Elevii de clasa a XII-a din cadrul Liceului Teoretic „Ioan Petruș”, din Otopeni, au aflat vineri, 13 septembrie, sfaturi prețioase pentru siguranța lor, de la polițiștii ilfoveni, care au venit împreună reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dealul Spirii București-Ilfov (SABIf), chiar de
Ziua Pompierilor
, să le vorbească în cadrul campaniei ”10 pentru siguranță”. Campania se desfășoară în perioada 7-20 septembrie, la nivel național, de către toate structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, iar la nivelul județului Ilfov, în weekendul ce a precedat deschiderea noului an școlar, polițiștii ilfoveni au organizat mai multe activități informative și de prevenire.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 468, ediția print
Pentru reușita campaniei ”10 pentru siguranță” s-a acționat integrat, împreună cu jandarmi și cu reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dealul Spirii București-Ilfov (SABIf), tocmai pentru a contribui în privința asigurării unui climat de ordine, siguranță și liniște publică pe întreg parcursul anului școlar și nu numai. Într-o primă etapă a campaniei, activitățile au avut loc într-un centru comercial din Chiajna, dar și în localitățile din județ, mai ales în cele în care s-au organizat în weekend zile de comună/oraș și unde, evident, prezența publicului a fost semnificativă.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov, Comisar șef de poliție, Anne-Marie Ciolcă, ne-a precizat că cea de a doua etapă a campaniei se desfășoară în mai multe unități de învățământ de pe raza județului atât în mediul urban, cât și rural, unde, alături de polițiști, jandarmi și reprezentanți ISUBIf se află și specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Ilfov.
Campania „10 pentru siguranţă!” le-a propus elevilor din Otopeni să vorbească despre siguranța pe internet, insistând pe anunțurile de angajare pe internet, bullying luând în discuție și delincvența juvenilă și existența cazierului, dar și despre situații de urgență precum accidente, incendii, alunecări de teren sau cutremure. Speciliștii le-au remintit liceenilor că este foarte important să să gândească foarte bine cu cine vor să fie prieteni, cum să folosească aplicațiile pe telefon și cât să fie de vizibili pe internet diferitelor persoane necunoscute, pe rețelele de socializare, ori pe paginile de internet care oferă locuri de muncă, mai ales în privința documentelor furnizate. Nu erau informații noi pentru elevii de clasa a XII-a, dar specialiștii veniți special pentru ei la Liceul ”Ioan Petruș” le-au sistematizat într-o formulă interactivă și au insistat pe importanța respectării unor lucruri, gesturi și reacții, altfel simple, dar care pot salva vieți.
Să nu uităm, ”10 pentru siguranță”
Comisar șef de poliție, Anne-Marie Ciolcă, a reamintit că, în contextul discuțiilor purtate de colegii de la Compartimentele de Analiză și Prevenire a Criminalității, sunt abordate cu elevii și părinții acestora, în cadrul campaniei, 10 teme precum: siguranța deplasărilor la și de la unitățile de învățământ, prevenirea accidentelor rutiere, folosirea corectă a telefonului mobil, în așa fel încât să nu devină cauza victimizării utilizatorului, bullyingul în școli, siguranța pe internet, și nu numai. Aceste teme se regăsesc și în textele mesajelor din pliantele și flyerele distribuite, cât și în materiale video ce sunt prezentate pe parcursul derulării campaniei. Creșterea gradului de informare a elevilor, părinților și profesorilor în legătură cu riscurile infracționalității din unitățile de învățământ și din zonele adiacente acestora reprezintă un obiectiv prioritar al acestei campanii, iar polițiștii îți doresc ca rezultatele activităților desfășurate să fie apreciate cu nota 10!