor de distribuție pentru SC Distrigaz Sud Rețele SRL. Astfel, pentru clienții casnici al căror furnizor este SC E.ON Energie România SA, prețurile de furnizare a gazelor naturale vor crește cu circa 1,5 %, iar pentru clienții casnici al căror furnizor este SC GDF SUEZ Energy România S.A, prețurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 9%.

 

„Rabla”, în acțiune

Trei variante de eco-bonus, în valoare de 750, 1.500 și 2.500 de lei, vor fi disponibile, alături de cele 25.000 de tichete, dintre care 20.000 pentru persoane fizice și 5.000 pentru persoane juridice, în programul Rabla 2015, anunţă Ministerul Mediului. Producătorii, importatorii și distribuitorii de autoturisme se pot înscrie, de la 1 aprilie, în Programul Rabla, depunându-și dosarele la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Depunerea dosarelor se va face în perioada 1 – 10 aprilie, urmând ca AFM să le analizeze și să publice lista producătorilor respinși, care pot depune contestaţii în termen de cinci zile. Ulterior, va fi publicată lista producătorilor validaţi să participe la programul din acest an, alături de lista colectorilor autorizaţi de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM). Programul destinat persoanelor fizice va fi demarat imediat după finalizarea acestor proceduri.

 

Mai multe case de marcat

Numărul caselor de marcat fiscalizate a crescut cu 24,32% în primele 3 luni din 2015, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a intensificării activității de informare a contribuabililor, cât și a acțiunilor de control desfășurate de Direcția Antifraudă. Astfel, dacă, în primul trimestru din 2014, au fost fiscalizate, la nivel național, 22.329 case de marcat, în aceeași perioadă a anului curent s-a înregistrat o creștere cu 5.441 de unități, ajungându-se la un total de 27.740 unități.

 

Creșteri la comerțul cu amănuntul

 

Managerii estimează, pentru perioada martie – mai, o tendință de creștere accentuată a activității din comerțul cu amănuntul, un trend ascendent al numărului de salariați în comerțul cu amănuntul și o stabilitate a prețurilor în industrie, construcții și servicii, conform indicatorului sold conjunctural, informează Institutul Național de Statistică (INS). Managerii estimează o creștere moderată a numărului de salariați, iar în ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții, se preconizează o relativă stabilitate a acestora.