Sărbătoarea așezării ilfovene ar putea deveni festival, de anul viitor

◉ Petrecerea de la Petrăchioaia, un adevărat brand

Primăria și Consiliul Local al comunei Petrăchioaia au organizat o petrecere, pe cinste, duminică, 26 iunie, de Ziua comunei Petrăchioaia. Locuitorii așezării ocrotite de Sf. Petru și Pavel au avut bucuria de a fi invitați la cea de a noua ediție a sărbătorii comunei, alături de familie, prieteni și vecini, cu muzică bună, dans și bunătăți ce sfârâiau pe grătare.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 606, ediția print

Cu mare bucurie în suflet, primarul Mihai Dobre, a invitat pe toată lumea, duminică, 26 iunie, începând cu orele 15.30, la o manifestare importantă pentru întreaga comunitate pe care o gospodărește cu drag: Ziua comunei Petrăchioaia, eveniment care a avut loc pe Str. Stadionului, după o pauză de doi ani, din cauza pandemiei. Comuna ocrotită de sfinții Petru și Pavel a trecut însă peste multe greutăți, iar administrația a reușit să ofere din nou cetățenilor săi momente unice, care să îi facă să se simtă mai aproape de obiceiurile și tradițiile așezării și să petreacă ore frumoase mai aproape de cei dragi.

Conform ­obiceiului locului,  manifestarea este deschisă de fiecare dată cu o slujbă de mulțumire, săvârșită de preoții comunei, care ­le-au urat spectatorilor o zi binecuvântată, ani mulți, în pace.

Odată ce startul oficial al petrecerii a fost dat, pe scenă au urcat în aplauzele și spre bucuria publicului, artiști îndrăgiți precum Bogdan de la Ploiești, Oana Radu, Emilia Ghinescu, Doinița Flutur & Tomis Junior, Georgiana Lăpădat, Gore Belanschi, Taraful Emil Poke, Mari Baboi.

Și chiar dacă ultimii doi ani au dat peste cap viața multor oameni, Ziua comunei Petrăchioaia, ajunsă la cea de-a noua ediție, a fost organizată, conform tradiției, în ultima duminică a lunii iunie, de Primăria Petrăchioaia și Consiliul Local, sub atenta îndrumare a impresarului Silviu Lăpădat, care a și invitat artiștii pe scenă, în calitate de prezentator, alături de îndrăgita Georgiana Lăpădat, dar și de edil, care, ca de fiecare dată, înveselește atmosfera cu glumele sale și îndeamnă oamenii la distracție.

Deși ploaia a vrut să strice veselia, până la urmă, norii au fost învinși și trimiși să își facă de cap pe alte meleaguri. La Petrăchioaia, petrecerea nu a putut fi înfrântă, iar singurul beneficiu al ploii a fost acela că a răcorit atmosfera și le-a permis oamenilor să se simtă bine și să nu fie afectați de căldură.

După cum am menționat, comuna Petrăchioaia este ocrotită de Sf. Petru și Pavel, prăznuiți pe 29 iunie, acesta fiind motivul pentru care, în fiecare an, în ultima duminică din iunie, aici se face mare petrecere,  iar nouă ne place să spunem, de ceva vreme, că asistăm la un adevărat festival al comunei. De altfel, nu suntem departe de adevăr, pentru că organizatorii ne-au mărturisit că anul viitor, își doresc să declare acest eveniment festival și să îl organizeze timp de două zile.

Zona de petrecere a fost amenajată, ca de fiecare dată cu locuri de joacă pentru copii, cu spații generoase pentru adulți, iar toată lumea a avut la dispoziție terase unde grătarele sfârâiau, bunătățile fiind udate din belșug cu  sucuri și bere. Copiii, după ce se jucau în mini-parcul de distracție, fugeau să își cumpere dulciurile preferate: înghețată, clătite, kürtos, gogoși, dar și pop-corn sau să bea diverse sucuri.

Primarul Mihai Dobre a stat și el în mijlocul cetățenilor din comună pe tot parcursul petrecerii, a interacționat cu oamenii, bucuros că a reușit să organizeze cu bine acest eveniment și să se revadă cu localnicii.

Petrecerea de la Petrăchioaia, un adevărat brand

”Din păcate, doi ani nu s-a putut organiza acest eveniment,  din cauza restricțiilor și a pandemiei, ne cerem scuze pentru aceasta, dar din fericire, ne-am întors la normalitate. Mulțumesc Consiliului Local pentru că a fost de acord să continuăm acest eveniment. Am reușit să aducem bucurie  în sufletul cetățenilor. Organizarea este similară cu cea din anii trecuți, aceasta deoarece, pe lângă activitățile care țin de administrarea comunei, ne preocupă și partea de divertisment, care a lipsit ceva timp. Dar, acum, în sfârșit, ne putem relaxa alături de cei dragi”, ­ne-a spus primarul comunei Petrăchioaia, menționând că programul a fost astfel construit încât să fie pe toate gusturile publicului.

”Avem o creștere a numărului de spectatori, de la an la an. Am început cu 3-400 și am ajuns în câțiva ani la aproape 4.000 de oameni.  De la anul, vrem să transformăm evenimentul în Festivalul de la Petrăchioaia, să țină două zile, nu doar o zi, pentru că a devenit neîncăpător și am ­creat un brand, aici, la Petrăchioaia. Va fi unul dintre cele mai mari și mai frumoase festivaluri din județul Ilfov. La cea de a noua ediție, alături de primarul comunei Mihai Dobre, am încercat să diversificăm evenimentul cu toate genurile muzicale, de la folclor, la muzică de petrecere, taraf lăutăresc, muzică ușoară și bineînțeles manele, dar cele trap. Pentru aceasta l-am invitat de Bogdan de la Ploiești, care este nr. 1 în România la ora actuală, și cântă doar în orașe mari și pe litoral. Evenimentul se încheie cu Oana Radu, una dintre artistele care se află în topurile muzicii ușoare”, a spus Silviu Lăpădat.

Interpreta de muzică populară Emilia Ghițescu ne-a spus că s-a întors cu mare drag la Petrăchioaia și îl felicită pe primar pentru organizare și pentru că are mulți artiști pe afiș. Artista a venit cu piesele sale, aranjate într-un colaj pentru ca oamenii să poată juca și să se poată bucura de moment.

Sărbătoarea, care a ținut ca de fiecare dată până seara târziu, s-a încheiat cu un frumos foc de artificii, așa cum îi șade bine oricărui eveniment cu ștaif.

La mulți ani, Petrăchioaia!