Miniştrii de Interne şi Justiţie din statele membre UE reuniţi, joi, în Consiliul JAI, au convenit amânarea deciziei privind aderarea României şi Bulgariei până la o dată ulterioară nedefinită.

În cadrul Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI), marea majoritate a statelor membre au exprimat poziţii de susţinere a aderării României şi Bulgariei. Germania, Olanda și Franța au exprimat poziţii opuse și au insistat ca cele două țări să înregistreze progrese substanţiale în privinţa Mecanismului de Colaborare și Verificare (MCV). În urma acestei hotărâri, miniştrii din Consiliul JAI au decis ca rediscutarea temei să aibă loc într-o reuniune în luna decembrie a acestui an.

Fred Teeven, ministrul olandez pentru securitate și justiție, a declarat, după decizia Consiliului JAI, că hotărârile privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen ar trebui luate după raportul pe care Comisia Europeană îl va prezenta în decembrie. „Astăzi nu a fost nicio decizie, este doar o informare. Vom avea o nouă reuniune în decembrie. Cunoaşteţi poziţia noastră, aceea că două rapoarte MCV trebuie să fie pozitive. Acesta este punctul de vedere al Guvernului Olandei (…) Până în decembrie, nu se va întâmpla nimic”, a afirmat Teeven. Mandatul ministrului român de Interne, Radu Stroe, stabilit de Guvernul României pentru Consiliul JAI, este de a nu solicita un vot şi de a accepta amânarea deciziei, după cum a declarat şi premierul Victor Ponta zilele trecute.

Raportul Comisiei Eu­ropene de la sfârşitul acestui an va analiza progresele făcute în cadrul MCV de ambele ţări, atât România, cât şi Bulgaria. Un raport intermediar pentru România a fost prezentat pe 30 ianuarie a.c., ultimul raport pentru Bulgaria fiind cel din luna iulie 2012.