UPDATE 18.30: Aproximativ 20 de persoane au fost audiate de poliţişti şi procurori, după incendiul din Bamboo, urmând să fie audiat şi Joshua Castellano, patronul clubului.

UPDATE 15.00: Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că la momentul izbucnirii incendiului din clubul Bamboo în local se aflau câteva sute de persoane, în cadrul anchetei urmând să se stabilească numărul exact al celor prezenţi.

Sursele citate susţin că ar fi vorba despre aproximativ 500 de oameni, din primele informaţii indicate de martori, numărul exact al celor prezenţi în local urmează să fie stabilit în cadrul anchetei.

Pompierii intervin la faţa locului, urmând să verifice dacă sunt persoane care au decedat. Intervenţia ISU se desfăşoară cu dificultate întrucât clădirea s-a prăbuşit în urma incendiului, existând elemente de construcţie care nu reprezintă siguranţă pentru pompieri. La momentul transmiterii ştirii există focare mici de foc, incendiul nefiind lichidat în totalitate.

La faţa locului sunt şi anchetatorii care au început deja cercetarea la faţa locului, în zonele unde flăcările au fost stinse.

UPDATE 14.25: 44 de persoane au mers la spitale după incendiul din Bamboo. Cinci oameni au rămas internaţi

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că în urma incendiului de la clubul Bamboo, începând cu ora 3.47, au fost transportate sau au ajuns pe cont propriu la spital 44 de persoane. Cinci persoane sunt internate în unităţile medicale.

Astfel, 24 persoane au mers la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, şase la Elias, cinci la Spitalul Clinic de Urgenţă Sfântul Pantelimon, şase persoane la Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar şi trei la Spitalul Clinic de Urgenţă Colentina.

UPDATE 13.15: Mărturii după incendiul din Bamboo: Toată lumea fugea disperată/ Am văzut Colectiv în faţa ochilor.

Mai mulţi tineri care se aflau în clubul Bamboo au povestit cum au reuşit să se salveze din incendiu, unul dintre aceştia precizând că a văzut Colectiv în faţa ochilor. O altă tânără susţine că a fost nevoită să sară un gard de doi metri pentru a scăpa din calea flăcărilor.

Corina se afla în club în momentul izbucnirii incendiului şi le-a povestit anchetatorilor momentele de panică din momentul în care au fost anunţaţi că incinta va fi cuprinsă de flăcări.

„După o durată de 40 de minute a luat foc toată incinta clubului, iar noi eram în curte, pe o terasă, în aer liber. Se fuma, dar nu cred că ar fi fost acesta motivul incendiului, pentru că a fost un incendiu de proporţii atât de mari încât nu ar fi putut fi de la ţigări. Eu când s-au aprins luminile şi s-a stins muzica, am auzit doar ”evacuare”. Nu se vedea nimic în incinta sălii. Jos, la nivelul nostru, nu era niciun fum. Fumul ieşea pe sus, la sistemul de aerisire, aerul condiţionat, deci de undeva din tavan. Toată lumea acolo fugea disperată. Eu eram în stare de ţoc pentru că nu înţelegeam de unde a pornittoată zarva, pentru că toată lumea ţipa ”ieşiţi afară”. În momentul în care s-a aprins lumina noi am crezut că este doar o altercaţie între băieţi, poate cu cuţite. Apoi a zis cineva din spate că ia clubul foc. Înăuntru era doar un pic de fum. Flăcările au fost undeva la 20 de minute, într-adevăr a luat amploare”, a povestit Corina după audieri, potrivit Mediafax.

Alţi doi tineri, externaţi de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, au explicat cum au reuşit să se salveze.

UPDATE 11.50: IGSU anunţă că 42 de persoane de persoane care se aflau în clubul Bamboo la momentul incendiului s-au prezentat la patru unităţi medicale din Capitală, doar zece dintre acestea rămânând în spitale pentru investigaţii.

„Principalele afecţiuni ale victimelor au vizat expunerea la fum, stări de hipotermie din cauza temperaturilor scăzute şi traumatisme. Situaţia persoanelor afectate este în scădere, la acest moment, 32 dintre acestea părăsind unităţile spitaliceşti, iar 10 persoane sunt în proces de investigaţii pentru a stabili dacă este nevoie de internare. Până în acest moment, nu au fost identificate persoane care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului”, transmite Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

La operaţiunea de stingere a incendiului au intervenit, timp de peste şase ore, peste 260 de pompieri. ISU Bucureşti-Ilfov încă acţionează pentru stingerea tuturor focarelor rămase. Incendiul a fost anunţat la ora 03.32, fiind trimise 29 de autospeciale de stingere a incendiilor, 4 autospeciale de intervenţie la înălţime, 28 echipaje SMURD de prim ajutor şi terapie intensivă mobilă, 26 ambulanţe ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, un punct de comandă mobil, 4 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, un echipaj de scafandri cu barcă, 2 spitale mobile, trei autospeciale de descarcerare, un echipaj CBRN, maşina medicului de urgenţă. De asemenea, echipajele pompierilor salvatori au fost suplimentate cu personalul ISU Bucureşti-Ilfov aflat în turele libere.

