Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, după consultările cu premierul Dacian Cioloș, că social-democrații susțin organizarea de alegeri locale în două tururi, dar nu acum, el considerând că nu există niciun fel de argument pentru a tulbura procesul electoral printr-o inițiativă legislativă care să schimbe regulile alegerilor cu câteva luni înainte de locale.

 

O delegație a PSD condusă de președintele partidului, Liviu Dragnea, s-a prezentat la Vila Lac 1, la consultările cu premierul Dacian Cioloș pe tema modificării legislației electorale, în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

S-au mai prezentat la discuţii și reprezentanții ALDE. Prima întâlnire a lui Dacian Cioloș pe tema modificării legislației electorale a fost cu repre­zentanții PNL. Premierul a discutat și cu UNPR pe subiectul alegerii primarilor din două tururi de scrutin.

În cursul zilei, au fost, de asemenea, programate consultări și cu UDMR și cu grupul parlamentar al minorităților naționale. La discuțiile pe tema modificării legii electorale au fost invitate și formațiunile reprezentate în Parlament – MP, PND și PSRO.

Pe 18 ianuarie, liberalii au anunțat că îi vor înainta premierului o propunere în sensul aprobării printr-o ordonanță de urgență a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Inițial, Cioloș a respins o astfel de modificare. Ulterior, el a anunțat că va avea discuții cu partidele în privința modificării legislației electorale.

 

Liberalii au transmis și o scrisoare Avocatului Poporului, în care cereau sesizarea CCR în privința excepției de neconstituționalitate privind legea pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.