”Înregistrarea imobilelor în Registrul Unic Cadastral din România, în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară desfășurat în parteneriat cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov, este una dintre principalele priorități ale administrației din orașul Măgurele”, a declarat primarul orașului Măgurele, Narcis Constantin.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 497, ediția print

Înregistrarea imobilelor în Registrul Unic Cadastral din România, în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară desfășurat în parteneriat cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov, rezolvă nu doar situații delicate care conduc la litigii între frați, rude, vecini, dar aduce și o economie considerabilă bugetului oricărei familii. ”Faptul că am fost printre primele administrații din țară care au alocat fonduri acestui proiect arată interesul constant pentru bunăstarea cetățenilor care, prin cadastrarea sistematică, au economist, în medie, 2.000 lei pentru fiecare extras de carte funciară eliberat gratuit”, a precizat primarul orașului Măgurele. Cadastrarea sistematică gratuită s-a finalizat în zona Dumitrana, astfel încât 1.638 de extrase de carte funciară au ajuns, în zilele de 9 și 10 martie, la proprietari. La evenimentul desfășurat luni, 9 martie, la Căminul Cultural din centrul orașului, a participat, alături de autoritățile locale, și prefectul județului Ilfov, Daniel Zamfir, ocazie cu care cetățenii au avut ocazia de a intra în posesia documentelor de proprietate!

O muncă de echipă

”Am dovedit cât de mult mă interesează comunitatea noastră. Dacă aveți trei titluri, trei terenuri pe tiltul de proprietate, sunt trei cadastre care însemnau minimum 3.000 de lei. Eu în felul acesta v-am ajutat, păstrându-vă banii în buzunar. Sunt un om serios și nu vă mint niciodată. Nu se puteau întâmpla atâtea lucruri pentru Măgurele, inclusiv acest cadastru sistematic, dacă lângă mine nu erau oameni destoinici care să țină cu localitatea. Echipa de consilieri a fost întotdeauna lângă mine, trup și suflet. Același lucru pot spune și despre membrii consiliului local. Trebuie o echipă care să conștientizeze cât de important este progresul orașului. Acesta este motivul principal pentru care vreau să vă spun că nu este meritul meu, ci al echipei, căreia vreau să îi mulțumesc, atât de consilieri, cât și echipei administrative din primărie și, nu în ultimul rând dumneavoastră care ați dat dovadă prin colaborarea cu noi că sunteți o comunitate frumoasă care meritați din ce în ce mai multe lucruri. Mă consider a fi cel mai potrivit în momentul acesta. De aici încolo, cât am să fiu sănătos, am să am grijă ca orașul acesta și lucrurile să meargă spre bine. Aveți încredere în mine și aveți încredere că toate vorbele  mele nu sunt de prisos. De aici încolo, am să las faptele să vorbească pentru că de vorbe ­ne-am săturat cu toții”, le-a spus cetățenilor prezenți la evenimentul din 9 martie primarul Narcis Constantin.

”A fost o primă parte din cadastrul sistematic. Am terminat 1.638 de cadastre pe o zonă din Măgurele, zona sat Dumitrana și Pruni.  Oamenii au venit să își ridice cadastrele, am avut și un invitat special, domnul prefect, și directorul cancelariei prefectului, Claudiu Moloiu. Li s-a explicat oamenilor ce înseamnă  cadastru sistematic și că de fapt este o modalitate de progres și totodată de rezolvare a problemelor. În momentul de față, cu aceste cadastre proprietarii pot să utilizeze terenul așa cum trebuie, să îl valorifice, nu mai au probleme administrative”, a spus edilul.

Cadastrarea, realizată intravilan în proporție de 30%

Prefectul județului Ilfov, Daniel Zamfir, a menționat la rândul său că este o inițiativă deosebită. Primarul a mai subliniat că este important că oamenii își pot rezolva problema cadastrului atât ca întindere, cât și ca act. Prin cadastru la nivel de localitate, asta se întâmplă, practic este un puzzle, se unesc toate cadastrele unul  lângă altul, se clarifică toate zonele care sunt în litigiu. ”S-a făcut cadastrarea pentru 30 la sută din localitate. Cadastrarea în extravilan s-a realizat în totalitate. Acum s-a finalizat prima parte a cadastrării în intravilan. Este partea cea mai grea, deoarece și costurile sunt mult mai mari și trebuie să intri în casa fiecărui om. Omul trebuie să înțeleagă că este în interesul lui să permită accesul în curte, să îți pună actele la dispoziție, să coopereze cu cel care face lucrarea. Pentru Primărie este important că și partea de domeniu public al orașului, acele terenuri pe care se pot face investiții, începând de la drumuri, terenuri pe care se pot ridica construcții civile care sunt în proprietatea primăriei, ele vor avea un statut juridic bine definit și vom putea demara proiecte”, a subliniat edilul.