”Avem nevoie de sânge!” Acesta este strigătul neîncetat al spitalelor de stat din România, iar orașul Pantelimon răspunde, de fiecare dată, cu promptitudine. Acum s-a întâmplat acest lucru în două zile consecutive – pe 18 și 19 ianuarie, când reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină București s-au deplasat, din nou, la Sala de sport din Bdul. Biruinței, nr. 70A, din Pantelimon, unde zeci de persoane au donat sânge.

Bonurile de ordine s-au obținut telefonic de la Direcția de Asistență Socială (DAS) Pantelimon, inițiatoarea acțiunii, iar măsurile de siguranță sanitară împotriva răspândirii infectării cu SARS-CoV-2 au fost respectate cu strictețe. La finalul celor două zile, acțiunea a fost catalogată drept un ”succes”.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 584, ediția print

La fel, în luna septembrie 2021, într-o acțiune similară, desfășurată în același loc, tot la initațiva Direcției de Asistență Socială Pantelimon, cu ajutorul Primăriei Pantelimon și a celor de la Centrul de Transfuzie Sanguină București, s-au colectat peste 100 de ­pungi cu sânge, ­asigurându-se componente ­sanguine pentru peste 200 de pacienți din spitale!

Condiții de donare

Dacă nu ați reușit să donați acum, și intenționați să o faceți, este bine să știți care sunt condițiile de donare! Astfel, trebuie să aveți vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani; greutatea de peste 60 kg; să nu fi suferit în ultimele 6 luni dinaintea donării, intervenții chirurgicale; femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală; să nu fi consumat o masă bogată în grăsimi în seara dinaintea donării; să nu fiți sub tratament pentru diferite afecțiuni precum hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice sau boli endocrine și să nu fi consumat alcool cu 72 de ore înaintea donării. Donatorii trebuie să fi mâncat, hidratați și odihniți în momentul recoltării; trebuie să aibă asupra lor cartea de identitate și, în cazul acțiunii de la Pantelimon, a fost necesară și obținerea prealabilă a bonului de ordine de la Direcția de Asistență Socială din cadrul primăriei orașului.

Conform legii, donatorii primesc, la finalul donării, 7 tichete de masa, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării,  decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reședința în altă localitate decât cea în care își are sediul instituția la care se face donarea de sânge și o reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

Potrivit Centrului de Trans­fuzie Sanguină București, după fiecare donare de sânge, cei care au ales să facă acest lucru atât de generos pot solicita efectuarea unor analize de laborator: grup sanguin ABO și Rh, HLG (hemoleucogramă) glicemie, Atg HBs, Ag/Ac HCV, Ag-Ac HIV1+2, Ac HTLV I+II, Ac – anti Treponema pallidum (bacteria care produce sifilis), ALT (transaminaza – enzimă hepatică) sau pot beneficia, o dată pe an, de un set complet gratuit de analize de biochimie.

Așadar, se recoltează sânge doar de la persoane sănătoase (450 ml în timp de 8-10 minute), la un interval de minimum două luni între donări, fără a depăși însă 5 donări/an, bărbații și 4 donări/an, femeile.

Dacă donatorul este sănătos și sincer în relația cu medicul, donarea de sânge NU presupune ­niciun risc pentru donator!

Donarea de sânge este un gest mic, dar care face diferența dintre viață și moarte!

Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi! Pentru că, deocamdată nu s-a descoperit un înlocuitor al sângelui, așa că donarea rămâne singura soluție pentru a putea face față nevoilor de sânge și elemente ale sângelui necesare terapeuticii transfuzionale. Medicii și chirurgii se bazează pe donarea de sânge pentru a efectua, în fiecare zi, o serie de intervenții care salvează viața oamenilor sau o prelungesc. Sângele donat poate salva în fiecare an un milion de pacienți!