Sâmbătă, pe 14 august, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au desfășurat o nouă ediție a campaniei de „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”. De data aceasta, beneficiare ale controalelor medicale gratuite oferite de specialiștii în domeniu au fost femeile din comuna Jilava, care s-au prezentat la centrul medical din localitate. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 565, ediția print

Astfel, 30 de femei au făcut testul Babeș Papanicolau și un control primar la sân fără să plătească, investigațiile fiind realizate de către medicii de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, din București. Aceasta a fost a 28-a ediție din cadrul campaniei de „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”, inițiată și desfășurată de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale, în parteneriat cu Institutul Oncologic București. “A fost o colaborare foarte bună și de data aceasta. Preotul împreună cu oficialitățile locale au anunțat venirea noastră în comunitate. Din păcate, în România, în fiecare an, se înregistrează peste 4.000 de cazuri noi de cancer de col uterin și 2.000 de decese cauzate de această boală. Din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual în Europa, 7,5% provin din România”, ne-a spus dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorul programului de screening pentru cancerul de col uterin, din cadrul Institutului Oncologic București.

“Trebuie să conștientizăm valoarea prevenției în scopul menținerii stării de sănătate”

“În mediul rural persoanele sunt mai puțin informate cu privire la programele de screening ale Ministerului Sănătății. De asemenea, centrele medicale unde își pot face aceste investigații se află la distanțe considerabile și astfel, aceste femei neglijează să se prezinte la medic, lăsând pe planul doi starea de sănătate. De cele mai multe ori ajung la spital cu cancere avansate care se tratează destul de greu. Este important pentru aceste femei să participe la aceste programe de screening, pentru a descoperi din timp eventualele afecțiuni oncologice care sunt mult mai ușor de tratat în stadiu incipient”, ne-a explicat Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale. 

Campania care a avut loc în comuna Jilava a fost un real succes și datorită implicării părintelui Ionuț Simion, parohul Parohiei Jilava I, care s-a îngrijit ca femeile din localitate să afle despre acest program de sănătate. “Considerăm această acțiune a voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale și a medicilor care i-au însoțit în această acțiune de depistare a cancerului de col uterin, foarte importantă întrucât trebuie să conștientizăm valoarea prevenției în scopul păstrării sănătății și mai cu seamă pentru a trata din timp această maladie care se manifestă într-un mod foarte brutal cu persoanele de sex feminin. Mulțumim că au poposit în comunitatea noastră și și-au oferit sprijinul pentru ca aceste femei să beneficieze de aceste investigații”, ne-a spus părintele Ionuț Simion. De la debutul campaniei care a avut loc în ianuarie 2018 și până în prezent, numărul femeilor care au beneficiat de serviciile acestei campanii a depășit 900.