„După ajungerea primelor echipe ISU la faţa locului, la ora 03.47, s-a procedat la efectuarea recunoaşterii operative şi evaluării situaţiei, ulterior fiind declanşat Planul Roşu de Intervenţie la nivelul Capitalei. Ajunşi la locul incendiului, pompierii au început evacuarea victimelor, acordarea primului ajutor şi transportarea către unităţile medicale. Concomitent cu acţiunile de salvare, s-a constituit dispozitivul de stingere şi limitare a extinderii incendiului la clădirile învecinate. Până la sosirea salvatorilor, o mare parte dintre persoanele aflate în club s-au autoevacuat. Intervenţia pompierilor a fost dificilă din cauza arderii generalizate care se manifesta pe o suprafaţa de aproximativ 3.000 pătraţi, cu flacără violentă, în condiţii de vreme geroasă, fiind necesar un efort deosebit din partea salvatorilor”, anunţă IGSU.

ISU anunţă și că Bamboo nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, clubul fiind amendat de cinci ori în ultimii doi ani. Primăria Sectorului 2 susţine că localul nu avea autorizaţie de funcţionare. Avocatul clubului spune localul funcţiona legal.

UPDATE 11.30: Procurorii de la Parchetul Capitalei au deschis un dosar de distrugere din culpă în urma incendiului care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă în clubul Bamboo. Anchetatorii au cerut instituţiilor abilitate documentele localului.

Știrea inițială: Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineață la clubul Bamboo din Capitală, potrivit Biroului de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

38 de persoane au fost transportate la spitalele din Capitală, fiind intoxicate cu fum. Una dintre victime, intubată.

Clubul a ars în întregime, cea mai mare parte din clădire fiind prăbuşită. Scafandrii au verificat zona adiacentă clubului, pe lac, nefiind persoane găsite. La faţa locului s-a constituit un punct de triaj al victimelor.

La faţa locului au ajuns peste 20 de autospeciale de stingere, 27 de ambulanţe SMURD, patru autospeciale pentru victime multiple, dispunându-se chemarea pompierilor la serviciu din turele libere. Acţiunile se concentrează pentru limitarea propagării incendiului către vecinătăţi, existând posibilitatea ca flăcările să se extindă.

La Spitalul Floreasca s-au prezentat 16 persoane (transportate de ambulanţe sau deplasare benevolă) şi au rămas trei, dintre care un pacient intubat. La Spitalul Universitar au mers cinci persoane şi au plecat toate după ce au fost consultate. La Spitalul Pantelimon s-au prezentat două persoane, ambele fiind internate. La Spitalul Colentina s-au prezentat trei persoane, una rămânand internată. O altă persoană a fost transportată la Spitalul Elias, fiind internată.Flăcările au cuprins o suprafaţă de 2500-3000.

La nivelul MAI, s-a activat o linie telefonică, 021.206.40.50, unde rudele celor care s-au aflat în clubul Bamboo pot suna pentru a obţine informaţii despre persoanele transportate la spital. De asemenea, oricine deţine informaţii despre alte posibile victime este rugat să sune la numărul anunţat.

Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cauza fiind instrumentată cu ajutorul poliţiştilor de la Serviciul Omoruri.

Avocatul patronilor clubului Bamboo a mers la faţa locului în timpul intervenţiei pompierilor, acesta precizând că s-au făcut lucrări de renovare anul trecut, instalaţiile fiind noi, şi că s-a respectat planul de evacuare. Cercetările legate de incendiu, preluate de Parchetul Capitalei.

„Până la acest moment nu au fost date declaraţii, vor merge la poliţie, vor da declaraţii (n.r. patronii clubului). Sunt lucrări care au fost făcute anul trecut, clubul a fost redeschis anul trecut. Urmează să avem un raport al pompierilor să vedem de la ce a izbucnit. Acest club a respectat toate obligaţiile legale privind căile de acces şi evacuare. A fost respectat planul de evacuare, nu au fost situaţii nefericite în care să nu fie evacuaţi”, a declarat Dumitru Badragan, avocatul patronilor clubului Bamboo.

Administratorul clubului Bamboo a ajuns, sâmbătă dimineaţa, la Secţia 7 de Poliţie pentru a fi audiat însă bărbatului i s-a făcut rău şi a fost transportat la spital. După incendiul din club a fost deschis un dosar penal, cercetările fiind făcute de Parchetul Capitalei.

Dosarul depus de reprezentanții Clubului Bamboo pentru a obține autorizația de funcționare, în acest an, era incomplet, lipsind autorizația de construire recepționată, a declarat pentru AGERPRES, viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu.