Cu peste 11 cazuri de îmbolnăvire și două decese (înregistrate la o femeie în vârstă de 47 de ani și un bărbat de 54 de ani) în ultimele trei luni, România se află în stare de alertă din cauza malariei. Îngrijorați de apariția cazurilor de malarie severă, specialiștii fac recomandări populației care călătorește în zone endemice. Iată ce trebuie să știe despre maladia care ucide aproape o jumătate de million de oameni din întreaga lume, în fiecare an.
Specialiștii recomandă celor care și-au planificat vacanța într-o țară exotică să meargă întâi la medic. Doctorul poate să le prescrie un tratament profilactic pe care trebuie să-l înceapă cu mai multe săptămâni înaintea plecării în călătorie. Așadar, având în vedere faptul că maladia poate duce la complicații grave, inclusiv la deces, pacienții trebuie evaluați înainte de a merge într-o țară exotică.
”Malaria este o boală infecțioasă ce poate pune viața celui infectat în pericol. Este, de obicei, transmisă prin înțepătura țânțarului Anopheles. Aceștia sunt purtători ai parazitului Plasmodium, iar când insectele înțeapă o persoană eliberează paraziții în sânge. Odată ce paraziții au ajuns în organismul gazdă, aceștia se îndreaptă spre ficat, unde se vor dezvolta până la maturitate. După câteva zile, paraziții maturi pătrund în sânge și încep să infecteze celulele roșii, distrugându-le. De la 48 până la 72 de ore de la infecție, paraziții din sânge încep să se înmulțească”, explică specialiștii platformei de educație medicală sfatulmedicului.ro. Deși, în cele mai multe cazuri boala nu se transmite de la om la om, există totuși câteva situații în care acest lucru se poate întâmpla. De exemplu, o mamă infectată poate să-și infecteze copilul la naștere. În acest caz, afecțiunea poartă denumirea de malarie congenitală.
Cum recunoaștem boala?
Malaria are manifestări clinice de la cele mai ușoare până la cele mai severe, soldate chiar cu decesul persoanei infectate. Simptomele ușoare sunt: frisonul, febra, cefaleea, greața și vărsături, diaree, transpirații și senzație de oboseală. Simptomele severe pot să includă: febră mare, frison, dezorientare temporo-spațială, convulsii, dificultate în respirație, prezența sângelui în scaun, icter, comă și anemie. Potrivit specialiștilor, afecțiunea poate provoca o serie de complicații ce pot pune în pericol viața pacientului. Este vorba despre dilatarea vaselor de sânge de la nivelul creierului, așa-numita malarie cerebrală, acumularea de lichid în plămâni ce cauzează dispnee sau edem pulmonar, insuficiență renală, hepatică, splenică, anemie din cauza distrugerii celulelor roșii din sânge și scăderea glicemiei.
Pentru a îndepărta orice risc, prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, recomandă tuturor celor care se întorc din țări tropicale și fac febră să meargă imediat la medicul de familie sau la specialistul în boli infecțioase. ”Noi avem în fiecare an undeva în jur de 25 – 35 de cazuri de malarie să îi spunem de import, pentru că persoanele se infectează în afara României. În România nu se transmite malaria. În acest an, am avut deja cazuri soldate cu două decese și, de aceea, recomandăm ca, mai ales după întoarcerea dintr-o călătorie de acest gen, dintr-o țară aflată într-o regiune tropicală sau ecuatorială și în caz de apariție a unei boli febrile, prezentarea imediată la medicul de familie sau la cel de boli infecțioase pentru evaluarea situației”, a declarat ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, citat de Agerpres. Ministrul de resort atenționează asupra faptului că malaria se manifestă prin simptome care pot ”mima” o infecție bacteriană sau virală. De aceea este nevoie de consultul medicului încă de la primele manifestări.
Ce analize și investigații trebuie să facem pentru un diagnostic precis?
Statisticilearată că malaria ucide peste 400.000 de oameni în fiecare an, în special copii din Africa subsahariană. De aceea, este esențial să se solicite asistență medicală de urgență imediat ce apar primele simptome ale bolii. Pentru a diagnostica această afecțiune, doctorul va analiza istoricul medical al pacientului și va efectua un examen fizic prin palparea abdomenului cu scopul de a observa dacă anumite organe interne precum splina sau ficatul sunt mărite sau au un aspect anormal. Conform medicilor, analizele de sânge sunt necesare pentru confirmarea sau infirmarea prezenței parazitului malariei, identificarea tipului afecțiunii, pentru a stabili dacă infecția este cauzată de un parazit care este rezistent la anumite tipuri de medicamente, dacă boala a provocat anemie sau a afectat organele vitale.
În ce țări există risc crescut de îmbolnăvire?
Riscul de infectare cu parazitul care cauzează malaria este foarte mare în regiuni precum:
Zonele tropicale și subtropicale ale Africii, cum ar fi:
●Nigeria,
●Republica Democratică Congo,
●Uganda,
●Kenya,
●Ghana,
●Madagascar,
●Mozambic.
Anumite părți ale Asiei de Sud-Est, cum ar fi:
●India,
●Myanmar (Birmania),
●Thailanda,
●Vietnam,
●Cambodgia.
Anumite părți ale Americii Centrale și de Sud, precum:
●Brazilia,
●Venezuela,
●Columbia,
●Peru.
Sfaturi pentru călătorii exotice
Este important să consultați întotdeauna un medic sau un specialist înainte de a călători în aceste zone pentru a obține sfaturi și recomandări specifice în ceea ce privește prevenirea malariei, inclusiv medicamentele antimalarice și alte măsuri de protecție împotriva înțepăturilor de țânțari.
Rețineți! Vaccinarea înaintea călătoriei este personalizată și se realizează numai după evaluarea medicală, în funcție de destinație, durată, vaccinări obligatorii, riscuri de îmbolnăvire specifice zonei. La momentul actual, vaccinarea este considerată cea mai sigură metodă de a reduce riscul contaminării cu boli exotice, cum ar fi malaria.