Complexul sportiv de natație din orașul Otopeni a găzduit cea de-a 29 ediție a Cupei României la polo pe apă

Complexul sportiv de natație din orașul Otopeni a devenit un pol al sporturilor din acest domeniu, atât la nivel național, cât și european, Deocamdată. Pentru că acest complex este unul dintre cele mai moderne de pe continent și poate găzdui inclusiv competiții de nivel mondial.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 636

O dovadă în plus adusă acestei afirmații o poate constitui competiția care s-a desfășurat în perioada 19-21 ianuarie la complexul de la Otopeni, și anume Cupa României la polo pe apă. La această competiție au participat toate echipele din Superliga de polo, care au concurat în două grupe de câte 4 echipe. Primele două din fiecare grupă ­s-au calificat în semifinale, iar cele patru calificate au disputat, în urma rezultatelor, „finala mare”, respectiv „finala mică”.

Prima ediţie a cupei României la Polo a avut loc în 1993. De atunci până în prezent, cele mai multe trofee au fost obţinute de Steaua Bucureşti – 11, Dinamo Bucureşti – 7 şi CSM Oradea – 4.

Așadar, în urma tragerii la sorţi, Federaţia Română  de Polo a stabilit că cele două grupe sunt formate din echipele Steaua Bucureşti, Rapid Bucureşti, Sportul Studenţesc Bucureşti şi ACS Hello Sport Bucureşti (grupa A), respectiv CSM Oradea, Dinamo Bucureşti, CSU Oradea şi Politehnica Cluj-Napoca (grupa B).

Finala Cupei României s-a disputat între cele mai bune echipe de polo din România

Semifinalele au adus față în față 4 echipe. CSA Steaua, CSM Oradea, CS Dinamo București și CS Rapid București.

Vineri, 20 ianuarie, în primul meci din semifinale, Steaua a învins-o pe CS Dinamo Bucureşti cu scorul de 21-6, într-o reeditare a finalei de anul trecut. Steaua, campioana en titre, o învinsese atunci pe Dinamo în finală cu 17-7.

În cealaltă semifinală, CSM Oradea a dispus de CS Rapid Bucureşti cu 19-6.

Astfel sâmbătă, 21 ianuarie, a avut loc „bătălia” pentru primele trei locuri ale competiției. În urma rezultatelor obținute, câștigătoarele celor două grupe, respectiv CSA Steaua  și CSM Oradea s-au confruntat pentru a obține prețiosul trofeu al polo-ului românesc.

Era ora 12.00, când sportivii celor două echipe de elită ale polo-ului românesc au „plonjat” în bazinul de la Otopeni. A urmat o confruntare care i-a ținut cu sufletul la gură pe cei câteva sute de iubitori ai acestui sport spectaculos.

CSA Steaua București a început confruntarea cu echipa orădeană în forță, astfel că formația bucureșteană a terminat prima repriză cu scorul de 3-1. În cea de-a doua repriză scorul a fost egal, 4-4, adică 7-5 la general pentru Steaua.

În repriza a treia, orădenii au fost mai buni, și au preluat conducerea (3-6) respectiv 10-11, la general. Ultima repriză (în care s-a consemnat rezultatul de 4-2 pentru Steaua) a fost una pe muchie de cuțit. După ce au egalat, steliștii au reușit, în ultimele minute ale partidei, să  câștige confruntarea cu scorul de 14-13. Astfel, Steaua a câştigat trofeul pentru a 14-a oară, prin golul înscris de Andrei Neamţu care a făcut diferenţa în final. Pentru învingători au marcat Andrei Neamţu 4 goluri, Nebojsa Vuskovic 3, Vlad Georgescu 3, Nikola Moskov 1, Filip Klikovac 1, Nicolae Oanţă 1 şi Dimitri Goanţă 1.

Golurile orădenilor au fost reuşite de Tiberiu Negrean 5, Mateja Asanovic 3, Mihnea Gheorghe 2, Nichita Ilisie 1, Vlad Dragomirescu 1, Levente Vancsik 1.

De remarcat prestația portarului Stelei, veteranul Mihai Drăguşin, care a avut intervenţii remarcabile în poartă, ceea ce a făcut ca echipa antrenată de Bogdan Rath să cucerească trofeul.

Steaua şi-a luat astfel revanşa în faţa formaţiei orădene, care a eliminat-o din LEN Euro Cup în acest sezon.

În finala mică, CS Dinamo a dispus de CS Rapid cu 12-9 (2-1, 4-3, 4-2, 2-3).

Pentru Dinamo au marcat Vrînceanu 5 goluri, Bindea 2, Kari 2, Bota 1, Pîrîianu 1, Jiganea 1.