Minusurile din termometre îţi pot crea probleme serioase de sănătate. Mai ales dacă ai un organism slăbit şi stai mult timp în frig. Cele mai afectate sunt mâinile şi picioarele. Acestea pot suferi degerături. Cum eviţi să ajungi într-o astfel de situaţie şi cum te tratezi la nevoie?
Ca să previi degerăturile, cel mai indicat este să nu stai în frig în zilele geroase. Iar dacă eşti nevoit să ieşi în aerul rece, este musai să fii îmbrăcat adecvat. Chiar dacă nu te simţi tocmai confortabil, înainte să pleci de acasă trebuie să-ţi iei pe tine haine cât groase şi în straturi ca să poţi da jos din ele în cazul în care te încălzeşti în spaţiile închise. Cele mai bune sunt hainele din lână şi bumbac. Mănuşile, căciula şi fularul sunt accesorii indispensabile în această perioadă. În picioare trebuie să ai cizme sau ghete căptuşite cu blăniţă şi cât mai înalte ca să te protejeze de umezeală.
Apa călduţă îţi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui
În cazul în care, prin natura activităţii profesionale eşti obligat să stai mult timp în frig, extremităţile sunt primele care au de suferit. Când observi acest lucru, cere ajutorul cuiva. Încearcă să-ţi încălzeşti degetele prin acoperirea părţilor degerate cu mâinile calde ale acelei persoane. Dacă simţi că-ţi amorţesc degetele, ai furnicături şi ţi se schimbă culoarea pielii, încălzeşte-le cu apă călduţă. Poţi folosi orice fel de comprese calde însă, ar fi ideală o baie cu apă călduţă pentru că aceasta este un bun vasodilatator şi-ţi stimulează cel mai bine circulaţia sângelui. Apoi, dacă-ţi este la îndemână, poţi să-ţi faci cataplasme locale cu infuzie din flori de gălbenele. Mare atenţie însă, când te bandajezi să nu strângi prea tare pentru că ţi se va îngreuna circulaţia sanguină şi-ţi îngreunezi situaţia şi mai mult.
Remedii naturale
Infuzia din flori de gălbenele amintită mai sus o prepari din 20 grame flori adăugate la un litru de apă. O poţi utiliza şi pentru spălături locale. Tinctura de gălbenele este şi mai eficientă. Dar ea trebuie aplicată după procedura cu infuzia. O obţii din 20 grame de flori adăugate la 100 mililitri de alcool de 70 de grade, prin macerare, timp de opt zile. Ulterior, amesteci 10 mililitri de tinctură, cu 100 de mililitri de apă fiartă şi răcită. Preparatul îl aplici pe mâini şi pe picioare, sub formă de comprese.