Mare făcător de minuni și, totodată, unul dintre cei mai iubiți sfinți de pe bolta Ortodoxiei noastre, Sfântul Eftimie cel Mare a fost prăznuit în chip deosebit în Parohia Fundenii Doamnei, din comuna Dobroești. Pentru credincioșii satului, hramul bisericii a fost un bun prilej de a sărbători iubirea, unitatea, respectul și bucuria.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 535, ediția print

Miercuri, 20 ianuarie. În zi de mare sărbătoare creștină, mica biserică de la Dobroești s-a înnoit atât prin prisma rugăciunilor și a cântărilor religioase, cât și a icoanelor și florilor multicolore care au împodobit-o și au înfrumusețat-o. Respectând măsurile de siguranță împotriva răspândirii virusului SARS-CoV 2, fiii duhovnicești ai parohiei au asistat cu evlavie la slujbele speciale, săvârșite în cinstea Sfântului Eftimie cel Mare, sfântul care le ascultă rugăciunile și le răspunde negreșit, îi ocrotește, îi întărește în credință și le ușurează sufletele împovărate de griji și de nevoi. Deși vremea nu a fost tocmai prietenoasă, mulți credincioși au bătut drum lung, până la așezământul sacru din satul Fundenii Doamnei. Dar truda de a cutreiera timp îndelungat pe străzile alunecoase și acoperite cu gheață le-a fost răsplătită din plin. Părintele George Cazacu, parohul lăcașului de cult ocrotit de acest mare sfânt, i-a întâmpinat cu iubire și bucurie la hram,
într-o atmosferă duhovnicească plină de har și de lumină. Împreună cu el, alți slujitori ai Domnului de la parohiile vecine s-au rugat neîncetat pentru sănătatea, mântuirea și bunăstarea credincioșilor de la Dobroești, și pentru tot poporul care trăiește vremuri de restriște. Slujitorii Domnului care au făcut parte din minunatul sobor preoțesc iau primit și i-au încântat pe credincioși cu un superb buchet de rugăciuni mântuitoare și deosebite cântări bisericești. Toate, adunate într-o slujbă frumoasă, înălțătoare, și o predicare vie a cuvântului Domnului și a Sfântului Eftimie, acest mare sfânt ajutător și mijlocitor pentru mântuirea oamenilor. Cântările religioase au răsunat Divin în timpul slujbei și au avut darul de a pătrunde în sufletele celor ce au dat ascultare.

Un an binecuvântat, tuturor! 

“Este un moment de bucurie pentru întreaga parohie. Ne dorim ca Sfântul Eftimie, pe care îl purtăm în sufletele noastre să îi ajute pe cei care sunt în suferință, să aducă bucurie celor care-i cheamă numele în ajutor, la rugăciune, pentru că, însuși numele său înseamnă “voie bună”. Ne rugăm ca anul acesta să fie binecuvântat, să fim ocrotiți de Dumnezeu și
să-i avem în mijlocul nostru pe cei care vor să se alăture cinstirii sfântului nostru ocrotitor. Sfântul Eftimie cel Mare a săvârșit minuni, a ajutat oamenii care i-au cerut ajutorul. El a săturat 400 de oameni care au venit la mănăstirea sa, când nu avea ce să le ofere de mâncare. Tot el, prin rugăciunea și prin binecuvântarea sa, a ajutat să aibă trei fii o familie care își dorea prunci și nu avea această binecuvântare. Rugăciunea Sfântului Eftimie primește darul de la Dumnezeu și-i ajută pe cei ce-l cheamă în rugăciunile lor”, a spus părintele George Cazacu, parohul Parohiei Fundenii Doamnei, din Dobroești.