Casa Memorială ”Teoctist Arăpașu” din județul Botoşani, dedicată Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române Teoctist Arăpașu (1986-2007), expune bunuri personale ale fostului Ierarh, donate muzeului de către Patriarhia Română și Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 640, ediția print

Așa cum a mărturisit însuși Preafericitul Părinte Daniel, actualul Patriarh al României, fostul Patriarh, Părintele Teoctist Arăpașu rămâne aproape prin tot ceea ce a făcut, de la ctitorirea de biserici, la pregătirea profesorilor, introducerea religiei în școli și deschiderea unor noi parohii în țară și străinătate. De aceea, și inimile preoților și credincioșilor continuă să bată pentru Părintele Teoctist. Așa se face că, în semn de recunoștință și prețuire, Patriarhia Română s-a alăturat autorităților locale și Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, și a ajutat la ridicarea casei memoriale a fostului Patriarh. Casa a fost realizată după o fotografie din arhiva personală a familiei Arăpașu și a fost inaugurată și sfințită la data de 4 mai 2014, după cum informează site-ul www.noutati-ortodoxe.ro.

Muzeul aduce în atenția credincioșilor publicații care au văzut lumina tiparului prin grija Patriarhului

”Casa este construită în stilul specific arhitecturii moldovenești, fiind formată din tindă și două odăi, prispă și acoperiș din stuf, șopron pentru unelte agricole și coșar împletit din nuiele în ogradă. În tindă este prezentată o expoziție permanentă de fotografie ce surprinde cele mai importante momente din drumul lung al vieții, credinței și ascezei monahale pe care a pornit copilul Toderaș în primăvara anului 1928. Una dintre camere este camera de lucru,  dedicată exclusiv Preafericitului Teoctist. Aceasta cuprinde colecția de bază ce conține piese cu valoare memorială deosebită: veșmintele care au aparținut fostului Patriarh al României, obiecte personale și ale familiei sale, mobilier, o bibliotecă cu cele 17 volume de predici, omilii și meditații reunite în colecția „Pe treptele slujirii creștine”, un volum cu titlul „Slujind Altarul străbun”, dar și alte publicații care au văzut lumina tiparului prin grija Patriarhului. Tot aici pot fi văzute numeroase medalii, plachete și distincții, dobândite de acesta în timpul vieții”, scrie Agerpres.ro.