Președintele PSD și inițiatorul contoversatei Legi a defăimării sociale s-a răzgândit. Un lucru care a cântărit greu în luarea acestei decizii l-au constituit criticile aduse de ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, acestui proiect.

Într-o declarație oficială a Ambasadei SUA, diplomatul american susține că, „protejarea libertății de exprimare, chiar și în cazurile în care exprimarea aleasă ofensează, este un aspect fundamental al unei societăți democratice sănătoase”. „Condamnăm discriminarea și ura, dar în același timp ne opunem legilor care interzic exprimarea ofensatoare cu prețul libertății de exprimare”, se mai arată în comunicat.

 

Dragnea, de acord cu afirmațiile lui Hans Klemm

Președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat de acord cu afirmațiile ambasadorului Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm, pe marginea proiectului legii toleranței și a anunțat că, printr-un amendament, definiția defăimării sociale va fi total eliminată. „Am văzut reacția ambasadorului SUA. Sunt total de acord cu declarația și cu afirmațiile dumnealui, și eu și PSD-ul susținem libertatea de exprimare. Am anunțat deja de aseară, public, că, mai ales după noile amendamente pe care le voi depune astăzi, această lege nu va mai putea fi înțeleasă greșit. Scopul inițial al legii, care este o dorință la care nu renunț, este de a promova toleranța și demnitatea umană prin sistemul educațional și prin administrație. Este o lege care nu e coercitivă. Azi voi scoate din lege și definiția defăimării sociale. Deja au fost scoase amenzile, azi eliminăm complet articolul, pentru ca nicio virgulă să nu mai poată fi folosită de cei care au manipulat pentru a deturna atenția de la scopul esențial al legii. România este o țară care are nevoie în continuare de toleranță”, a declarat Dragnea, luni, într‑o conferință de presă susținută la sediul central al PSD.

 

Definirea „toleranței umane”

 

 Dragnea a mai arătat că, odată eliminată definiția defăimării sociale, se va încerca definirea „toleranței umane”. El a reafirmat că atât copiii, cât și funcționarii publici „trebuie educați” în ceea ce privește toleranța umană. „În continuare se poate înjura la televizor, se poate înjura pe Facebook, se poate înjura pe orice sistem de comunicare. Ideea de a promova toleranța prin educație este o idee pe care o susțin și pe care vreau să o promovez în continuare. Nu afectez prin nicio acțiune de‑a mea libertatea de exprimare. (…) Prin amendamentele adoptate săptămâna trecută de Comisia juridică (a Camerei Deputaților – n.r.) amenzile au fost scoase. O să scoatem complet articolul, pentru a nu mai exista confuzii”, a explicat președintele PSD.