Curtea Liceului Tehnologic ”Barbu A. Știrbey” din Buftea a fost, sâmbătă, gazda ”Târgului de toamnă”, pregătit de elevii unității de învățământ, în spiritul economiei circulare și a Festivalului medieval ”Povești din vremuri de demult”, acesta din urmă organizat de Consiliul Județean Ilfov, prin intermediul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov și OST Cultural Events.
Ambele evenimente s-au aflat în acest an la cea de-a doua ediție și au reușit să adune foarte mulți participanți, în curtea liceului. Oriunde întorceai capul, adulți, adolescenți sau copii mai mici realizau o activitate. De la intrarea în curte, foamea putea fi domolită cu varză și mămăligă fierbinte, gătite la ceaune puse pe pirostrii de cei de la Asociația CSR Nest și ”La mama Mița”, dar au fost pregătite pentru pofticioși și multe plăcinte, prăjituri, sandvișuri, clătite, diferite sucuri de fructe și limonadă. Toate produsele s-au oferit doritorilor, în schimbul unor donații, parte din banii strânși fiind destinați sprijinirii tinerelor talente. La fel s-a întâmplat și la standul cu ”bunătăți pentru cămară”, unde au fost aduse borcane cu dulceață, gemuri, compoturi sau conserve pentru iarnă.
Artiștii iscusiți au venit cu obiecte vestimentare, ii, ștergare sau bijuterii realizate din lână împâslită, din piele, obiecte din ceramică și lut, coșuri împletite din nuiele, tablouri pictate cu talent. Din loc în loc, pe mese sau pe căpițe de fân, au fost puse coșuri pline cu fructe coapte de toamnă și mulți dovleci plăcintari, buchete de crizanteme. Au mai fost ateliere de pictat pe față sau cu tatuaje temporare, iar grădina pedagogică din curtea liceului a fost săpată cu grijă, rozmarinul și salvia au fost curățate, iar florile au fost și ele udate cu stropitorile, toate aceste activități sub îndemnul ”Reconectează-te cu natura și bucură-te de spații verzi”, care a inspirat și realizarea aleii senzoriale, cu multiple beneficii pentru cei care pășesc pe ea. ”În fiecare detaliu de aici, în fiecare plantă și obiect, se regăsesc eforturile noastre de a îmbina frumusețea naturală cu responsabilitatea ecologică”, ne-au explicat elevii liceului.
Domnițe și cavaleri în ”Povești din vremuri de demult”
Printre ”târgoveți”, s-au strecurat domnițe și cavaleri din perioada medievală, purtând cu mândrie costumații specifice. Au fost expuse armuri, au fost lecții de tras cu arcul și luptă cu spada sau cu sulițe, ateliere de gravură, de heraldică, pictură pe scuturi de lemn sau pictură cu animale fantastice (dragoni, uriași, pitici). ”Poveștile din vremuri de demult” au fost aduse la ”Barbu A. Știrbey” de Medieval Art și Compania Ursului Brun, iar fundalul muzical medieval și renascentist a fost asigurat de ”Nomen Est Omen” și ”Truverii”. Claudio Alcara, din Italia, a venit cu acorduri de chitară acustică, care au încântat într-un mod deosebit.
Au mai fost ateliere de prezentare și explorare a instrumentelor muzicale mai puțin obișnuite nouă, dar specifice timpurilor trecute, povești cavalerești, pictură pe față și corp, ateliere foto cu poze ale participanților la eveniment purtând îmbrăcăminte medievală și accesorii (au fost peste 50 de costume specifice), dar și un spectacol cu baloane uriașe de săpun. ”Curtea comedianților”, atelierul de olărit sau personajele pe picioroange au completat, de asemenea, atmosfera. Iubitorii universului fantastic, al poveștilor și legendelor, au fost încântați de Festivalul medieval, eveniment în care istoria s-a îmbinat perfect cu fantezia, desfășurat în curtea unei clădiri istorice – Liceul Tehnologic ”Barbu A. Știrbey” din Buftea, al 13 liceu din România, construit de prințul Știrbey ”pentru românii de pretutindeni, care vor să învețe carte”. ”Am urmărit, astfel, scoaterea în evidență a bogăției culturale tradiționale din spațiul european, promovarea și sprijinirea artiștilor și a creației contemporane, cu valențe medievale”, ne-a declarat directorul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov, Alexandrina Niță, prezentă la eveniment alături de viceprimarul orașului Buftea, Alexandru Vaida, de directorul Liceului ”Barbu A. Știrbey”, Olivia Ignătescu, de profesorii din unitatea de învățământ și de mai toții elevii acesteia.