Protecția Animalelor de la nivelul Consiliului Județean Ilfov a demarat, recent, un nou proiect, derulat prin Fundația ”Ilfov Impreuna”, împreună cu ARCA și FOUR PAWS.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 663

”Mergem în comunitățile sărace și asigurăm, gratuit, pentru cai: curățarea dinților, potcovire, vaccinare, deparazitare internă, deparazitare externă, dar și alte servicii medicale, dacă situația de la fața locului o impune. Pentru că, încă mai sunt comunități în care calul este principala sursă de venit a unei familii. Ce ne dorim noi cu acest proiect? Să ajutăm animalele și să educăm oamenii, să-i determinăm să le asigure o îngrijire elementară”, ne-au declarat reprezentanții Protecției Animalelor – CJ Ilfov.

Prima localitate vizitată a fost Sintești/ Vidra, unde medicii Kuki Alexandru Bărbuceanu și Ovidiu Roșu, dar și restul celor care s-au implicat – din echipele ARCA și Four Paws au ”raportat” la finalul unei zile că viața a 20 de cai este, de acum, mult mai bună!

”Slabi, cu răni la picioare și pe corp, cu lanțuri ruginite pe cap în loc de căpestre, cu urme de lovituri. Așa sunt caii în comunitățile defavorizate. Și-așa, bătuți de soartă cum sunt, muncesc zi de zi și pun pâine pe masă. Am potcovit 20 de cai. Mulți dintre ei se răneau când mergeau. Unii au avut nevoie de rabotaj. Cailor le cresc continuu dinții, drept urmare pilirea dinților este esențială. În caz contrar, caii nu mănâncă cum trebuie și au dureri atunci când mestecă. De asemenea, toți cei 20 de cai au fost deparazitați intern și extern. Și, cu toate că proiectul acesta este gândit doar pentru cai, nu am întors spatele câinilor și pisicilor din comunitatea pe care am vizitat-o. (…) Munca cea mai grea a fost pe umerii potcovarilor. Apoi, pe umerii doctorilor. Ne considerăm norocoși că avem oportunitatea să lucrăm cu oameni precum Kuki Alexandru Bărbuceanu, Ovidiu Roșu, Florin Cătălin Mlagiu, Andrei Tudorache! Ne înclinăm în fața lor, în fața tuturor celor care ne-au fost alături.

Astfel de comunități precum cea din Sintești sunt în toată țara. Iar noi considerăm că ajutorul trebuie să vină însoțit de educație și informare. Educație poate face fiecare dintre noi. Animalele ne dau tot. E normal să le dăm și noi înapoi. Respect și îngrijire. A fost o zi grea, frumoasă și tristă în același timp. Am stat douăsprezece ore pe teren, la peste 35 de grade Celsius, ne-am lovit încă o dată cu capul de realitatea grea și săracă, dar important este că am ajutat oamenii și animalele lor”, au precizat reprezentanții Protecției Animalelor – CJI.