Potrivit tradiției instituite de câțiva ani la Brănești, ”Ziua Cucilor” a devenit un maraton cultural, ce culminează în seara festivalului cu un spectacol muzical sau, mai bine spus, seara se transformă într-o foarte mare petrecere.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 491, ediția print
Artiști renumiți și admirați au venit, luni seară, la Brănești, de Ziua Cucilor, pentru a le oferi tuturor celor care au participat la acest eveniment ocazia de a încheia carnavalul popular de primăvară în ritmuri muzicale dintre cele mai variate cu cântec, dans și voie bună. Așa se face că după parada cucilor și o foarte scurtă pauză în care spectatorii au avut timp să își tragă sufletul după o zi plină de reprezentații spectaculoase și să își sedimenteze multitudinea de informații tradiționale, începând cu ora 18.00, sub atenta îndrumare a energicului Liviu Vârciu, și cu binecunoscutul umor propagat de acesta, au început să urce pe scenă Ilie Caraș, Emilia Ghinescu, Ansamblul Plăieșii, cât și Marin Barbu, alias Nea Marin, alături de fiica sa Larisa Barbu, împreună cu 20 de dansatori. Finalul i-a aparținut Elenei Gheorghe, care a reușit să antreneze publicul la dans pe ritmurile antrenante ale melodiilor sale cunoscute și îndrăgite de altfel de spectatorii de toate vârstele, care au fredonat și au aplaudat plini de voie bună. O seară frumoasă, care s-a transformat într-o adevărată petrecere în stradă, cu un public dornic să danseze, să cânte, să se distreze, să sărbătorească venirea primăverii și să profite din plin de cadoul oferit de organizatori: un eveniment venit ca o încununare a efortului depus de Primăria și Consiliul Local Brănești și Asociația Culturală Brănești, în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Casa Corpului Didactic și unitățile de învățământ din comună, pentru păstrarea tradițiilor.
Mult umor și distracție
Scena cucilor la venirea serii a însemnat, așadar, foarte multă muzică populară, cu ritmuri antrenante oferite de majoritatea artiștilor invitați, dar și foarte mult umor și distracție. Pentru că pe lângă recitalurile de muzică folclorică oferite de artiștii Ilie Caraș, sosit de la Cernăuți, deja un obișnuit al locului, Ansamblul Plăieșii care au cântat cu drag pentru public, ori Emilia Ghinescu, la fel de dedicată publicului, Nea Marin și fiica sa Larisa au pus lucrurile în mișcare în zona dansului, adică exact acolo unde se pricep ei cel mai bine. ”Am venit cu două momente coregrafice, unul din zona Olteniei și unul din Moldova, și
ne-am propus să revitalizăm o horă care se juca aici în urmă cu 50-60 de ani, ”Hora la 4”. O să îi învățăm pe oameni această horă, are un pas special, pentru că aici este și o comunitate bulgărească și este o îmbinare de ritm”, ne-a dezvăluit Nea Marin înainte de spectacol. Tot atunci am aflat de la Larisa Barbu, iar mai apoi Liviu Vârciu a anunțat publicul, despre faptul că pentru Școala de Dans Românesc ”Larisa și Marin Barbu” este un moment foarte important. ”Chiar de 1 martie am împlinit 20 de ani de activitate. Am venit să sărbătorim aici cu 10 perechi de dansatori, dar am chemat și mulți cursanți care sunt aici, în public”, ne-a spus Larisa Barbu.
Îndemn la păstrarea tradițiilor
Liviu Vârciu, chiar dacă a pus foarte mult accentul pe aspectul umoristic al prezentării artiștilor, a reușit să reamintească spectatorilor importanța festivalului din Brănești dedicat cucilor și a îndemnat publicul să păstreze tradiția acestui ”festival frumos, dintr-o localitate frumoasă”. ”Am venit pentru prima oară la Ziua Cucilor. Am venit cu drag și pentru că am aflat în urmă cu doi ani că am și ceva sânge bulgăresc, iar acest festival are și o tradiție semibulgărească. Mă bucur că se ține această tradiție și sunt foarte mulți tineri, ceea ce este foarte bine. Tradiția cu muzică populară este a noastră și mă bucur când văd copii care vin la spectacol și ascultă muzică populară”, ne-a spus artistul.