Patru români mor la fiecare oră, iar unul din şase va dezvolta boala
Specialiștii Societății Naționale de Radiologie Intervențională din România trag semnalul de alarmă! România este țara cu cea mai mare mortalitate prin complicațiile accidentului vascular cerebral (AVC), incidența crescând alarmant la tinerii cu vârste sub 20 de ani.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 475, ediția print
Ziua de marți, 29 octombrie, a fost Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral. Cu acest prilej, Societatea Națională de Radiologie Intervențională din România (SNRIR) a dat publicității rezultatele celei mai recente cercetări realizate de experții în domeniu. “În România, AVC-ul este prima cauză de invaliditate și a doua cauză de mortalitate în rândul populației, iar un studiu recent care analizează evoluția bolii la noi în țară semnalează că unu din șase români va face un AVC. Patru români mor în fiecare oră din cauza AVC. În România, accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate – 21,64% și dizabilitate – 11,34%, cu un cost anual pentru statul român de aproximativ 657 milioane euro. Cheltuielile directe și indirecte ajung să reprezinte aproximativ 0,4% din PIB”, avertizează dr. Gheorghe Iana, președintele Societății Naționale de Radiologie Intervențională din România.
Timpul face diferența dintre viață și moarte
Potrivit unui studiu realizat de către Alianța Europeană pentru AVC, până în 2035 numărul europenilor afectați de AVC va crește cu 34%. De asemenea, numărul celor care vor muri din cauza acestei boli va crește cu 45%, iar al celor care vor trăi cu AVC ca boală cronică va fi mai mare cu 25%. „Un AVC apare atunci când țesutul cerebral este privat de oxigen și nutrient din cauza întreruperii circulației sângelui. Lipsită de oxigen, materia cenușie moare după câteva minute și nu mai poate fi recuperată niciodată. Deteriorarea sau moartea celulelor provoacă o simptomatologie clară în părțile corpului care sunt controlate de părțile creierului afectate de accidental vascular cerebral. Timpul este cel mai important în cazul pacientului care suferă un AVC, el având maximum șase ore la dispoziție să ajungă într-o unitate spitalicească pentru a fi tratat, astfel încât să i se salveze viața și să rămână cu cât mai puține sechele”, atenționează specialiștii SNRIR. Potrivit medicilor, în cele mai multe cazuri în care nu se intervine în timp util, pacienții care suferă un AVC mor sau rămân cu invaliditate ori cu sechele majore care-i fac dependenți de o altă persoană. Și asta în condițiile în care, în ultimii ani, România a făcut progrese importante în ceea ce privește intervenția în caz de AVC, mai spun specialiștii SNRIR. Mai exact, s-au deschis centre de tromboliză în toată țara. Mai sunt însă, foarte multe de îmbunătățit pentru a scădea numărul celor care ajung să dezvolte această boală.
Conferința Anuală a SNRIR
Nevoile acestor pacienți au discutate în perioada 25 – 27 octombrie, la Târgu Mureș, în cadrul Conferinței Anuale a SNRIR, la care au participat, pe lângă medici din domeniu, și primii 22 de atestați în neuroradiologie și radiologie intervențională din România.