Nehotărâre  printre investitorii străini

Peste 60% dintre companii se așteaptă la o creștere a veniturilor cu aproape 15%, avans susţinut mai degrabă de piaţa internă decât de exporturi, iar pe de altă parte 40% consideră că investiţiile de capital în România nu sunt competitive, arată un studiu al Consiliului Investitorilor Străini (CIS). Una dintre schimbările majore în ceea ce privește răspunsurile companiilor vizează creșterea pieţei interne. Respondenţii se așteaptă ca această creștere să vină mai degrabă din piaţa internă decât din exporturi.

 

Vacanțe mai ieftine

Turiștii români și străini care își vor face vacanţele în România, începând cu această vară, vor cheltui cu 10% mai puţin pe cazare și mese, după ce TVA la alimente va fi redus la 9% din iunie, măsură la care se adaugă și reducerea taxei la pachetele turistice, de la 1 ianuarie, potrivit ANT. Mirela Matichescu, vicepreședintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), a spus că scăderea se datorează atât reducerii TVA la alimentaţie, de la 24% la 9%, începând din iunie, cât și scăderii taxei pe valoarea adăugată, tot la 9%, la pachetele turistice, aplicată de la începutul anului.

 

Bani pentru cei care angajează tineri

Firmele care angajează tineri cu vârsta până în 24 ani vor primi 200 euro și 500 lei, lunar, pentru fiecare angajat, timp de un an, dar au obligaţia să păstreze locul de muncă cel puţin 18 luni, prevede programul „Garanţia pentru tineret”, finanţat cu 470 de milioane de euro din bugetul UE 2014-2020. Programul, de care este estimat că vor beneficia 441.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani, a fost lansat de către ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Programul mai prevede ca angajatorul care menţine locul de muncă mai mult de 18 luni să fie scutit de plata contribuţiei la șomaj pentru 24 de luni. În ceea ce privește cursurile de ucenicie, angajatorii vor primi lunar 250 de euro și 300 de lei, pentru o perioadă de 1-3 ani, iar pentru stadii de specializare, 300 de euro și 750 de lei.

 

Prima măsură concretă privind creditele în franci elvețieni

Banca Transilvania /BT/ va oferi, din 4 mai, în sediile Volksbank România, o reducere de 22,5% pentru clienții care doresc conversia creditelor din franci elvețieni în lei sau euro, potrivit unui comunicat de presă al băncii. Potrivit anunțului, la acest procent va fi adaugată, după caz, valoarea comisionului de risc. Aproximativ 18.300 de clienți Volksbank România pot beneficia de soluțiile Băncii Transilvania. Banca precizează, totodată, că, în prezent, este în pregătire infrastructura Volksbank România, „așa încât totul să meargă conform așteptărilor”.

 

Banca Transilvania a achiziționat 100% din acțiunile Volksbank România, de la Osterreichische Volksbanken AG, Groupe BPCE, DZ BANK AG și WGZ BANK AG.