Credem că mai sunt doar foarte puțini locuitori ai Ilfovului care să nu fi aflat despre dragostea președintelui Consiliului Județean pentru animale, implicarea acestuia și a instituției pe care o conduce în rezolvarea problemei câinilor abandonați pe străzi, ajunși în adăposturile publice de pe raza județului. La sediul CJI, cetățenii care vin cu diferite petiții au acces neîngrădit, chiar dacă sunt însoțiți de animalele de companie și, încă de la intrarea în clădire sunt informați că se află într-o instituție ”petfrendly”. De altfel, biroul în care funcționează ”Protecția Animalelor” este plin de câini și pisici care-și caută locul în mijlocul unor familii iubitoare.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 580
Despre campaniile CJI, ”Umple golul din inima ta”, demarată în luna septembrie 2021, sau mai de curând – ”Citește în ochii lor”, Jurnalul de Ilfov a relatat pe larg, iar prezentarea câinilor fără stăpâni înaintea meciurilor de fotbal, chiar de către jucători, în fotografii imprimate pe semnele de carte vândute prin intermediul Librăriilor Cărturești sau în emisiuni TV, cu rating-uri mari, a fost de bun augur. Multe animăluțe au fost salvate astfel de la o viață lipsită de iubire și căldură, iar acum sunt răsfățate peste măsură de oamenii care le-au adoptat.
”Mă bucur să văd că tot mai mulți oameni empatizează cu proiectele noastre și dau o mână de ajutor”, spune președintele CJI, Hubert Thuma, deschis oricărui demers care are ca finalitate binele animalelor. ”În urma proiectelor noastre ambițioase, până acum peste 180 de căței au devenit parte a unor familii inimoase. E important să ne unim forțele și să schimbăm în bine comunitatea în care trăim!”, a continuat acesta, mulțumind tuturor celor care s-au implicat direct sau indirect în aceste proiecte! Spre exemplu, Florin Tănase, căpitanul FCSB, a anunțat că este gata să ducă chiar el, în noile case, animalele care vor fi adoptate. Iar asta înseamnă o bucurie în plus, mai ales pentru cei care iubesc sportul și își doresc să-l cunoască personal pe fotbalist. ”Echipa FCSB susține demersul CJI, de a schimba vieți și mentalități. Sute de câini așteaptă în adăposturi. Așteaptă să fie adoptați și își doresc doar să facă parte din familii responsabile”, a declarat și sportivul.
Iar această responsabilitate înseamnă că decizia de a adopta un animal a fost gândită foarte atent, fără a exista ”cale de întoarcere” în momentul în care câinele sau pisica au ajuns în noile lor case. ”Unul din zece câini dați spre adopție se întoarce înapoi. Recent, am dat un cățel spre adopție, care s-a întors la noi după numai o săptămână. Am stat mult de vorbă cu doamna care a l-a luat. I-am explicat că este pui, că o să roadă la început, că o să își facă nevoile în casă, că are nevoie de educație. Ne-a spus că mai are un câine acasă, că știe foarte bine ce schimbări aduce un animal în viața ta. L-a luat și a plecat. Câteva zile mai târziu, ne-a spus că-l aduce înapoi. Apoi, că nu-l mai aduce. Într-un final, l-a adus. Iar acum ne-a rugat să-l ia din nou. Oameni buni, animalele nu sunt jucării! Azi le vrem, mâine nu le mai vrem, poimâine iar ne răzgândim. Rolul nostru aici, la Protecția Animalelor CJ Ilfov este și să educăm. (…) Jucăriile sunt jucării, animalele sunt ființe!”, ne-a spus Hilde Tudora, șefa biroului ”Protecția animalelor” – CJI.
Sterilizarea, metodă sigură pentru reducerea numărului de câini abandonați
”Sterilizarea câinilor este singura metodă civilizată prin care se poate reduce numărul animalelor de pe străzi. Pentru că, altfel, apar ființe nedorite, suflete care sunt aruncate la margine de drum. Dacă fiecare dintre noi ar înțelege importanța sterilizării animalelor, am diminua semnificativ numărul câinilor și pisicilor de pe străzi. Problema începe cu noi. Dincolo de asta, nu uitați că, potrivit legislației în vigoare, nesterilizarea câinilor de rasă comună se pedepsește cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei”, ne-a mai spus Hilde Tudora.
De altfel, tot ”Protecția animalelor” – CJI se ocupă și de campania de informare a deținătorilor de animale, în legătură cu obligațiile legale ale acestora. ”Locul animalelor nu este pe străzi. Locul animalelor nu este în adăposturi. Doar prin sterilizare și prin adopție punem punct suferinței animalelor. Cei mai mulți oameni nu își sterilizează câinii din curți, iar aceștia se înmulțesc necontrolat, puii nedoriți sunt puși în sac și aruncați la marginea drumului. Cei mai mulți mor. Cei care supraviețuiesc ajung în adăposturi, în spatele gratiilor, sau rămân în stradă și dau naștere altor pui nedoriți. Noi ne dorim să schimbăm acest comportament!”, a completat Hilde Tudora.
Reamintim celor care vor să adopte că au la dispoziție site-ul www.ilfovadopta.ro, iar celor care au cunoștință sau văd animale în pericol sau în suferință le spunem că pot suna cu încredere la 112, iar reprezentanții Biroului ”Protecția animalelor” (din cadrul Poliției Animalelor) au obligația să intervină.